REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esminių permainų sveikatos apsaugos srityje per šio Seimo kadenciją nepasiekta, vakar per susitikimą su Parlamente atstovaujamų politinių partijų nariais konstatavo prezidentas Valdas Adamkus. Apie tai rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu politikai žadėjo reikalingų, nors ir nepopuliarių pokyčių, net jei dėl to reikės „ant aukuro paaukoti būsimąjį sveikatos apsaugos ministrą“.

REKLAMA

Reikalingos privačios lėšos

Šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė teigė, kad per susitikimą prezidentas pakvietė partijų atstovus kitame Seime negaištant laiko susitarti dėl pagrindinių pertvarkos krypčių. Šalies vadovas pritaria tam, kad į sveikatos apsaugos sektorių būtų pritrauktos privačios lėšos. „Akivaizdu, kad vien valstybės finansiniais pajėgumais nėra galimybių išspręsti žmonių medicininio aptarnavimo problemų“, - V.Adamkų citavo R.Grumadaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės vadovas palankiai vertina tas partijų programų nuostatas, kuriomis siekiama keisti sveikatos priežiūros paslaugų finansavimą, taikyti papildomą savanorišką sveikatos draudimą, didinti medicinos paslaugų sektoriaus konkurencingumą.

Jis tikisi, kad partijų atstovai idėjas ir įsipareigojimus ne tik aiškiai pristatys visuomenei, bet ir imsis jas įgyvendinti naujame Seime.

„Didelius darbus valstybei ir žmonėms galima nuveikti tik bendromis pastangomis, sveikatos apsaugos reforma turi tapti ne dar vienu, o jau artimiausiu ateityje įgyvendintu pažadu. Kad tai realu, parodė šio susitikimo dalyvių parodytas ryžtas“, - sakė R.Grumadaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pasiūlė iškart po rinkimų, kai jau bus aiški Seimo sudėtis, susitikti dar kartą.

Nepopuliarūs sprendimai

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas perspėjo kolegas, kad sprendimai, kuriuos per susitikimą su prezidentu jie taip vieningai deklaravo norintys įgyvendinti, yra nepopuliarūs.

„Vienas sveikatos apsaugos ministras, pasiryžęs įgyvendinti sprendimus, tikriausiai turės būti paaukotas ant to aukuro. Nebent jam pavyks nepaprastai subtiliai surasti kontaktą su Gydytojų sąjunga, visuomene“, - atvirai kalbėjo A.Matulas.

REKLAMA

Pasak A.Matulo, valstybė neišvengiamai turės pasakyti, kokias sveikatos priežiūros paslaugas visiškai apmoka, o kokių ne, būtent pastarosios bus papildomo sveikatos draudimo objektas.

„Toliau valstybė negali eiti tuo keliu, kad neva finansuoja viską. Būtiniausios paslaugos be išlygų turi būti šimtu procentų kompensuojamos, kitur reikia pasakyti, kad nesame pajėgūs visiškai apmokėti“, - teigė A.Matulas.

Seimūnai palaiko

Šias Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko mintis palaikė ir visų kitų susitikime dalyvavusių parlamentinių partijų atstovai. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Eligijus Masiulis teigė nė kiek nebijantis prieš rinkimus sakyti, kad bus siekiama, jog už dalį sveikatos paslaugų žmonėms reikėtų susimokėti.

„Nesakydami šių dalykų mes juos (rinkėjus - red.past.) apgaudinėjame. Daug pavojingiau yra sakyti, kad mes kur nors surasime pinigų, iš ko nors atimsime“, - sakė E.Masiulis.

REKLAMA

Parlamentarai bendrai tvirtino, kad reikia pertvarkyti sveikatos apsaugos valdymo sistemą, kovoti su korupcija, išgyvendinti biurokratiją.

Be daugybės spręstinų dalykų, parlamentarai įžvelgė ir keletą teigiamų postūmių. „Džiugu, kad tose nedidelėse srityse, kur mums pavyko susitarti, yra aiškūs matomi rezultatai. Pavyzdžiui, priimtas labai gydytojams rezidentams svarbus Medicinos praktikos įstatymas, išspręstos jų socialinės problemos. Prieš porą metų apklausos rodė, kad 85 proc. rezidentų nori išvykti iš Lietuvos, o dabar 75 proc. tvirtina niekur neketinantys emigruoti“, - kalbėjo A.Matulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak parlamentaro, savo gerą darbą jau padarė ir politikų ryžtas išspręsti motinystės (tėvystės) atostogų trukmės problemas, įtvirtinti nuostatą, kad ir vyrai gali išeiti tokių atostogų. Tai rodo gerėjanti demografinė padėtis. Štai pernai gimė kiek daugiau nei 1000 kūdikių, o šiemet per pirmąjį pusmetį - jau daugiau nei 1700.

Dalia Lenkauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų