REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Europos Komisija (EK) sužlugdė Lietuvos viltis pratęsti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbą, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA

Savo stojimo į Europos Sąjungą sutartyje 2004 metais Lietuva įsipareigojo 2009-ųjų pabaigoje uždaryti antrąjį jėgainės reaktorių, kuris, kaip teigia „Reuters“, yra panašus į Ukrainos Černobylio atominės elektrinės reaktorių, kuriam 1986 m. sprogus, įvyko viena didžiausių pasaulio branduolinių katastrofų.

REKLAMA

Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso po pokalbio su Lietuvos premjeru Gediminu Kirkilu pareiškė, kad „yra susitarimas, legalus įsipareigojimas, kylantis iš stojimo (į ES – aut.) sutarties“.

„Mes negalime daryti kompromisų saugumo klausimais. Sutartis turi būti gerbiama“, - J. M. Barrosso žodžius cituoja „Reuters“, šiam atsakant į klausimą, ar IAE galėtų veikti ilgiau.

To paties šaltinio teigimu, G.Kirkilas ginčijosi, kad Ignalinos 1,300 megavatų antrasis reaktorius gali veikti saugiai ir akcentavo, kad jį uždarius Lietuva stokotų elektros energijos.

REKLAMA
REKLAMA

Briuselio ekspertai tvirtina, kad tam, jog IAE būtų neuždaryta, turi visos 27 ES narės pritarti, kad būtų paredaguota Lietuvos priėmimo į ES sutartis. Pasak „Reuters“ korespondentų, tokio tikslo pasiekti beveik neįmanoma dėl kai kurių šalių, ypač Austrijos, prieštaravimo branduolinei energetikai.

Tos pačios naujienų agentūros žiniomis, noras pakoreguoti Lietuvos stojimo į ES sutartį  pareikalautų ir ilgo jos ratifikavimo proceso.

G. Kirkilas Briuselyje išreiškė norą, kad IAE būtų atidaryta bent jau iki 2012-ųjų, kada Lietuva jau planuoja turėti elektros jungtį su ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. M. Barroso savo ruožtu pažadėjo, jog EK parems, kad būtų tiesiamas toks tiltas per Lenkiją ir Estiją.

Lietuvos premjeras, sutikęs, kad ES skirtų šaliai daugiau finansinės ir kitokios paramos, po pokalbių Briuselyje pareiškė,  kad IAE darbo pratęsimas nėra tikslas savaime.

Kaip pranešė LTV naujienų tarnyba, EK pasiūlymus vietoje IAE veiklos pratęsimo suteikti Lietuvai daugybę kitų galimybių ir finansinę paramą G. Kirkilas komentavo taip: „mes ne prieš“.

EK paskelbs prioritetiniu planą 2010-2015 metais sudaryti ir įvykdyti Baltijos jungčių planą, kuris sujungtų Baltijos šalis, Lenkiją ir Švediją.

REKLAMA

Kaip praneša internetinis dienraštis „eubusiness.com“, ES žada padėti Lietuvai sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos. Specialiai mūsų šaliai EK siūlo papildomą veiksmų planą, kuriame numatoma parama ir jungtims, ir dujų saugyklai, taip pat vėjo energetikai plėtoti.

Iš IAE uždarymo lėšų komisija gali skirti 25 mln. eurų gyvenamiesiems namams apšiltinti.

Daugiau nei pusantros valandos trukusiame susitikime EK vadovas išreiškė padėką Lietuvai, kad ši remia EK siūlymus dėl elektros ir dujų rinkų liberalizavimo bei klimato kaitos.

Europos Komisijos prezidentas ragina Lietuvą energetinio saugumo siekti greičiau statant elektros jungtį į Vakarus ir siūlo pagalbos projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų