REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vienas į Seimą kandidatuojantis asmuo gali pasidžiaugti artimųjų ar draugų dosnumu. Dažnas kandidatas valdo dovanotus butus, namus ir žemės sklypus. Mokesčių inspekcija žada atidžiai tirti tokio dosnumo pagrįstumą, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktose politinių partijų kandidatų į Seimą interesų deklaracijose ryškėja įdomus aspektas - ne vienoje jų prie privalomo registruoti nekilnojamojo turto minima, kad butai, namai, žemės sklypai yra gauti dovanų. Kai kurie kandidatai gali džiaugtis ne vienu ir ne dviem dovanotais objektais.

REKLAMA

Kaip apeiti įstatymus

Sprendžiant pagal deklaracijas, labiausiai giminės ir artimieji myli Darbo partijos (DP) atstovus. Net 25 iš 69 į DP ir leiboristų jungtinį sąrašą įrašyti kandidatai turi vienokio ar kitokio dovanų gauto nekilnojamojo turto.

„Darbiečių“ lyderio Viktoro Uspaskicho įspūdingą valdomų namų ir butų sąrašą taip pat puošia dovanos. Milijonierius verslininkas nurodo dovanų gavęs butą Maskvoje, namus Palangoje bei Kėdainiuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl manote, kad juos man dovanojo kažkokie žmonės? - LŽ pasiteiravus, kas jam buvo tokie dosnūs, kalbėjo V.Uspaskichas. - Maskvoje, pavyzdžiui, buto pirkimas buvo įteisintas mano motinos vardu, o ji man parašė dovanojimo aktą. Palangoje namą gavau turbūt iš įmonės - dabar neatsimenu.“

Paklaustas, ar tokiu būdu įsigydamas nekilnojamąjį turtą nebando išvengti mokesčių, DP lyderis siūlė „žiūrėti iš kitos pusės“. „Tai natūrali pasaulinė praktika. Kiekvienas verslininkas turi galvoti, kaip ir pagal kokią schemą mokėti mažiau mokesčių nepažeidžiant įstatymų. Jeigu įstatymas nepažeistas, vadinasi, mokesčiai nėra „nusukti“, - tikino V.Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dosni žmona

Gausiomis nekilnojamojo turto dovanomis džiaugiasi ne tik V.Uspaskichas. Jo partijos kolegai, Anykščių rajono savivaldybės tarybos nariui Ričardui Sargūnui dovanų teko namas Anykščiuose, taip pat sodyba bei du sklypai Anykščių rajone. „Žmona padovanojo, - tikino R.Sargūnas. - Kažkas turi būti savininkas, kažkam dovanojama. Viskas pagal įstatymus. Jei tėviškėje žmona turi palikimą - gali juo disponuoti kaip nori.“

Šiaulių rajono vicemere „darbiete“ Ingrida Venciuviene pasirūpino uošvis. Prieš mirtį jis marčiai padovanojo namą Šiauliuose ir du sklypus Radviliškio bei Šiaulių rajonuose.

REKLAMA

Dešimtys laimingųjų

Net 21 nekilnojamuoju turtu apdovanotas kandidatas yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) sąrašuose. Parlamentaras Vytautas Galvonas, be kito nekilnojamojo turto, turi dovanų gautus butą Vilniaus rajone bei namą su sklypu Anykščiuose. „Butą žmonai padovanojo jos motina. O namą Anykščiuose man padovanojo tėvai“, - kalbėjo kandidatas.

Jo kolegei, Vilniaus savivaldybėje dirbančiai Raimondai Karosaitei dovanų įteiktas butas Vilniuje bei namas su sklypu Trakų rajone. „Tvarkietė“ Šiaulių vicemerė Daiva Matonienė deklaravo dovanų gavusi butą bei namą Šiauliuose.

REKLAMA

24 apdovanotieji yra Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąraše. Vilniaus apskrities viršininko administracijoje dirbanti Jūratė Riaubiškienė nurodo dovanų gavusi namą ir žemės Trakų rajone, parlamentarė Birutė Vėsaitė - dalį namo ir sklypą Kauno rajone, vienas turtingiausių dabartinio Seimo narių Jonas Jagminas - butą Vilniuje.

Dovanų gautą namą bei tris žemės sklypus deklaravęs socialdemokratų atstovas, Ukmergės rajono tarybos narys Arūnas Dudėnas LŽ aiškino, kad tai - uošvių dovana jo žmonai. „Jie nebenori ūkininkauti, ir viską perrašė dukrai“, - kalbėjo kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dosniais uošviais gali pasigirti ir socialdemokratas, Panevėžio Senvagės pagrindinės mokyklos direktorius Kazimieras Armonavičius. Jo žmonai tėvai padovanojo butą Panevėžyje, sodo sklypą su nameliu.

Tėvų dovanos

Kitų partijų kandidatų sąrašuose nekilnojamuoju turtu apdovanotų kandidatų - kur kas mažiau nei tarp „darbiečių“ ar „tvarkiečių“. Sklypus Molėtų rajone bei Vilniuje yra deklaravęs konservatorius Seimo narys Audronius Ažubalis, jo kolega Antanas Matulas nurodė dovanotus butą bei žemės sklypą Birštone, o konservatorius Kauno vicemeras Kazimieras Kuzminskas - sklypą Kaune bei Radviliškio savivaldybėje.

REKLAMA

„Fronto“ kandidatas, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos narys Algis Šumskas dovanų yra gavęs sodo sklypą su vasarnamiu. „Padovanojo kaimynas prieš mirtį. Dar vaikystėje jam daug padėdavau, ir tą namuką statyti“, - kalbėjo jis.

Valstiečių liaudininkų sąjungai atstovaujantis Žemės ūkio ministerijos valstybės sekretorius Vidmantas Kanopa turi sklypą ir pusę namo Rokiškyje. „Tėvai padovanojo, po vestuvių. Viskas iš senų laikų“, - aiškino jis.

Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) kandidatei, Aukštadvario seniūnei Jadvygai Dzencevičienei tėvai padovanojo namą bei du sklypus Trakų rajono kaimuose. Jos partietei Daniai Dobilienei tėvai prieš mirtį paliko namą su sklypu Kaune bei namą ir žemę Radviliškio rajone.

REKLAMA

Vertina rizikas

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktoriaus pavaduotojos Alinos Gaudutytės teigimu, apibendrintai pasakyti, ar nekilnojamojo turto dovanojimu nesiekiama išvengti mokesčių (pavyzdžiui, įteisinti kitokiu būdu gautas pajamas, padidinti turto įsigijimo kainą), negalima, nes kiekvienas sandoris vertinamas individualiai. „Deklaracijos vertinamos mokesčių vengimo požiūriu. Nustačius atitinkamas rizikas, pradedamas tyrimas“, - teigė VMI atstovė.

Pasak A.Gaudutytės, pagal įstatymus dovanoms, gautoms iš juridinių asmenų, mokesčio lengvatos netaikomos. Tuo metu už dovanas, taip pat ir nekilnojamąjį turtą, gautas iš tėvų, vaikų ar senelių, mokesčiai neimami. Neapmokestinamos ir dovanos, gautos iš kitų asmenų, jei jų vertė per metus yra ne didesnė kaip 7680 litų.

Jurga Tvaskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų