REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš beveik dvejus metus mobiliųjų telefonų rinkoje suspindėjo LG kaip gamintojo žvaigždė. Iki tol LG nieko gero nuveikti telefonų rinkoje nebuvo pavykę. Net „Samsung“ – amžinajam LG kompanijos konkurentui iš tos pačios Pietų Korėjos – sekėsi kur kas geriau. „Samsung“ jau kuris laikas yra tarp keturių didžiausių gamintojų ir  pardavėjų, šalia tokių monstrų kaip „Nokia“, „Motorola“ ar „Sony Ericsson“. Pirmasis LG tikslas – nugalėti „Samsung“, o po to galvoti apie kovą su kitais konkurentais.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi iki tol mobiliųjų telefonų rinkoje viešpatavusią ramybę sudrumstė ypatingo dizaino sustumiamų „Chocolate“ „šokoladukų“ LG desantas. Įvertintas „RedDot“ ir kitų dizaino guru ir lydimas puikiai suregztos reklaminės kampanijos, akcentuojančios stilingumą ir išskirtinumą, „LG KG800 Chocolate“ modelis pelnė didžiulę sėkmę.

REKLAMA

Mums teko vieniems iš pirmųjų Lietuvoje bandyti dar „garuojantį“ „šokoladuką“. Pirmas įspūdis apie jį buvo išties geras. Gal tai nebuvo griežtai vyriškas ar tik moteriškas telefonas, bet sakyti, kad jis nestilingas ir kad neišsiskiria iš kitų savo blizgančiais poliruotais paviršiais, būtų melas.

Dar viena naujovė, kuri atėjo į telefonų madą su pastaruoju modeliu, – jutiklinis valdymas. Užtekdavo tik paliesti mygtuko vietą pirštu ir telefonas klusniai vykdydavo nurodymus. Tiesa, rašyti SMS nebuvo taip patogu, mat žinutėms naudojami tiek jutikliniai, tiek įprasti mygtukai, o jų rinkinys versdavo painiotis: nepavykdavo išvengti bandymų „minkyti“ jutiklinius mygtukus arba nuostabos, kai paliesti įprasti mygtukai kažkodėl neveikdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi „LG Chololate“ buvo reklamuojamas kaip stilingam verslininkui ar stilingai verslininkei skirtas telefonas, bandėme jį naudoti būtent tuo tikslu. Pamėginę jungti telefoną prie kompiuterio, patyrėme pirmuosius nesklandumus. Ilgokai pavargus ir panaršius po interneto platybes, pavyko rasti patarimų, ką ir kaip daryti, norint priverstinai sujungti įrenginius. Išsprendus pastarąją problemą pasirodė, kad sinchronizavimo programėlė, tiekiama su LG telefonais, ypač skurdi ir nė iš tolo negali prilygti kokybiškiems konkurentų produktams. Atrodo, kad LG programuotojai turėjo per savaitę sukurti sinchronizavimo programą, o kas išėjo, tą ir įdėjo į komplektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o tikrų verslininkų rankose telefonas tarnauja ne tik pagal savo tiesioginę paskirtį. Ypač verslui naudojamas kalendorius su priminimais ir kitos papildomos funkcijos: užrašinė, darbų sąrašas, kontaktų sąrašas. Bet kurio verslininko kalendorius puikuojasi galybe įrašų apie susitikimus, planus, gimtadienius, svarbias datas ir pan. LG mus labai nustebino – kalendoriaus talpa – vos 20 įrašų. Tuo metu kompiuteryje ir telefone turėjau apie 50 įrašų apie kolegų ar draugų gimtadienius, jau nekalbant apie visus susitikimų ir darbų planus. Taigi turėjau kruopščiai atrinkti 20 svarbiausių įvykių ir tik juos perkelti į LG telefoną. Ir dar – visa tai reikėjo daryti rankiniu būdu, dedant paukščiukus.

REKLAMA

Praėjo beveik pora metų, rinkoje atsirado plonieji  „LG Shine“ serijos „blizgučiai“ ir kiti modeliai, bet tokio pasisekimo, kaip „Chocolate“, jie nesulaukė. Atnaujintas, antrasis „šokoladuko“ modelis taip pat nebuvo itin sėkmingas, o  pagaminus kiekvieną naują modelį, pasirodydavo analogiški ar dar tobulesni, plonesni ir kitaip geresni konkurentų telefonai.

Ir štai į mūsų rankas pateko du naujausi LG telefonų modeliai – KF600 ir  KF300. Pirmasis – slankiojo tipo, antrasis – sulenkiamas. Juos bandėme kelias savaites, buvome ir keliose užsienio valstybėse, naudojomės įvairiausiomis telefonų funkcijomis, tad  norime su jumis, skaitytojai, pasidalyti įspūdžiais.

REKLAMA

LG KF300

KF300 – mažasis KF600 „ brolis“. Mažas jis labiau ne dydžiu ar storiu, bet funkcijomis. Telefonas turi tokio tipo modeliams įprastus du ekranus: pagrindinį viduje  ir pagalbinį išorėje. Be SIM kortelės telefonas atsisakė veikti, tad visą laiką jį bandėme su įvairių operatorių kortelėmis.

Telefonas aprūpintas 2 mln. taškų vaizdo kamera, kuri užtikrina pusėtiną nuotraukų ir filmukų kokybę. Iki „Nokia“ ar „Sony Ericsson“ su žymių firmų optika dar toloka, bet nuotraukoms, darytoms mobiliuoju telefonu, nėra keliami ypatingi reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Telefone naudojome lietuvių kalbą, tad kai kurie pavadinimai glumindavo – nelabai sekėsi suprasti, ką reiškia viena ar kita funkcija. Bet šiaip pagrindinis meniu išverstas ir suskirstytas pagal temas gana aiškiai ir patogiai. Šiek tiek priekaištų turėjome vidiniams meniu, bet prie tokių smulkmenų galima nesunkiai priprasti.

Telefono ekranas atrodė gana gerai, bet naudotis šviečiant saulei tapo įmanoma tik tada, kai standartinį juodą meniu foną pakeitėme baltu. Kitaip įžiūrėti ekraniuke rodomą informaciją buvo beviltiška.

REKLAMA

Valdymo ir kitus klavišus spaudyti patogu – juntama, ar mygtukas paspaustas, ar ne. Tiesa, į mygtukų spaudimus reaguojanti programinė įranga kartais nespėdavo veikti tokiu pačiu greičiu, bet tai neerzino.

Be kameros, telefonas turi radijo imtuvą, dešimties megabaitų vidinę atmintinę, į kurią telpa iki 1000 kontaktų ir kitos informacijos. Taip pat atmintinę galima plėsti „Micro SD“ tipo kortele.

Ryšio galimybės irgi neprastos – turime „Bluetooth“ belaidę jungtį ir GPRS/EDGE duomenų siuntimo galimybę. 3G ryšio telefonas neturi, bet, nors jame esantis ekranas ir nemažas – net 2.2 colio, vartyti interneto svetainių puslapius tokiame ekrane nebūtų labai patogu.

REKLAMA



Bet be visų papildomų funkcijų, pirmiausia telefonas turi atlikti pagrindinę – būti ryšio priemone. Lietuvoje jokių problemų nepastebėjome, o pervažiavę virtualią sieną su Latvija iškart susidūrėme su problemomis. Telefonas rodė, kad negali prisijungti prie tinklo, nors bandėme naudotis įvairių operatorių paslaugomis . Nieko nepakeitė ir trijų lietuviškų kortelių kaitaliojimas tarpusavyje. Net jei ekrane atsirasdavo vieno iš Latvijos mobiliųjų operatorių simbolis, bandydami skambinti į šį telefoną gaudavome pranešimą, kad telefonas yra nepasiekiamas. Skambinant iš paties LK, jungimas nutrūkdavo, o  ekrane pasirodydavo jau matytas tekstas apie tai, kad prisijungti prie tinklo nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, kad ir kiek pliusų turėtų telefonas, jei jis susiduria su panašiomis ryšio problemomis – tai ypač didelis minusas jam. Kita vertus, tai galėjo būti netobulos programinės įrangos, besirūpinančios abonento keliavimo (angl. roaming) funkcija, klaida, kurią pataisyti nėra taip sudėtinga.

Deja, verslininkams šio telefono rekomenduoti negalime. Verslininkas turi būti pasiekiamas visur, nesirūpinti tokiomis funkcijomis kaip abonento keliavimas ir pan. – jos turi veikti sklandžiai ir automatiškai. Taip pat ne veltui straipsnelio pradžioje paminėjome „LG Chocolate“ telefoną ir daugiausiai 20 kalendoriaus įrašų galimybę. LG kompanija suprato savo klaidą, bet tik iš dalies – šiame telefone telpa 100 kalendoriaus įrašų – kur kas geriau nei 20, bet dar mažoka. Ypač jei kalendorių naudojate aktyviai, o nuolat kelti iš kompiuterio naujus įrašus ir trinti senus nėra laiko.

REKLAMA

Trumpai

Telefonas nėra iš smulkiųjų – sulenkus jo dydis beveik 10x5 cm – tikrai nemažai. Dideli, patogūs mygtukai ir ypač dideli skaičiai ekrane mus privertė pagalvoti apie tikslinę šio telefono modelio auditoriją – pagyvenusius žmones, kurie nuolat skundžiasi, kad per smulkus, sunkiai įžiūrimas tekstas ir sunkiai sugrabaliojami mygtukai. Tad jei jūsų telefonas turi atitikti pastaruosius parametrus, šis modelis, ištaisius jo programines klaidas, išties puikus pasirinkimas.

Kaina ~ 550 Lt

LG KF600

Tai vyresnysis jau aprašytojo KF300 „brolis“, skirtingai nei pastarasis, turintis slenkamo tipo korpusą ir gerokai daugiau funkcijų bei galimybių. Visų pirma, telefonu ir visomis jo galimybėmis naudotis galima ir neturint po ranka SIM kortelės arba ją įdėjus į kitą aparatą. Tai, kad nėra kortelės, visiškai netrukdo naudotis visomis telefono funkcijomis ir atmintinės turiniu.

REKLAMA

Paėmę į rankas, pirmiausiai pastebėjome ypač nugludintą dizainą – lygaus plastiko dangtelis įrėmintas į metalizuotą apvadėlį suteikia telefonui prabangumo. Galinė plastikinė sienelė galėtų būti kiek panašesnė į priekinę, bet tada rankoje „nesėdėtų“ taip patogiai ir tvirtai.

Antras skirtumas nuo daugelio kitų tokio tipo telefonų – du vienas po kitu įmontuoti ekranai, kurių pirmasis yra didesnis ir atlieka pagrindinio vaidmenį, o antrasis reikiamu metu tampa tuo, ko trūksta. Jei žiūrite ekrano užsklandą, abiejuose ekranuose matote to paties vaizdo dalis. Jei naršote meniu, apatiniame ekrane užsidega naršymo ir  pasirinkčių klavišai. Žaidžiate žaidimą – jo valdymas taip pat perkeliamas į apatinį ekraną.

REKLAMA
REKLAMA

Apatiniame ekrane esantys mygtukai jutikliniai, tik čia, skirtingai nuo ankstyvojo jutiklinio valdymo „Chocolate“ modelyje, kiekvieną prilietimą, kuris vykdo tam tikrą veiksmą, lydi nedidelis suvibravimas ir garsinis patvirtinimas. Taigi nėra jokios painiavos tarp įprastinių mygtukų maigymo ir jutiklinio ekrano valdymo. Taip pat labai praverčia laiku apatiniame ekrane atsirandantys mygtukai „OK“, „Grįžti“ ir kiti. Tad šio telefono valdymas išties patogus.

Mažą priekaištą galėtume išsakyti išorinių telefono mygtukų išdėstymo dizaineriams – vaizdo kameros ir MP3 grotuvo mygtukai išdėstyti simetriškai skirtingose telefono pusėse, bet pirmasis taip pat atlieka apatinio ekrano atrakinimo funkciją tuo metu, kai pagrindiniai mygtukai nėra ištraukti. Dažnai spaudžiant kameros mygtuką, kai norima atrakinti apatinį ekraną, taip pat pasispaudžia priešais esantis MP3 grotuvo mygtukas, taip priverčiantis atrakinimo veiksmą kartoti dar kartelį.

Dar vienas nedidelis privalumas – SIM kortelė išimama ir įdedama nenuėmus  baterijos, mat SIM lizdas yra ne po baterija, o šalia jos. Tiesa, jei norėsite įdėti ar išimti atmintį praplečiančią „Micro SD“ kortelę, bateriją vis tik teks nuimti.

Telefonas turi 3 mln. taškų fotokamerą su pašvietimu (nesugebėtume jo pavadinti blykste), kurios nuotraukos, palyginti su tiek pat taškų turinčiu „Nokia“ telefonu, atrodė prastokai. Vaizde daug triukšmo net ir pakankamai geromis fotografavimui sąlygomis.

REKLAMA

Jau minėjome, kad yra MP3 grotuvo mygtukas, vadinasi, viduje turime ir patį grotuvą. Garsas, sklindantis per miniatiūrinius įmontuotus garsintuvus, išties neblogas, o per ausines, kurios įeina į komplektą, geras.

Meniu panašus į jau aprašyto KF300, bet, skirtingai nuo pastarojo, kurio pagrindinis meniu atrodė puikus, KF600 meniu turi trūkumų. Pavyzdžiui, ką jūs tikitės rasti meniu punkte „Dalykai“ ar „Įrankiai“. „Įrankiai“ labai panašu į „Nuostatas“, bet, deja, čia slepiasi žadintuvas, kalendorius, skaičiuotuvas ir kitos gana dažnai naudojamos funkcijos. Na, jei su „Įrankiais“ dar galima apsiprasti, tai „Dalykai“ ir jų turinys – vaizdai, garsai, dokumentai – ir lyg nesvarbus priešpaskutinis meniu punktas „Programos“ nustebino. Neradome logikos ir kai kurių vidinių meniu struktūrose, tad LG reikėtų daugiau padirbėti logiškai išskirstant ir pavadinant meniu punktus bei atskiriant vienos rūšies „dalykus“ nuo visai kitos rūšies. Ypač tai linkėtina gaminant telefoną, kuris kainuoja kaip neblogas verslo įrankis – apie 990 litų.

Šis LG telefonas turi „Bluetooth“ belaidį ryšį, GPRS/EDGE duomenų siuntimo galimybę, FM bangų radijo imtuvą, 45 megabaitus vidinės atminties, plečiamos „Micro SD“ tipo kortele. Telefono dydis – 101x50 milimetrų, o storis – 14 milimetrų. Svoris – 107 gramai.

REKLAMA

Trumpai (KF600)

Iš pirmo žvilgsnio šis telefonas puikiai tiktų prie įprasto juodo verslininko kostiumo, tad jo stiliuje ir dizaine galima įžvelgti verslumo gijų. Deja, mūsų nuomone, verslo kalendorius turi turėti tikrai daugiau nei 100 įrašų, o šio telefono kalendoriuje telpa  būtent tiek. Lygiai kaip mažojo „broliuko“ KF300. Apibendrintai galima sakyti – tai stilingas, bet dar ne visai tobulas telefonas, lauksim naujų LG sprendimų.

Kaina ~ 990 Lt



Vytautas Didžiulis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų