REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visų laikų rekordas – per vieną dieną nafta pabrango daugiau nei 25 JAV  doleriais už barelį, auksas – 40 JAV dolerių už unciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kongresui dar nepatvirtinus 700 milijardų dydžio JAV finansinės sistemos gelbėjimo plano, nafta pradėjo sparčiai brangti.

REKLAMA

Per paskutinę prekybos valandą žalios naftos kaina  buvo nušuoliavusi iki 130 USD/bbl (JAV dolerių už barelį) ir galiausiai sustojo ties 120,92 USD/bbl. Netgi NYMEX birža (New York Mercantile Exchange) laikinai stabdė elektroninę biržos prekybą ir padidino naftos dienos brangimo limitą nuo 10,75 iki 20 dolerių.

Taigi per 4 paskutines dienas nafta pabrango 29 doleriais. Atrodo, kaina pasuko ten pat, kur buvo liepą, kur ją siuntė Chavezas (Venezuelos prezidentas) ir Piebalgs (Europos energetikos komisaras). Prasidėjo antrasis žaliavų brangimo raundas.  

REKLAMA
REKLAMA

Auksas, sidabras, varis ir kitos ūkiškos vertybės taip pat stipriai brango. Biržos isterijos scenarijus, toks pats kaip ir ankstyvą pavasarį: atsiskleidė stambių investicinių bankų nuostoliai (tuomet  5-30 milijardų, dabar 25-85 mlrd.); akcijos, doleris ir nekilnojamasis turtas pigo – ir investuotojai būriu patraukė į žaliavų rinką.

Dar prieš savaitę nafta kainavo 91,50 USD/bbl, o liepą buvo pasiekusi 147 USD/bbl. Naftos kaina yra labai glaudžiai susijusi su dolerio kaina. Nors doleris paskutinį mėnesį brango, biržos investuotojai vėl pajuto svilėsių kvapą, kai JAV iždo sekretorius Henry Paulsonas paprašė Kongreso išrašyti 700 milijardų vertės čekį privačiai Amerikos bankininkystei finansuoti. Doleriui tokiomis aplinkybėmis brangti ekonominių priežasčių nebeliko.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį doleris pigo euro, svaro, jenos, Australijos ir Kanados dolerių atžvilgiu. EUR/USD kaina šiandien 1,4800 (penktadienį buvo 1,4480). Pirmadienį pigo ir JAV kompanijų akcijos.

Balsas.lt rašė:

700 milijardų dolerių JAV finansų rinkoms gelbėti



Europos komisaras cituoja pasaulinio socializmo lyderį H. Chavezą: Nafta už 200$


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų