REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministras pripažįsta, kad ir kitų metų šalies iždas galės „pasipuošti“ minuso ženklu, praneša „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento Valdo Adamkaus ant kilimo iškviestas finansų ministras Rimantas Šadžius žurnalistams prasitarė, kad ir kitų metų biudžete gali žiojėti skylė. Kitų metų šalies iždą numatoma lopyti. Tiesa, neaišku kaip.

REKLAMA

Šalies vadovas R.Šadžiui pareiškė priekaištų ne tik dėl vis labiau prastėjančio šių metų biudžeto surinkimo, bet ir dėl per didelių valstybės išlaidų. Ministras pažadėjo išlaidas karpyti, nubraukdamas lėšų net pačiai Prezidentūrai, ir siekti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų naikinimo. Tačiau valdininkų skaičiaus mažinti neketinama.

Leptelėjo apie deficitą

Ministras išreiškė norą, kad tiek valdžia, tiek verslas turėtų neprarasti šaltakraujiškumo ir imtis racionalių sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Matome pavyzdžių, kad yra siūloma atsistoti, pradėti verkti ir, išsitraukus didelę languotą nosinę, šluostantis ašaras, vaitoti, skųstis, kaip pas mus blogai“, - po susitikimo su prezidentu sakė R.Šadžius.

Tiesa, ministrui pačiam gali tekti išsitraukti didelę languotą nosinę ir graudenti dėl ateinančių metų biudžeto. Mat, praėjusių metų pabaigoje žadėjęs perteklinį 2009 m. biudžetą, dabar R.Šadžius jau užsimena apie deficitą. Žurnalistų paklaustas, kaip dengs ateinančių metų biudžeto deficitą, politikas pareiškė esant tik vieną būdą - skolintis lėšų. Tačiau paskui susizgribęs ministras sakė, esą biudžetas dar nesuplanuotas, ir apie trūkumą ar perteklių kalbėti dar anksti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvirtins naujas Seimas?


„Dar lūkuriuojame nepaskelbę makroekonominių prognozių. Kodėl mes tai darome? Reikia įstatymo nustatytus terminus iki galo išlaukti, kad mes galėtume kitų metų biudžetą sudaryti ekonomiškai pagrįstą“, - sakė R.Šadžius. Tačiau kaip turėtų atrodyti „ekonomiškai pagrįstas“ biudžetas, ministras nesiteikė paaiškinti.

Pasak jo, biudžetas Parlamentui bus pateiktas įstatymų nustatyta tvarka.Pagal Biudžeto sandaros įstatymą, biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas ne vėliau kaip 75 dienas iki metų pabaigos, t.y. vėliausiai iki spalio 28 d. R.Šadžius pripažino, kad biudžeto svarstymą gali pradėti dabartinis Seimas, o pabaigti - jau naujas.

REKLAMA

Kalbėdamas apie šių metų biudžetą, ministras teigė, kad dar neatėjo laikas surinkti pelno mokestį - esą planuodama biudžeto įplaukas iš šio mokesčio Vyriausybė buvo „per daug pesimistiška“. Vis dėlto šio mokesčio surinkimas biudžeto plane sudaro 2,7 mlrd. litų, arba mažiau nei 10 proc. visų iždo pajamų. Negana to, Statistikos departamentas pranešė, kad vidutinis įmonių pelningumas antrąjį šių metų ketvirtį siekė 7,2 proc., arba 1,5 procentinio punkto mažiau nei prieš metus. Taigi kažin ar pelno mokesčio surinkimas bus netikėtai sėkmingas.

REKLAMA

Sumažins Prezidentūros išlaidas

Paklaustas, kaip numatoma mažinti valstybės išlaidas, ministras teigė, kad išlaidavimas jau karpomas. „Kai išsiuntinėjome institucijoms kitų metų biudžeto limitus, įstaigų išlaikymo išlaidos visoms, įskaitant Seimą, Prezidentūrą, teismus, buvo sumažintos 5 proc.“ – teigė politikas. Esą taip valstybė sutaupys arti 100 mln. litų. Be to, bussiekiama, kad šiemet gruodį nebūtų leista vykdyti „nereikalingų viešųjų pirkimų“. Mat, R.Šadžiaus žodžiais, reikia apriboti išlaidavimą dėl išlaidavimo, kuris vyksta metų gale, kai valstybinės įstaigos pastebi turinčios „laisvų“ pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras teigė, esą taupymą pajus ir valstybės tarnautojų kišenė. „Siūlysime atidėti valstybės tarnautojų (algų - aut. past.) bazinio dydžio didinimą ir 2009 m. jį palikti tokį patį - 490 litų“, - sakė R.Šadžius. Tiesa, jis čia pat pripažino, kad Šio dydžio kėlimas 2009 m. ir nebuvo numatytas. Beje, valdininkų skaičiaus mažinimas taip pat neatsidūrė tarp valstybės taupymo priemonių.

R.Šadžius taip pat teigė, kad Finansų ministerija jau rengia įstatymo projektą, kuriuo būtų panaikinta PVM lengvata vaisiams ir daržovėms, turinti įsigalioti nuo 2009 m. sausio. Šios lengvatos panaikinimas, anot jo, turėtŲ valstybei sutaupyti apie 96 mln. litų.

REKLAMA

Padėtis kritiška

Finansų ministras, priešingai nei komercinių ir centrinio šalies banko specialistai, nemano, kad tolesnė JAV finansų sektoriaus griūtis mūsų šaliai negresia.

„Man asmeniškai ir visiems finansų rinkų specialistams Lietuvoje šis („Lehman Brothers“ - aut. past.) bankrotas ir kiti įvykiai turi kelti patį didžiausią susirūpinimą. Padėtis finansų rinkose Šiandien kritiška“, - pripažino R.Šadžius.

Šarūnas Černiauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų