REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas, Briuselyje susitikęs su Europos Komisijos (EK) Pirmininku Jose Manueliu Barroso, aptarė, kokią paramą Europos Sąjunga skirs Lietuvai 2009-ųjų pabaigoje uždarius Ignalinos branduolinę jėgainę. EK pasiūlymus vietoje IAE veiklos pratęsimo suteikti Lietuvai daugybę kitų galimybių ir finansinę paramą G. Kirkilas komentavo taip: „mes ne prieš“. Savo ruožtu Europos Komisijos pirmininkas dar kartą patvirtino, kad diskusijų dėl IAE darbo pratęsimo nebus. Premjeras ne tik su tuo sutiko, bet ir pats teigė, kad „Ignalinos jėgainės darbo pratęsimas nėra tikslas savaime”.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos – Lietuos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Andrius Kubilius Briuselyje įvykusius pokalbius įvertino kaip galutinį Lietuvos Vyriausybės susitaikymą su tuo, kad Ignalinos branduolinės jėgainės darbo nepavyks pratęsti, tad ji, kaip ir buvo numatyta, bus uždaryta kitų metų pabaigoje.

REKLAMA

„Tai yra Vyriausybės fiasko. Derybos dėl branduolinės jėgainės darbo pasibaigė joms nė neprasidėjus. Išsipildė mūsų pačios liūdniausios prognozės dėl šios Vyriausybės negebėjimo derėtis dėl Ignalinos veiklos pratęsimo, kurias išdėsčiau dar praėjusių metų pabaigoje savo laiške Prezidentui V.Adamkui. Vyriausybė tik imitavo aktyvią veiklą konsultacijose su ES pareigūnais, organizuodama nereikalingus referendumus, viešai raportuodama apie pažangą derybose ir visaip temdama laiką, kad šitokiu būdu iki rinkimų išvengtų karčios tiesos - jog negeba susitarti su ES. Keista, kad premjeras Briuselyje nesugebėjo viešai net paaiškinti, kad po Rusijos agresijos prieš Gruziją ir ES jau turi suprasti, kokie pavojai mūsų energetiniam saugumui gresia. Deja, šios Vyriausybės tuščiai sugaištas laikas palieka labai mažai vilčių, kad naujai Vyriausybei iki metų pabaigos pavyktų pasiekti sutarimą su ES dėl Ignalinos veiklos pratęsimo. Po to ieškoti pritarimo Ignalinos AE veiklos pratęsimui jau bus vėlu“, - pareiškė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu Tėvynės sąjungos pirmininkas pažymi, kad Vyriausybė, pati susitaikiusi su tikrove, turėtų atvirai pasakyti Lietuvos žmonėms ir nebemulkinti jų su nieko nebelemiančiais referendumais.

„Vyriausybė turėtų sąžiningai pripažinti savo pralaimėjimą, atšaukti referendumą ir pakviesti visus kartu ieškoti kuo geresnių išeičių, kad uždarius jėgainę, nepritruktume energijos ir kad ji būtų kuo pigesnė”,- teigė TS-LKD pirmininkas.

A.Kubilius taip pat atkreipė dėmesį, kad ruoštis jėgainės uždarymui Vyriausybė privalėjo iš karto po Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą. „Visa atsakomybė dėl to, kad Lietuva laiku nepastatė naujų energetinių pajėgumų, kurie kompensuotų Ignalinos uždarymą, tenka po 2004 metų valdžiusioms ir trumparegišką energetikos politiką vykdžiusioms socialdemokratų Vyriausybėms ”,- sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų