REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokia spalva patraukliausia vyrams ar moterims? Kodėl mados pasaulyje geltona nėra populiari? Į šiuos klausimus bando atsakyti spalvų psichologijos mokslas.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ spausdina interviu su spalvų psichologu Klausberndu Vollmaru.

REKLAMA

Kodėl daug mergaičių ir moterų taip mėgsta rožinę spalvą?

Rožinė spalva asocijuojasi su trapiu moteriškumu. Raudona simbolizuoja meilę ir seksualumą, už rožinės spalvos slypi tos pačios simbolinės reikšmės, tačiau jos išreikštos švelnesne forma.

Ar egzistuoja tuomet vyrų spalva?

Šiuolaikinio vyro spalva yra mėlyna. Ja išreiškiamas patikimumas ir ramybė. Kartu ji simbolizuoja jėgą, nes ši spalva duoda nuorodą į tam tikras aukštesnes jėgas, taip pat ir Dievą.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl vyresni žmonės renkasi prislopintas spalvas?

Vaikams patinka grynos spalvos. Senesnis žmogus labiau mėgsta su balta maišytas spalvas. Jei jaunystėje patiko raudona, tai senatvėje žmogus rinksis švelniai rožinę, jei mėlyna - tuomet senatvėje gražiausia bus žydra. Seniems žmonėms mielesnės labai į akis nekrentančios spalvos.

Ar moterys ir vyrai vienodai suvokia spalvas?

Moterys atpažįsta daugiau spalvų nei vyrai. Tai turi evoliucinį pagrindą. Gyvūnijos pasaulyje patinėliai dažniausiai būna margesni, kad tokiu būdu atkreiptų patelių dėmesį. Tuo tarpu vyrai yra jautresni formai.



Kokia spalva vyrams patraukliausia?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juoda yra geriausia apatinių drabužių spalva. Už juodos slypi išskirtinumo idėja, gundantis paslaptingumas. Be to, juoda tinka prie bet kokio odos atspalvio. Balta taip pat turi erotinę reikšmę, tačiau ji turi būti be jokių kitų spalvinių detalių, kitaip tai jau nebebus balta. Balta simbolizuoja nekaltybę, kuri turi būti sugundyta.



Balta tampa itin populiari dizaine. Ką galite pasakyti apie šią tendenciją?

Čia galime matyti sąsajas su ekologija: mūsų pasaulis tapo užterštas, o ši spalva simbolizuoja švarumą, tyrumą, ir tampa įdomia atsvara. Madingos spalvos yra tam tikras fenomenas, kuris gali daug įdomaus pasakyti apie mūsų visuomenę. Juoda ir balta yra ypatingos spalvos, kurios yra viršesnės už „margas spalvas“. Balta spalva rodo, kad mes siekiame nekaltumo ir esame pasiilgę kažko ypatingo, išskirtinio.



Ar mūsų spalvinė aplinka veikia mūsų savijautą?

REKLAMA

Be abejonės. Pavyzdžių galėtume rasti skaitydami Antarktidos tyrinėtojų atsiminimus. Jie daug laiko praleidžia vienspalvėje, baltoje aplinkoje. Dėl to net kyla psichikos sutrikimų. Spalvų įvairovė užtikrina mūsų psichologinį stabilumą.



Ar skirtingose kultūrose skiriasi spalvų suvokimas?

Iš esmės spalvos yra archetipinis fenomenas. Visame pasaulyje spalvos suvokiamos panašiai. Tyrimais nustatyta, kad vaikai iki ketverių metų itin mėgsta raudoną. Tačiau yra ir kultūros nulemtų skirtumų, spalvų suvokimui įtakos gali turėti ir geografiniai ar istoriniai faktoriai. Pavyzdžiui, geltona spalva dykumų gyventojams kelia nemalonias asociacijas, nes siejasi su deginančiu karščiu. Tačiau žmonės, kurie gyvena tose vietose, kur saulės nėra daug, teigiamai reaguoja į geltoną spalvą.



Kodėl mados industrijoje geltona yra nemėgstama spalva? Ar tam yra koks nors pagrindas?

REKLAMA

Geltona asocijuojasi su marginaliomis grupėmis. Viduramžiais geltona buvo žydų, užkrečiamomis ligomis sergančių ir bankroto spalva, todėl ji įgijo tam tikrą stigmą. Dėl to ir mados industrijoje ji nėra populiari. Be to, geltona nustelbia tikrą odos spalvą, pakeičia ją, todėl ji tinka ne visiems žmonėms.

Tačiau geltona vis dėlto yra dažna spalva mūsų aplinkoje, pavyzdžiui, ja dažomi namų fasadai.

Taip, tai vėl dėl asociacijos su saule ir šviesa. Taip pat ir automobilių pramonė atrado geltoną: geltonas automobilis atrodo greitesnis, nei kitokios spalvos to paties modelio automobilis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to ir pašto automobiliai yra geltoni?

Galimas daiktas. Tačiau šiuo atveju yra svarbiausias geltonos, kaip komunikacijos spalvos, reikšmė.

Šiandieninis pasaulis atrodo kur kas ryškesnis, spalvingesnis - ar negyvename savotiškame spalvų pertekliuje?

Taip, ši tendencija atsirado nuo XIX a. vidurio, kai buvo išplėtota cheminių spalvų gamyba. Nuo to laiko pasaulis tapo kur kas spalvingesnis. Viduramžiais spalvinė aplinka buvo daug skurdesnė.

Kokią spalvą Jūs pats labiausiai mėgstate?

Mano mėgstamiausia yra geltona spalva, tačiau mano garderobe beveik nėra geltonos spalvos drabužių, o mano automobilis - juodas. Tačiau mano namuose dominuoja geltona ir mėlyna. O geltono automobilio niekada nepirkčiau, tai man atrodo pernelyg drąsu.



Kalbino Viktoria Weichselgartner

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų