REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie Latvijos užmojus elektros jungtį su Švedija turėti savo teritorijoje mūsų šalies energetikai žinojo dar praėjusių metų pradžioje. Tačiau konfliktas buvo dangstomas, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

„Respublikos“ šaltinių duomenimis, daugiau kaip prieš pusantrų metų latvių energetikai kolegoms (ir, kaip pasirodė vėliau, konkurentams) Lietuvoje pristatė planus kabelį iš Švedijos pakloti savo teritorijoje. Tačiau tuometis „Lietuvos energijos“ vadovas, o dabar - nacionalinio investuotojo LEO LT valdybos pirmininkas Rymantas Juozaitis tvirtina apie latvių planus sužinojęs tik kiek mažiau nei prieš pusmetį.

REKLAMA

Latviai kabelį sugalvojo pirmieji?

Vienas su energetika glaudžiai susijęs valstybės pareigūnas, nenorėjęs atskleisti savo tapatybės, „Respublikai“ teigė, esą R.Juozaitis apie latvių norą švedišką kabelį turėti savo teritorijoje sužinojo seniai.  Mažiausiai - prieš metus ir aštuonis mėnesius, kai latvių delegacija lankėsi Lietuvoje ir „Lietuvos energijai“ pristatė savo planus.

„Lietuvos energija“ 2007 m., rodos, sausį rengė konferenciją - latviai rodė savo projektus, jie jau tada galvojo apie kabelį į Švediją per Gotlando salą“, - prisiminė pašnekovas. Pasak jo, jau tada buvo raginama tartis su latviais ir spręsti dar neįsisiūbavusį konfliktą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, užuot tai darę, Lietuvos energetikai parengė savąją jungties su Švedija studiją ir, pašnekovo manymu, taip mėgino užbėgti latviams už akių. Tiesa, šis manevras neišdegė nei vieniems, nei kitiems - Švedija tebelaukia, kada Lietuva ir Latvija nustos peštis dėl kabelio ir susitars, kurios šalies teritorijoje jis bus paklotas.

Lietuva kol kas nereaguoja ir į kompromisinį Latvijos siūlymą kurti bendrą elektros perdavimo tinklų įmonę. Latvijos pusėje tą padaryti būtų paprasta - pakaktų atskirti vieną valstybinės bendrovės „Latvenergo“ padalinį. Tačiau Lietuvoje būtų sukurtas konkurentas „Lietuvos energijai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kažkur apie balandžio mėnesį“

Tuo tarpu tuometis „Lietuvos energijos“ vadovas R.Juozaitis „Respubliką“ tikino apie latvių užmojus sužinojęs tik šių metų balandį, kai apie tai sužinojo ir visa Lietuva.

„Tada, kai buvo baigta studija, ir mes galėjome su švedais įsteigti projekto parengimo bendrovę. Kažkur apie balandžio mėnesį“, - sakė pašnekovas, paklaustas, kada prasidėjo konfrontacija su latviais.

„Respublika“ primena, kad šis konfliktas balandžio pradžioje buvo pradėtas eskaluoti Lietuvos žiniasklaidoje. Premjeras Gediminas Kirkilas tuomet tvirtino, kad „Švedijos Vyriausybė yra linkusi šitą projektą turėti su Lietuva“.

REKLAMA

Mistinis susitikimas su latviais

R.Juozaitis taip pat vis dar teigia, kad pokalbiai su latviais vyksta sėkmingai. „Dirbama, ir sėkmingai dirbama. Kai bus pasiekti galutiniai susitarimai, pasirašyti dokumentai, galėsime įvardinti“, - teigė LEO vadovas.

Beje, R.Juozaitis „Respublikai“ dar prieš pusantros savaitės pasakojo apie numatomą susitikimą su latviais. Jis, anot LEO valdybos pirmininko, turėjo įvykti praėjusią savaitę. Tačiau už strateginius projektus atsakingas LEO LT valdybos narys Saulius Spėčius tokio susitikimo neprisimena.

„Ne, nevyko susitikimas su latviais, tikrai ne. Nelabai turime ką šiandien pasakyti“, - penktadienį „Respublikai“ sakė S.Spėčius.

Šarūnas Černiauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų