REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji sąjunga išplatino pranešimą, kuriame patikslino socialliberalo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Alvydo Sadecko poziciją dėl neteisėtai įgyto turto.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime surasti kelią, kaip neleisti legalizuoti ir surasti būdų, kaip atimti neteisėtai įgytą turtą“, – cituojamas parlamentaras patikslintoje Naujosios sąjungos pranešimo versijoje.

REKLAMA

Kiek anksčiau trečiadienį platintame NS pranešime išdėstyta tokia A.Sadecko pozicija: „Turime surasti teisėtą kelią, kaip legalizuoti neteisėtai įgytą turtą. Negalintys pagrįsti savo turto, šiuo atveju kalbame apie nusikaltėlius, turėtų sumokėti mokesčius valstybei“.

A.Sadecko teigimu, pastaroji citata buvusi klaidinga, tačiau detaliau aiškindamas savo poziciją politikas ją pagrindė.

BNS parlamentaras aiškino siūlęs, kad asmenys – pirmiausia, įtariami nusikaltėliai – negalintys paaiškinti turimo turto kilmės, privalėtų sumokėti šimto procentų to turto vertės mokestį.

REKLAMA
REKLAMA

Sumokėjus mokestį, toks turtas būtų paliekamas savininkui, nes turto konfiskavimo įteisinimas, A.Sadecko teigimu, esą sukeltų pernelyg daug teisinių keblumų.

Pareiškimą, kuriame siekiant pažaboti korupciją, be kita ko, siūloma laipsniškai įvesti visuotinį turto deklaravimą, Naujoji sąjunga išplatino reaguodama į antradienį „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) paskelbtus Korupcijos suvokimo indekso 2008 metų tyrimo duomenis, rodančius, jog korupcijos Lietuvoje padaugėjo.

„Tyrimas verčia ne tik susimąstyti, bet ir nedelsiant imtis konkrečių priemonių korupcijai mažinti. Visos partijos turi prisiimti atsakomybę už susidariusią situaciją. Kritikuoti tyrimo metodologiją tikrai prasta taktika, laikas pradėti realią kovą su korupciją“, – tvirtino Naujosios sąjungos pirmininkas aplinkos ministras Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Transparency International“ (TI) Korupcijos suvokimo indekso (KSI) 2008 metų tyrime Lietuvai skyrė 4,6 balus ir 58 vietą 180 šalių lentelėje.

Praėjusiais metais Lietuvos KSI siekė 4,8 balus, t.y. buvo arčiau skaidrumo ribos – 10 balų. Anot TILS atstovų, 2008 metų tyrimo duomenys rodo, kad Lietuva vėl grįžo į 2004 metų padėtį ir 58-ąja vieta dalijasi su kaimynine Lenkija bei Turkija.

Tuo metu kaimyninė Latvija, skirtingai nei Lietuva, šiemet pasiekė 5 balus, nors pernai abiejų šalių KSI buvo vienodi – 4,8 balo. Lietuva apskritai yra korumpuočiausia tarp Baltijos valstybių. Estija 2008-aisiais pasiekė 6,6 balo ir ne pirmus metus yra skaidriausia iš Baltijos kaimynių.

REKLAMA

Tarp ES ir kitų Vakarų Europos šalių Lietuva ir Lenkija dalijasi 3 vietą nuo galo ir lenkia tik Bulgariją bei Rumuniją.

Premjeras G.Kirkilas BNS antradienį teigė, jog skelbiamas KSI tyrimas atspindi tik korupcijos suvokimą, o ne realią korupciją. Be to, G.Kirkilo teigimu, tyrimo duomenis skelbiantis „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) esą „visuomet buvo priešiškas“ dabartinei Vyriausybei.

Kita vertus, G.Kirkilas pripažino, jog skelbiami KSI tyrimo duomenys skatina tęsti Vyriausybės pradėtas antikorupcines programas.

REKLAMA

„Transparency International“ korupcijos suvokimo indekso tyrimas – vienas garsiausių pasaulyje korupcijos suvokimo tyrimų, pateikiantis panoraminį vaizdą, kaip įvairioms pasaulio valstybėms sekasi kontroliuoti korupcijos paplitimą tarp politikų ir valstybės tarnautojų, įvertinant padėtį vienu skaičiumi, kai 0 reiškia absoliučiai korumpuotą šalį, o 10 – labai skaidrią valstybę.

Šis indeksas pasaulyje skaičiuojamas jau 14 metų, o Lietuva jame dalyvauja 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų