REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO atstovai vertina Lietuvos indėlį tarptautinėse misijose, tačiau primena, kad Lietuvos kariuomenei vis dar neskiriamas privalomas finansavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą Lietuvoje viešinti aukščiausiosios sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietės nacionalinių karinių atstovų delegacija ypač domisi Lietuvos kariuomenės reforma.

Šiuo metu Lietuvoje profesinėje karo tarnyboje yra apie 8 tūkst. karių, apie 4,5 tūkst. savanorių ir apie 1,5 tūkst. šauktinių. Pastarieji tarnybą baigs kitų metų liepą. Tada Lietuvoje liks tik profesionali kariuomenė, kurioje bus apie 8 tūkst. karių.

REKLAMA

Aukščiausiosios sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietės Kanados nacionalinis karinis atstovas sako, kad jų šalyje niekada nebuvo šauktinių, esą krašto gynyba rūpinasi profesionalai. Jiems skiriamas pakankamas finansavimas, profesionalai dalyvauja ir tarptautinėse misijose.

„Mus domina Baltijos šalys kaip naujosios NATO narės. Norime daugiau sužinoti apie jūsų kariuomenę, geriau suprasti, su kokiais vidaus ir išorės sunkumais ji susiduria, kaip kariuomenė Baltijos šalyse prisitaiko prie politinės realybės“, – teigė NATO vadavietės Kanados nacionalinis karinis atstovas Chrisas Henneberry'is.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos atstovas aukščiausioje sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietėje tvirtina per kelis mėnesius veiklos išgirdęs gerų vertinimų apie Lietuvos karių parengimo kokybę. NATO esą vertina ir Lietuvos indėlį įrengiant Zoknių karinę bazę, kur Baltijos šalių oro erdvę saugo NATO policijos misija.

„Norėčiau pabrėžti Lietuvos matomumą NATO. Per tą mėnesį, kai esu paskirtas, dalyvavau keletui posėdžių, Lietuvos kaip valstybės, karių ir kariuomenės dalyvavimas NATO misijose labai aukštai vertinamas ir labai gerai matomas“, – sako NATO vadavietės Lietuvos nacionalinis karinis atstovas Romualdas Petkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau įvairiuose susitikimuose aukščiausi Lietuvos karininkai pripažįsta vis dažniau girdintys priminimų apie Lietuvos įsipareigojimą skirti krašto apsaugai 2 proc. nuo BVP.

Iki šiol kariuomenę pasiekdavo kiek daugiau nei 1 proc. BVP, kitąmet planuojama, kad krašto apsaugai teks 1,4 proc.

Tomas Kavaliauskas

LTV naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų