REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Cornellio universiteto (JAV) mokslininkams pavyko pademonstruoti, kaip netikri GPS signalai gali „apkvailinti“ standartinę GPS įrangą, pranešė „TechRadar“.

REKLAMA
REKLAMA

„Padirbtus“ GPS signalus skleidė mokslininkų perprogramuotas specialus lagaminėlio dydžio GPS imtuvas, naudojamas jonosferos tyrimams. Profesorių Paulo Kintnerio, Marko Psiakio ir Toddo Humphreyso atliktų eksperimentų rezultatai paskelbti JAV Navigacijos instituto surengtame seminare.

REKLAMA

Mokslininkai teigia sukūrę sistemą, kuri, veikdama nedideliu atstumu nuo standartinės GPS įrangos, „įtikina“ ją, kad jos perduodami radijo signalai yra autentiški GPS duomenys, kuriuos siunčia 30 aplink Žemę besisukančių Jungtinių Valstijų GPS (Global Positioning System) navigacijos sistemos palydovų. Tokiu būdu įrenginiams buvo perduodama klaidinga informacija apie jų buvimo vietą.

Cornellio universitete atskleistas GPS įrangos pažeidžiamumas laikomas labai svarbiu, nes GPS navigacijos paslaugos yra labai paplitusios įvairiose veiklos srityse, įskaitant gynybą ir verslą. „GPS yra įaugusi į mūsų technologinę infrastruktūrą – lygiai taip pat, kaip elektros jėgainės ar vandentiekio sistemos. Jeigu prieš ją būtų surengtos elektroninės atakos, pasekmės būtų labai rimtos“, –  sakė T. Humphreysas.

Nuogąstavimai, kad GPS sistema gali būti pažeidžiama, nėra nauji. 2003 m. JAV paskelbė, kad yra sukurtos 7 kontrpriemonės prieš GPS signalų padirbinėjimą. Tačiau Cornellio universiteto mokslininkai tvirtina, kad visos šios priemonės negali apsaugoti GPS įrangos nuo jų perprogramuoto GPS imtuvo. „Mes esame visiškai tikri, kad galėtume jas apeiti, ir tai yra svarbiausias mūsų tyrimo pasiekimas“, - tvirtino T. Humphreysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų