REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Debatai Vilniaus rotušėje – ryški takoskyra

Vakar, rugsėjo 23 d., Vilniaus rotušėje vyko TS-LKD iniciatyva surengti debatai su partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) lyderiais. Auditorijai abiejų partijų komandos pristatė savo programines nuostatas labai aktualia – korupcijos – tema.

REKLAMA
REKLAMA

TS-LKD pozicijas gynė partijos pirmininkas Andrius Kubilius, vicepirmininkė Rasa Juknevičienė, TS-LKD Prezidiumo narys Rimantas Dagys. „Tvarkiečiams“ atstovavo – pirmasis pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis, vicepirmininkas Juozas Imbrasas, partijos narys Antanas Bukauskas.

REKLAMA

V. Mazuronis atvirai pripažino, kad jų partija rinkimams nėra pateikusi išsamios programos korupcijos tema, nes jų manymu, jei rinkėjai patikės jais, jie tuomet ir pristatys konkretų veiksmų planą.

A. Kubilius pažymėjo, kad korupcija yra pamatinė tema, kalbant apie Lietuvos ateitį. TS-LKD pirmininkas apgailestavo, kad Lietuvai nepavyksta atsikratyti korumpuotos valstybės etiketės. „Palyginti su praėjusiais metais, padėtis net pablogėjo. O premjeras ginasi, kad korupcijos suvokimo indeksas dar nereiškia realios korupcijos. Korupcijos suvokimo indeksas (KSI) „Transparency International“ tyrimo duomenimis Lietuvai skyrė 4,6 balo ir 58 vietą 180 valstybių lentelėje. Šia vieta Lietuva konkuruoja su Lenkija dėl paskutinės vietos Europos sąjungos valstybių tarpe”, - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Auditorija replikavo, kad premjerui jau nėra reikalo atsistatydinti, nes jo vadovaujamai Vyriausybei dirbti liko keliasdešimt dienų. Kovoti su korupcija teks tiems, kurie bus išrinkti.

TS-LKD atstovai pažymėjo, kad sėkmingai kovoti su korupcija nepadės nei išmintingos strategijos nei geriausios programos, jei nepradėsime nuo savęs. „Kova su korupcija turi prasidėti nuo partijų savo viduje‘, - kelis kartus pakartojo TS-LKD atstovai. Tvarkiečiai taip ir neatsakė į klausimus apie skandalingus faktus dėl LR Prezidento institucijos užvaldymo, dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ ir Rusijos karinio-pramoninio komplekso finansinių sąsajų, dėl E. Lementausko problemų. TT atstovai nedrįso diskutuoti dėl tarptautinio politikos apžvalgininko Edwards Lukas įžvalgų, išsakytų knygoje „Naujas šaltasis karas“, kurioje autorius Pakso partiją vadina „grubiuoju Kremliaus projektu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Mazuronis kategoriškai pareiškė, kad „Rolando Pakso reabilitacija ir būtų tikrasis Tvarkos ir teisingumo atstatymas Lietuvoje, o E. Lementauskui pareikšti įtarimai dėl korupcijos tėra tik politinė provokacija“. Nepaneigė TT nariai kalbų, kad jie jau derasi su kitomis partijomis dėl Vyriausybės formavimo. „Kalbamės su visais, kurie su mumis kalbasi“, - sakė V. Mazuronis. Į Andriaus Kubiliaus repliką, ar tai reiškia, kad rinkėjų balsas už Paksą bus balsas už Kirkilą ir Prunskienę bei už jų išlikimą, atsakyta nebuvo.

REKLAMA

Kategoriškai skiriasi TS-LKD ir TT pozicijos referendumo dėl Ignalinos AE klausimu. TT pareiškė, kad jie yra pasiryžę karui dėl Ignalinos su visa Europa, o TS-LKD pažymi, kad Vyriausybė, pati susitaikiusi su tikrove, turėtų atvirai pasakyti Lietuvos žmonėms ir nebemulkinti jų su nieko nebelemiančiais referendumais.

„Vyriausybė turėtų sąžiningai pripažinti savo pralaimėjimą, atšaukti referendumą ir pakviesti visus kartu ieškoti kuo geresnių išeičių, kad uždarius jėgainę, nepritruktume energijos ir kad ji būtų kuo pigesnė”,- teigė TS-LKD pirmininkas.

REKLAMA

A.Kubilius taip pat atkreipė dėmesį, kad ruoštis jėgainės uždarymui Vyriausybė privalėjo iš karto po Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą. „Visa atsakomybė dėl to, kad Lietuva laiku nepastatė naujų energetinių pajėgumų, kurie kompensuotų Ignalinos uždarymą, tenka po 2004 metų valdžiusioms ir trumparegišką energetikos politiką vykdžiusioms socialdemokratų Vyriausybėms ”,- sakė jis.

Kiti debatai Vilniaus rotušėje vyks rugsėjo 30 d., 18 val., su Socialdemokratų partijos atstovais. Disputo tema – Švietimas. Kultūra.

Debatus remia Konrado Adenauerio fondas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų