REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Vyriausybė tebetvirtina galinti elektros tiltą į Lenkiją nutiesti iki 2012-ųjų, projektą įgyvendinančios įmonės vadovybė regi kur kas vėlesnę jo pabaigos datą, praneša „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Elektros tiltas nuo Alytaus iki Lenkijos miesto Elko su elektros pastotėmis juose realiai gali būti pastatytas 2016 m., nes daugiausia laiko gali užimti ne projektavimo ar finansavimo procedūros, bet žemės paėmimo iš savininkų klausimai, teigia bendros Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto statybos įmonės „LitPol Link“, kurią įsteigė „Lietuvos energija“ ir „PSE Operator“, valdybos pirmininkas Vidmantas Jankauskas.

REKLAMA

Anot jo, ypač sudėtingas procesas laukia Lenkijoje, kur sklypai yra daug mažesni nei Lietuvoje, o jų savininkai skaičiuojami tūkstančiais, tuo tarpu Lietuvoje jų tėra šimtai. Pirmąjį konkursą dėl trasos parinkimo ir techninių klausimų „LitPol Link“ tikisi paskelbti dar šiemet.

Minėta atkarpa preliminariai kainuotų apie 300 mln. eurų, tačiau konkreti kaina paaiškės kitų metų vasarą, iki kurios elektros tilto statybos bendrovė turi pateikti visus reikiamus dokumentus akcininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro neįtikino


Tačiau ūkio ministras Vytas Navickas yra optimistiškesnis. Anot jo, per trumpą laiką, kai veikia elektros tilto bendrovė, jau padaryta nemažai darbų - suformuota jos valdymo struktūra, nustatyti santykiai su dviejų šalių akcininkais, parengti tilto statybos darbų planai.

„Dabar kalbame apie finansavimo schemas. Su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB) svarbu nustatyti santykius, kad bankas finansuotų šitą tiltą“, - kalbėjo V.Navickas po vakar įvykusio susitikimo su „LitPol Link“ stebėtojų tarybos pirmininku Wladyslawu Mielczarskiu ir šios bendrovės akcininkų atstovais. ERPB yra pažadėjęs pradiniams projekto darbams suteikti 2 mln. eurų paramą, tačiau šios lėšos numatytos Ignalinos AE uždarymo fondui, o „LitPol Link“ bendrovė yra įsteigta dviejų šalių, tad būtina priimti sprendimus, kurie palengvintų pagalbos lėšų suteikimo procedūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministro nuomone, iki kitų metų pavasario bus parengtas investicinis planas, o tilto statyba gali prasidėti jau 2010 m. Maždaug 154 km ilgio aukštos įtampos elektros perdavimo liniją, ministro teigimu, tikimasi turėti jau 2012 m., tačiau reali data paaiškės po konkursų paskelbimo darbams atlikti.

Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto ES koordinatorius W.Mielczarskis irgi pažymėjo, kad daugiausia problemų bus su žemės savininkais Lenkijoje, kur linija driektųsi apie 106 km, o nuo Alytaus iki Lenkijos sienos - maždaug 48 km. Jo nuomone, reali tilto statybos pradžia – 2010 m. pavasaris, o dėl lėšų iš ERPB tarpininkaus ir Europos Komisija.

REKLAMA

Lenkijai su lėšomis bus sudėtingiau. Įvykdžius pirmąjį elektros tinklų sujungimo etapą, toliau linija nuo Elko būtų tiesiama iki Varšuvos, tačiau planuojamai 1000 megavatų perdavimo galiai ir tarpsisteminių srautų tarp abiejų šalių užtikrinimui būtina išplėtoti ir sustiprinti Lenkijos vidaus elektros tinklus. Lenkija tam iš Europos Sąjungos (ES) fondų yra skirta 200 mln. eurų, tačiau dar reikėtų apie 400 mln. eurų. ES koordinatorius viliasi, kad trūkstamą dalį taip pat pavyks gauti iš ES.

Visam elektros tilto projektui įgyvendinti gali prireikti nuo 800 mln. iki 1 mlrd. eurų.

V.Jankauskas irgi pinigų tikisi iš ES fondų, tačiau neatmeta galimybės, kad šis elektros tiltas gali būti ir komercinis. Tuomet jo statybai būtų bandoma pritraukti ir privačių lėšų. „Bet tokia tikimybė yra nedidelė“, - sakė jis.

Lietuvoje elektros linijos trasa iki Lenkijos buvo numatyta dar 1998 m., todėl ją tereiks patikslinti, be to, per tą laiką pasikeitė dauguma žemės savininkų, tad laukia nelengvos derybos su jais. Kaip anksčiau skelbė „Respublika“, jungties maršrutas viešas ir prieinamas bet kam UAB „Energetikos tinklų instituto“ interneto puslapyje. V.Jankauskas žadėjo, kad dėl tokio projekto viešumo trasa bus keičiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų