REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį, rugsėjo 14 d., britų grupės „The Tiger Lillies“ koncertu Rusų dramos teatre prasidėjo penktasis tarptautinis Vilniaus teatro festivalis „Sirenos 2008“.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet festivalis kaip niekad ilgas: beveik visą mėnesį, iki pat spalio 12 d. festivalio užsienio programoje bus parodyti šeši, o lietuviškoje - septyni spektakliai. Šių metų „Sirenų“ fokuse – naujoji teatro realybė. Jos ženklų ieškome kuo įvairiausiuose teatro kūrėjų darbuose: tiek tuose, kurie imasi interpretuoti kanoninius dramaturgijos tekstus, tiek tuose, kurie ryžtingai žengia link įprastinių teatro teritorijų ribų ar net jas peržengia, įžengdami į muzikos ir vizualiųjų menų žemes.

REKLAMA

Sekmadienį koncertavusi britų pankiškojo kabareto grupė „The Tiger Lillies“, vakar ir šiandien (rugs. 15 ir 16 d.) Rusų dramos teatro scenoje pristato šiais metais sukurtą spektaklį „Septynios mirtinos nuodėmės“. Kartu su pernai festivalyje furorą sukėlusiais ekscentriškaisiais britais ironiškai klausime, ar dabarties pasaulyje dar egzistuoja kokie nors tabu ir kokios yra mūsų laikų septynios mirtinos nuodėmės, apie kurias dainuoja charizmatiškojo grupės lyderio Martyno Jacques‘o falcetas. Po spektaklio Rusų dramos teatre įvyks pirmasis šiųmetinio „Sirenų“ klubo renginys – susitikimas su grupe.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio pradžioje vokiečių režisūros žvaigždė Michaelis Thalheimeris ir jo vadovaujama Berlyno Deutsches Theater trupė, pasitelkę Aischilo “Orestėją”, vedžios iš kartos į kartą perduodamos kruvinos neapykantos ir keršto labirintais. Spalio 1,2 d. Nacionaliniame dramos teatre galėsime būti liudininkais, kaip negailestingai apkarpomas kanoninis tekstas atveria savo giluminį, universalų ir nesenstantį pranešimą, ir kaip jis veikia šiandienos žmogų.

Sašos Pepeliajevo režisuotame Talino teatro Von Krahl monospektaklyje “Hamletai” (spalio 3, 4 d. Menų spaustuvėje, Šiltadaržio 6) – šiuolaikinėms technologijoms tarpininkaujant daugybė vienas su kitu kovojančių hamletų, vaidinamų estų jaunesniosios kartos žvaigždės Juhano Ulfsako kalbės apie šiuolaikinį žmogų, įkalintą savo paties susikurtų gyvenimo ir elgesio modelių. Netikėtą tėvo ir sūnaus santykių interpretaciją žada jaunojo aktoriaus tėvo, garsaus estų aktoriaus Lembito Ulfsako filmo ištraukos, įpintos į spektaklio vizualinį audinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Romeo Castellucci‘o rekomenduotos italų trupės Orthographe vizualinis ir akustinis, į nieką lig šiol matyta nepanašus spektaklis “Bandymai skristi”, žadantis žiūrovams sapno vaizdus ir rodomas tamsiame kambaryje, kuriame telpa tik dvidešimt žiūrovų (rugsėjo 20 ir 21 d. Umiastovskių rūmuose, Trakų 2) ir dokumentinio kino bei teatro sąsajas tyrinėjanti belgų trupė „Berlin“ su kinematografiniu spektakliu „Bonanza“ (rugsėjo 29, 30 d. Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje) kviečia tuos, kam vis dar įdomu kelti klausimus‚ kas yra ir kas gali būti teatras. Jaunos trupės „Berlin“ dokumentinių tyrinėjimų centre – kažkada gyvenimu tryškusio Kolorado valstijos kalnakasių miestelio Bonanzos, kuriame teliko septyni gyventojai, likimai ir kasdieninės dramos. Teatro scenoje rodomas filmas, kuriame nėra nei vieno profesionalaus aktoriaus, pasakoja apie tai, kaip netobula žmogaus prigimtis ir rojaus kampelyje gali sukurti “tvin pyksišką“ siaubo ir neapykantos artimui atmosferą

REKLAMA

Norvegų trupės POS Theatre Company spektaklis-koncertas „Ateik“ skirtas švedų aktoriaus Allano Edwallio atminimui. Jis vaidino Ingmaro Bergmano spektakliuose ir filmuose, Andrejaus Tarkovskio „Aukojime“. Edwallį vaidina ir jo dainas dainuoja Øysteinas Røgeris, sukūręs pagrindinius vaidmenis norvegiškuose Oskaro Koršunovo spektakliuose (spalio 7, 8 d. Menų spaustuvėje). Taip pat scenoje – trys gyvai griežiantys instrumentalistai.

Įdomiausius praėjusio sezono lietuviškus spektaklius bus galima pamatyti spalio 9-12 d. Tai Jono Vaitkaus režisuoti „Patriotai“, Agniaus Jankevičiaus „Poliklinika“, Jūratės Paulėkaitės ir Dainiaus Gavenonio „Uždaras vakaras“, Igno Jonyno režisuoti „Raiši žirgai nešuoliuoja“, Artūro Areimos „Kelias“ ir Vitalijaus Mazūro „Eglė žalčių karalienė“. Kviestiniams svečiams bus parodytas Oskaro Koršunovo „Hamletas“, kurio pasaulinė premjera praėjusią savaitę įvyko Norvegijoje. (Lietuviškoji premjera įvyks lapkričio 20-22 dienomis Vilniuje.)

Menų spaustuvėje veiks festivalio klubas, kurio programoje – intriguojantys susitikimai su festivalio svečiais, vedami charizmatiškų klubo moderatorių.

Daugiau informacijos www.sirenos.lt.

Bilietus platina „Tiketa“.



Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos 2008“ informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų