REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį vyksiančioje spaudos konferencijoje „Transparency International“ (TI), skatinanti ir organizuojanti pilietines antikorupcines iniciatyvas, pristatys šiųmetį Korupcijos suvokimo indeksą - KSI 2008.

REKLAMA
REKLAMA

Šios nepolitinės organizacijos atstovų teigimu, korupcijos suvokimo indeksą padedantys nustatyti šaltiniai tiria ne vienerių, bet dvejų metų laikotarpį - šių metų indeksas apima 2007 ir 2008 metų tyrimus apie korupciją.

REKLAMA

KSI 2008 buvo apskaičiuotas remiantis 13 šaltinių, kuriuos sukūrė 11 nepriklausomų institucijų. Anot TILS, šaltiniai matuoja korupcijos mastą (dažnį ir/ar kyšių dydį) viešajame ir politikos sektoriuose ir suskirsto šalis pagal rangą.

Naudojami tik patys naujausi ekspertų vertinimai, kurie kasmet nedaug kinta.

TILS teigimu, korupcijos suvokimo vertinimus pateikia tiek vertinamose šalyse, tiek svetur gyvenantys ekspertai. Šiųmetis ekspertinis KSI vertinimas remiasi tokiais šaltiniais kaip, pavyzdžiui, Asian Development Bank (Azijos plėtros bankas), African Development Bank (Afrikos plėtros bankas), Freedom House ir kitais. Vietos verslo lyderių vertinimai laikomi papildomais šaltiniais.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai Lietuvos KSI buvo vidutiniškas - 4,8 balo iš 10-ies, kai 10 reiškia labai skaidrią valstybę, 0 - labai korumpuotą. Lyginant su kitomis pokomunistinėmis šalimis, Lietuva ir Latvija, kurios KSI 2007 taip pat siekė 4,8 balo, lenkė tik Lenkiją. Čia korupcijos suvokimo indeksas buvo 4,2. Tuo metu Čekija, Estija, Vengrija, Slovakija ir Slovėnija pernai buvo mažiau korumpuotos nei Lietuva.

Per aštuonerius metus Lietuvos korupcijos lygis pagerėjo vienu balu - nuo 3,8 balo 1999-aisiais iki 4,8 balo 2007-aisiais. Indeksas 4,8 balo pasiekė dar 2001 metais, tačiau 2003-aisiais ir 2004-aisiais jis buvo nukritęs atitinkamai iki 4,7 ir 4,6 balo. Nuo 2005-ųjų Lietuvos KSI pastovus - 4,8 balo.

Spaudos konferencija vyks antradienį 11 val. Atviros Lietuvos fondo (ALF) konferencijų salėje, Didžioji g. 5, IV aukšte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų