REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Europos Komisijai (EK) pareiškus, kad diskusijų dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) veiklos pratęsimo nebus, premjeras Gediminas Kirkilas, tikindamas, jog dar ne viskas prarasta, prisipažino nežinąs, į ką šiuo klausimu kreiptis. Plačiau apie tai – „Balso.lt“ pokalbyje su premjeru.

REKLAMA
REKLAMA

- Europos Komisijos prezidentui J. M. Barosso vakar pareiškus, kad reikia gerbti stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartį, pagal kurią Lietuva įsipareigojusi uždaryti IAE iki 2009-ųjų pabaigos, ar Jūs pats vis dar tikite, kad bus pratęsta IAE veikla?

REKLAMA

Nepaisant  visų pareiškimų, kurie vakar buvo, aš dar labiau tuo tikiu. Pirmiausiai todėl, kad mes bendraudami su Komisija (EK – aut.) esame labai toli pažengę. Vakar turėjome  atvirą diskusiją, kurios metu nagrinėjome alternatyvas dėl 2009 metų IAE uždarymo. Komisijos pozicija yra panaši į Angelos Merkel, kad Europos Sąjunga  mums padės.

Mes dabar išnaudojame visas galimybes -  tiltų statymo, kitų projektų...  Išnaudojus jas, nėra taip, kad, pavyzdžiui, nuo 2010 metų pradžios mes neturėtumėme nė vieno (elektros – aut.) tilto. Tą, ką vakar pasakė J. M. Barosso, jis pasakė teisingai, nes Komisija negali pakeisti (stojimo į ES – aut.) sutarties. Yra klausimas, ar mes turime sutartį keisti, ar ją modifikuoti.  Teisininkai taip pat turi atsakyti į klausimą, ar turi būti koks nors (sutarties – aut.) perratifikavimas, ar reikia kreiptis į Vadovų Tarybą ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su Komisija mes kuriame bendrą veiksmų planą. Komisija žino visą Lietuvos situaciją, tuo požiūriu mes esame toli pažengę. Tačiau šiandien dar negalime pasakyti, kad bus priimtas vienoks ar kitoks sprendimas, todėl Komisija ir nesako, kad ji pakeis sutartį. Tai yra tik eiga... Toliau (IAE klausimas – aut.) bus nagrinėjamas Vadovų Taryboje spalio viduryje.

- Premjere, ar buvo oficialiai kreiptasi į Europos Komisiją dėl IAE veiklos pratęsimo, ar buvo apsiribota kalbomis?

Mes su Komisija sudarėme bendrą veiksmų planą. Būtent todėl ir buvo paskirtas įgaliotinis ambasadorius Aleksandras Abišala, ir šis darbas yra pradėtas pavasarį...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas jūsų yra iš tikrųjų sudėtingas, kadangi nėra aišku, kur kreiptis: ar į Komisiją, ar į Vadovų Tarybą... Tai aš apie tą ir kalbu. Šiandien pagrindinis klausimas – tai stojimo sutarties įsipareigojimas, bet mes bet kuriuo atveju negalime apeiti Komisijos, todėl mes Komisijai visų pirma pateikėme (kreipimąsi dėl IAE – aut.). Vadovai (Vadovų Taryba – aut.), jeigu to reikės, priims sprendimą... Arba papildomai šalys narės išsakys savo pozicijas.

- Tačiau tam, kad IAE veikla būtų pratęsta, turi pritarti visos 27 ES šalys. O vien jau skeptiškos Austrijos pozicijos pakanka, kad jėgainės veikla nebūtų pratęsta.

REKLAMA

Aš tikiu, (kad pratęsti veiklą pavyks – aut.), jeigu mes įrodysime, jog, nepaisant visų Lietuvos ir Komisijos  pastangų, <...> modifikavimas yra neišvengiamas sprendimas.

Kalbant apie Austriją, aš ne kartą esu kalbėjęs su jos premjeru ir jis yra man pasakęs, jog Austrija, suprasdama šitą padėtį, tikrai palaikytų Lietuvą. Aišku, tai yra neoficialios kalbos.

- Kaip Jums atrodo, ar laiko užteks?

Aš manau, kad taip. Yra juk formatai, kur visos šalys dalyvauja.

- Dėkoju už pokalbį.

Plačiau apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų