REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Vilniaus į Dubliną keleivius skraidina trys oro linijų bendrovės. Tačiau jau po mėnesio šiuo maršrutu skraidys greičiausiai tik vienos bendrovės lėktuvai.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė „flyLAL Lithuanian Airlines“ paskelbė žiemos sezoną nebeskraidinsianti keleivių iš Vilniaus į Dubliną.

REKLAMA

Ar šis maršrutas išliks Latvijos kompanijos „airBaltic“ tvarkaraščiuose, kol kas nežinoma, bet bilietų į Dubliną šiai žiemai bendrovė nebeparduoda.

Panašu, kad dėl tokios padėties smagiai rankas trinasi dvi airių bendrovės, save vadinančios pigių skrydžių kompanijomis, – iš Vilniaus skraidinanti „Aer Lingus“ ir iš Kauno – „Ryanair“.

Tokios naujienos sukėlė nerimo Airijoje gyvenantiems lietuviams – jie baiminasi, kad dėl sumažėjusios konkurencijos pakils bilietų kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Neramiai laukia kainų augimo

„Bilietų kainos kils – nereikia būti mokslininku, kad suvoktum, jog, iš keturių vežėjų likus dviem, jie už paslaugas ims daugiau.

Oro linijų bendrovių sprendimas nebeskraidinti kelia nerimą. Juk lietuviai – tradicijas puoselėjanti tauta, savo kultūros fanatikai. Mums svarbu per Kalėdas, Velykas būti namie“, – kalbėjo Airijos lietuvių bendruomenės atstovė Laura Garbatavičiūtė-Down.

Paprastai Kalėdoms bilietų į Lietuvą Airijos emigrantai dairosi bent prieš pusmetį.

L. Garbatavičiūtė-Down sakė, kad ankstesniais metais būdavo įmanoma jų įsigyti už 100-120 eurų (345-415 litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skrydžiai suteikia laisvę, dėl jų mes nesijaučiame esantys toli nuo Lietuvos. Atstumus matuojame ne kilometrais, o valandomis. Trys valandos lėktuvu priartina Lietuvą“, – sakė emigrantų atstovė.

Vykti į gimtinę mikroautobusais tarp Airijos lietuvių nėra populiaru. Jų paslaugomis emigrantai dažniau naudojasi norėdami į gimtinę persigabenti daiktus.

Per šventes – antplūdis

Keliaujančiųjų iš Airijos, Didžiosios Britanijos sostinių ir į jas itin pagausėja per didžiąsias metų pabaigos šventes.

Pernai gruodį iš Vilniaus oro uosto į Londoną skrido 10 801, į Dubliną – 9022 keleiviai. 2008-ųjų sausį į Londoną keliavo 10 524, į Dubliną – 9026 žmonės.

REKLAMA

Praėjusiais metais Kalėdų laikotarpiu vien „flyLAL Lithuanian Airlines“ įvykdė 11 papildomų reisų į Dubliną.

„Mes neatsisakome šių reisų galutinai, tačiau šiuo metu juos nutraukiame, atsižvelgdami į bendrą skrydžių pasiūlą rinkoje ir siekdami optimizuoti bendrovės veiklą“, – sprendimą sumažinti skrydžių krypčių skaičių komentavo „flyLAL Lithuanian Airlines“ Plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas Liutauras Tarabrinas.

Tiesa, ši bendrovė neatmeta galimybės skraidyti į Dubliną ir Briuselį Kalėdų bei Naujųjų metų laikotarpiu.

REKLAMA

Nei patvirtino, nei paneigė

Kalbų, kad „airBaltic“ neberengs skrydžių iš Vilniaus į Dubliną, šios kompanijos komunikacijos viceprezidentas Janis Vanagas nei patvirtino, nei paneigė.

Latvijos kapitalo bendrovė dar nepaskelbė žiemos sezono, prasidėsiančio spalio 26 dieną, skrydžių krypčių. Sklando kalbos, kad latviai gali atsisakyti ne vien Dublino, bet ir Briuselio reisų iš Tarptautinio Vilniaus oro uosto.

„Visame pasaulyje aviacijoje vyksta permainos. Tai palies ir Lietuvą“, – sakė J. Vanagas.

„airBaltic“ – į Kauną?

Latvių bendrovė “airBaltic“ vadovai galvoja ne tik apie naujojo sezono kryptis. Kalbama, jog visą laiką iš Vilniaus skraidinusi ji ketina persikelti į Kauną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai būtų didelė permaina, kuriai reikia daug laiko ir didelio pasirengimo. Juk dėl to turėtų keistis keleivių įpročiai. Atsakyti į klausimą dėl Kauno dar negaliu“, – kalbėjo J. Vanagas.

Kur kas kalbesnis buvo Kauno oro uosto vadovas Arijandas Šliupas. Jis neneigė, kad latvių aviakompanija jau domėjosi galimybėmis rengti skrydžius iš Kauno.

„Ketinimų yra. Bet ar jie rimti, parodys laikas.

Perkelti iš Vilniaus į Kauną dalį skrydžių neapsimoka. O persikelti pas mus visiškai? Mes, žinoma, to labai norėtume“, – sakė A. Šliupas.

REKLAMA

Išloš airių bendrovės

„Skrydžiai į Londoną ir Dubliną, kur įsikūrę daug lietuvių emigrantų, bendrovei „Ryanair“ yra labai pelningi. Tad jei atsisakius reisų iš Vilniaus padidės srautai Kaune, kompanija tuo pasinaudos“, – įsitikinęs A. Šliupas.

Praėjusiais metais iš Tarptautinio Vilniaus oro uosto (TVOU) į Dubliną skrido 96,3 tūkst. keleivių. Tai sudarė 5,6 proc. viso oro uosto keleivių srauto.

„Kas bus, jei skrydžių į Dubliną atsisakys ir „airBaltic“? Šventa vieta ilgai tuščia nebūna. Manau, iš to išloš „Aer Lingus“, – sakė TVOU atstovas Arūnas Marcinkevičius.



Aida Murauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų