REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausios Šiaurės ir Baltijos šalių finansų grupės „Nordea“ padalinys „Nordea Bank Lietuva“ pradeda platinti dvi su pasaulinėmis maisto produktų kainomis susietas obligacijų emisijas: „Food Basic“ ir „Food Extra“. Šiemet „Nordea“ Lietuvoje jau išleido aštuonių skirtingų rūšių obligacijų emisijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsižvelgdamas į sudėtingą situaciją finansų rinkose, bankas šiemet itin aktyviai naudojasi su sektorių ir prekių indeksais susietų obligacijų instrumentu. Naujausios emisijos išleidimo priežastis paprasta – pasaulio maisto produktų rinkoje jau kuris laikas paklausa viršija pasiūlą ir neatrodo, kad situacija greitai pasikeistų: keičiasi žmonių vartojimo įpročiai, brangsta energija, o biokuras tapo rimtu konkurentu maistui. Tokiomis sąlygomis ilguoju laikotarpiu tikimasi kainų augimo.

REKLAMA

Taigi, brangstant maistui obligacijų turėtojai uždirbs daugiau ir tokiu būdu kompensuos padidėjusias išlaidas maisto produktams. Jei kainos pasuks žemyn, investuotojai vis tiek atgaus investuotą sumą“, – sakė „Nordea Bank Lietuva“ Investavimo produktų projektų vadovas Modestas Plakys.

Pasak jo, „Nordea Markets“ ekspertai obligacijas susiejo su aštuonių maisto produktų krepšeliu, kurį lygiomis dalimis sudaro kviečiai, kukurūzai, sojos pupelės, cukrus, kava, kakava, jautiena ir kiauliena. Krepšelio vertė skaičiuojama pagal jį sudarančių produktų kainų kitimus Niujorko ir Čikagos prekių ir žaliavų biržose.

REKLAMA
REKLAMA

Terminas – penkeri metai


Abiejų rūšių obligacijų terminas – penkeri metai. „Food Basic“ obligacijų įsigijimo kaina kintama ir siekia apie 100 proc. nuo nominalios obligacijos vertės, „Food Extra“ kaina – apie 110 proc. nuo pradinės vertės. Pasibaigus terminui, „Basic” obligacijų turėtojas uždirbs 80 proc. nuo maisto produktų krepšelio kainų prieaugio, o „Extra” – 125 proc. nuo prieaugio.

Bendrai krepšelio vertei sumažėjus, abiejų obligacijų emisijų pirkėjai atgaus investuotą pradinę sumą, tačiau „Extra“ obligacijų pirkėjai neteks apie 10 proc. investicijų – tai yra sumokėtos rizikos priemokos dalies. Minimali investavimo suma – 1000 eurų.

Obligacijas taip pat bus galima parduoti antrinėje rinkoje, nepasibaigus jų išpirkimo terminui. Obligacijų įsigijimas truks iki spalio 9 dienos. Išpirkimas – 2013 spalio 9 dieną. Obligacijų galima įsigyti visuose „Nordea Bank Lietuva“ klientų aptarnavimo padaliniuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų