REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu Baltarusijoje kali arba yra sulaikyti ir laukia teismo 38 lietuviai.

Patekus tarp Baltarusijos teisėsaugos girnų sveiką kailį išnešti sunku. Tuo įsitikino dešimtys Lietuvos piliečių, už būtas ar netgi nebūtas nuodėmes šiuo metu atsidūrę nelaisvėje kaimyninėje šalyje. Ilgi nelaisvės metai gresia ir jau daugiau kaip tris mėnesius Minske, KGB tardymo izoliatoriuje, kalinčiam Lietuvos piliečiui verslininkui 43 metų Gintui Zegeriui.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šiuo metu lietuviui pareikštus kaltinimus – organizuojant duoti kyšį ir sukčiavimą stambiu mastu – Baltarusijos teismas jam gali skirti iki dešimties metų laisvės atėmimo bausmę, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

Daugiau kaip 10 met

ų Baltarusijoje turintį teisę gyventi ir šioje šalyje verslu užsiimantį G. Zegerį KGB agentai areštavo vasaros pradžioje.

Birželio 3-iąją G.Zegeris buvo areštuotas savo firmos, prekiaujančios mediena, būstinėje Minske. Pas lietuvį užsuko kažkoks baltarusis narkomanas, kuris anksčiau buvo įkliuvęs KGB ir esą ieškojo įtakingų valdžios atstovų pagalbos.

Manoma, jog G.Zegeris, turintis ryšių tarp aukštų Baltarusijos pareigūnų, sutiko tam narkomanui padėti. Bet ne už ačiū – galimiems pagalbininkams už pastangas atseit reikia sumokėti 20 tūkst. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA

Kai pažymėtus pinigus G. Zegeriui į jo bendrovės būstinę atnešė neva pagalbos ieškantis narkomanas, įkandin jo įvirto būrys KGB pareigūnų ir lietuvį areštavo. Kartu su G.Zegeriu buvo suimtas ir geras jo draugas, vienas turtingiausių Minsko verslininkų Michailas Šavelizonas.

Kiek vėliau areštinėje atsidūrė ir kitas G. Zegerio bičiulis, buvęs Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Pavelas Gončaras. Kalbama, kad būtent jis būtų tarpininkavęs vaduojant narkomaną.

Lietuvos ambasados Minske pirmasis sekretorius Artūras Šilanskas „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad G. Zegeris sutiko bendradarbiauti su Baltarusijos teisėsaugininkais ir iš dalies pripažino savo kaltę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltarusijos KGB lietuvį kaltina kyšio davimo organizavimu. Jeigu šis kaltinimas teisme nebus nuginčytas, jam gresia ilgi metai kalėjimo.

Pirmasis bylos teisme posėdis turėjo įvykti rugsėjo 2 dieną, tačiau dėl vieno kaltinamojo advokato užimtumo buvo atidėtas iki rugsėjo 29 d. Neatmestina, kad G. Zegeris bus nuteistas dar šį rudenį.

Tarp Baltarusijos ir Lietuvos yra pasirašyta sutartis dėl nuteistųjų perdavimo, todėl tikėtina, kad bausmę G.Zegeris gali atlikti tėvynėje.

„Tačiau tokiai galimybei kelią gali užkirsti tai, jei G.Zegeriui būtų pareikštas dar koks nors finansinis ieškinys. Iš Baltarusijos jis galėtų būti išvežtas tik tuo atveju, jei neturėtų jokių finansinių įsipareigojimų“, – aiškino A. Šilanskas.

REKLAMA

Nuo sausio 15 dienos Minske kali žinomas Lietuvos verslininkas ir Muitinės tarpininkų asociacijos vadovas Alvydas Jablonskis. Geriausiu atveju į laisvę jis bus paleistas tik spalio 15 d., nors mūsų šalies atstovai tuo linkę labai abejoti.

Nepaisant to, kad dėl A. Jablonskio išlaisvinimo su aukščiausiais Baltarusijos vadovais jau kalbėjosi mūsų šalies diplomatai, Seimo nariai, premjeras Gediminas Kirkilas, verslininkui sausį pateikti kaltinimai buvo dar labiau sugriežtinti.

Kai šių metų sausio viduryje A. Jablonskis buvo suimtas, jam buvo pateiktas kaltinimas dėl neva neteisingai užpildytų muitinės dokumentų. Vasario mėnesį buvo pateikti jau kiti kaltinimai.

REKLAMA

Dabar A.Jablonskis kaltinamas piktybiniu mokesčių vengimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Baltarusiai aiškina, kad 2004-2007 metais Lietuvos verslininkas pagal išankstinį susitarimą su grupe nenustatytų asmenų kažkam į mūsų šalį neteisėtai pervedė apie 240 tūkst. litų už tranzito paslaugas.

Jeigu Baltarusijos teisėsaugai pavyktų tai įrodyti, A.Jablonskiui grėstų nuo 3 iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šiuo metu Baltarusijoje kali arba yra sulaikyti ir laukia teismo 38 lietuviai. Kai kurių šių asmenų suėmimo motyvai ar pareikšti įtarimai kelia abejonių Lietuvos institucijoms.

Apie nelaisvėje atsidūrusių lietuvių problemas ir galimą pagalbą jiems Baltarusijos premjerui Siarhejui Sidorskiui neseniai yra kalbėjęs Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas. Tačiau per premjerų susitikimą Druskininkuose kaimyninės šalies pareigūnas nieko konkretaus nepažadėjo, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų