REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finasta: Lietuvos ir pasaulio biržos antradienį

Vilniaus vertybinių popierių biržoje šiandien „siautėjo“ pardavėjai. OMXV indeksas sumenko 4,17 proc. iki 365,56 punkto ribos. Bendra VVPB apyvarta siekė 6,14 mln. litų, buvo sudaryti 1398 sandoriai. Pigusių ir brangusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 23/3. Aktyviausiai prekiauta Ūkio banko akcijomis, kurių kaina sumenko 10,86 proc. iki 1,97 lito, o apyvarta buvo 2,96 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos vakar smuko nuo pat prekybos sesijos pradžios. Indeksai Dow Jones,  Standard & Poor's 500 ir Nasdaq krito atitinkamai 3,3; 3,8; ir 4,2 proc. Investuotojai nerimauja, kad JAV Kongresas gali pakeisti prezidento administracijos pateiktą finansų rinkų palaikymo planą, todėl nusprendė susilaikyti nuo pirkimų. Dž. Bušo administracija paruošė įstatymo projektą, kuris leis Iždo departamentui už 700 mlrd. JAV dolerių supirkti įvairių finansinių institucijų, kurių centrinė būstinė yra registruota JAV, su hipoteka susijusius aktyvus. Ekspertai mano, kad tai tik iš dalies pagerins finansų rinkų situaciją. Dar viena akcijų rinkos augimo kliūtimi tapo brangstanti nafta, kurios kaina Niujorko prekių biržoje NYMEX pakilo iki 120,92 JAV dolerio už barelį.

REKLAMA

Kaip ir reikėjo tikėtis, niūrios nuotaikos iš JAV šiandien persimetė ir į Azijos regiono biržas. Žemiausiai nukrito Honkongo biržos indeksas Hang Seng (- 3,87 proc.). Tiesa, išimtis buvo Pietų Korėjos ir Taivano biržos, kur indeksai pakilo daugiau kaip po vieną procentą. Rinkas žemyn nutempė pabrangusi nafta ir pingančios bankų akcijos. Pvz., vieno iš didžiausių Australijos bankų „Macquarie Group Ltd.“ akcijų kursas šiandien nusmuko 5,6 proc. Didžiausia regione Tokijo birža šiandien neveikė dėl šalyje švenčiamos Rudens lygiadienio šventės.

Abejonės dėl JAV valdžios parengto finansų sektoriaus gelbėjimo plano šiandien smogė ir Europos biržoms. Kaip ir Azijos regione, labiausiai krinta bankų akcijų kursai, pvz.,  „Barclays Plc“ akcijos, kurios pigo 4,5 proc., „HSBC“ – 5 proc., o „Societe Generale" – 4 proc. Be bankų, stipriai pinga ir draudimo kompanijos. Investuotojai baiminasi, kad jos dėl prasiautusių uraganų „Ike“ ir „Gustav“ bus priverstos išmokėti apie 300 mln. JAV dolerių žalai atlyginti. Matyti, kad investuotojai šiandien išima pinigus iš akcijų rinkų ir permeta į žaliavas. Prekybos sesijos viduryje Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 buvo nukritęs 2,31 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų