REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekia didinti elektros kainą

Siekia didinti elektros kainą

REKLAMA

Nacionalinė energetikos bendrovė „Leo LT“ pateikė Kainų komisijai skaičiavimus, kiek investicijų jai reikėtų trims numatomiems įgyvendinti strateginiams objektams ir kiek turėtų didėti elektros perdavimo bei paskirstymo viršutinės kainų ribos.

REKLAMA
REKLAMA

„Toliau diskutuosime kartu su „Leo LT“ ir po to skelbsime savo nuomonę - tai bus nauja elektros kainų skaičiavimo metodika, kurią, manau, mes patvirtinsime rugsėjo pabaigoje“, - sakė Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

REKLAMA

Anksčiau jis tikino manantis, kad elektros perdavimo ir paskirstymo kaina, kurią taiko bendrovės Rytų skirstomieji tinklai, VST ir „Lietuvos energija“, nuo kitų metų sausio neturėtų didėti, o vartotojams elektra brangtų tik tiek, kiek didėtų gamintojų kaina - ne daugiau kaip 2-3 centais už kilovatvalandę.

Kai kurių kitų šaltinių duomenimis, jei perdavimo ir paskirstymo tarifas vis dėlto padidėtų, elektra vartotojams nuo kitų metų brangtų 4-5 centais.

REKLAMA
REKLAMA

BNS žiniomis, „Leo LT“ investicijos į elektros tiltą į Lenkiją vertinamos 329 mln. litų, į Švediją - 1,099 mlrd. litų, į pirmąjį naujos atominės elektrinės reaktorių - 6,976 mlrd. litų, į antrąjį - 6,946 mlrd. litų.

„Leo LT“, kuriai reikia sukaupti daug investicijų visiems trims projektams, priešinasi naujai Kainų komisijos siūlomai metodikai, kuria komisija siekia apkarpyti elektros energijos įmonių viršpelnius bei kitąmet neleisti smarkiai branginti elektros.

„Leo LT“ vadovas Rymantas Juozaitis yra sakęs, kad naujoji metodika atsižvelgia tik į „Lietuvos energijos“, Rytų skirstomųjų tinklų ir VST investicijas, tačiau nekreipia dėmesio į „Leo LT“ investicijų poreikį ilgalaikiams strateginiams projektams. Jei būtų patvirtintas dabartinis metodikos projektas, VST viršutinė kainos riba, priklausomai nuo įtampos (35-6 kV arba 0,4 kV), 2009 metais būtų atitinkamai 5,84 ir 7,47 cento už kilovatvalandę (kWh) - 2,51 ir 3 centais mažesnė nei ji būtų nepakeitus metodikos (8,35 ir 10,47 cento), RST kainos riba - atitinkamai 6,73 ir 10,31 cento už kWh - 0,74 ir 1,09 cento mažesnė (7,47ir 11,40 cento). „Lietuvos energijos“ perdavimo paslaugos viršutinė kainos riba, pakeitus metodiką, nesikeistų ir 2009-aisiais liktų 4,17 cento už kWh.



Remontą baigs anksčiau

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio pradžioje planiniam remontui sustabdyta Ignalinos atominė elektrinė (AE) darbus ketina baigti savaite anksčiau nei planavo - pirmąją antrojo reaktoriaus turbiną į tinklą numatoma įjungti rugsėjo 22 dieną. „Garantijų dar nėra, bet toks mūsų tikslas. Antrąją turbiną, jei viskas seksis gerai, taip pat įjungsime keliomis dienomis anksčiau nei spalio 5-ąją“, - sakė IAE direktorius Viktoras Ševaldinas.

Per beveik du mėnesius truksiantį jėgainės remontą Lietuva didžiąją dalį elektros perka užsienyje. Elektros tinklo operatorės „Lietuvos energijos“ teigimu, apie 43 proc. Lietuvos vartotojų poreikiui būtinos elektros energijos gaminama šalies elektrinėse, 57 proc. - importuojama iš Rusijos, Estijos ir Skandinavijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų