REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vieno nusikaltimais žmoniškumui ir karo nusikaltimais kaltinamo vyro byla pasiekė teismą.

Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūra Kauno apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu dėl civilių gyventojų trėmimo, pranešė Kauno apygardos prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA

Anot prokurorų, kaltinamasis J. S., gimęs 1927-aisiais, buvo sovietų Lietuvos vidaus reikalų ministerijos Kaišiadorių apskrities skyriaus Kruonio valsčiaus poskyrio milicijos viršininko pavaduotojas bei trėmimo grupės viršininkas.

REKLAMA

Kartu su sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros pareigūnais kaltinamasis 1949 metų kovo 25 ir 27 dienomis Kruonio valsčiaus Mičiūnų, Novopolio, Šnipelių bei Barevičių kaimuose sulaikė 15 gyventojų, kuriuos prievarta nugabeno į Kruonio surinkimo punktą.

Surinkti žmonės sunkvežimiais atvežti į Kaišiadorių geležinkelio stotį. Tyrimo metu nustatyti ir vagonų, kuriais sulaikytieji buvo ištremti į Lietuvą okupavusios TSRS teritoriją - Irkutsko sritį ir Krasnojarsko kraštą, numeriai.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ikiteisminį tyrimą atlikusios Kaišiadorių prokurorės Aldonos Vitkauskienės, ikiteisminio tyrimo metu pavyko surasti kai kuriuos dokumentus - apklausos lapus, perdavimo į ešeloną pažymas. Rašysenos specialistai patvirtino, kad dokumentus surašė ir pasirašė kaltinamasis J. S.

„Baudžiamojo kodekso Specialiojoje dalyje numatytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams senaties terminas netaikomas. (...) Prokurorai atlieka ir daugiau tyrimų, todėl būtume dėkingi visiems, galintiems suteikti reikšmingos informacijos apie pokario metų nusikaltimus žmoniškumui“, - pranešime cituojamas Kaišiadorių rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal baudžiamąjį kodeksą karo, tarptautinio ginkluoto konflikto metu arba okupacijos ar aneksijos sąlygomis įsakę tremti ir trėmę civilius gyventojus iš okupuotos ar aneksuotos teritorijos į okupavusios ar aneksavusios arba trečiosios šalies teritoriją asmenys baudžiami laisvės atėmimu nuo 5 iki 15 metų.

Vasarį Kauno apygardos teismas išnagrinėjo kitą Kaišiadorių rajono prokurorų parengtą civilių gyventojų trėmimo baudžiamąją bylą. Joje kaltintam Z. D. teismas skyrė švelniausią - 5 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Sausį tas pats teismas paskelbė nuosprendį Lazdijų rajono apylinkės prokuratūros perduotoje baudžiamojoje byloje už genocido vykdymą bei padėjimą jį vykdyti prieš pasipriešinimo sovietų okupacinei valdžiai dalyvius - Lietuvos partizanus. Vienam kaltinamajam skirta 8 metų laisvės atėmimo bausmė, o kitam taikytos priverčiamosios medicininio pobūdžio priemonės.

Šiuo metu Kauno apygardos prokuratūros teritorijoje esančiose prokuratūrose atliekama 40 ikiteisminių tyrimų dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų