REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rinkliava už komunalinių atliekų išvežimą ir toliau bombarduojama teisiniais skundais: dar vieną jų ėmėsi nagrinėti Klaipėdos apygardos administracinis teismas.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo prašoma įvertinti uostamiesčio Tarybos priimtą sprendimą įvesti tokią šiukšlių išvežimo tvarką, kai rinkliavanustatoma ne pagal gyventojų skaičių, o gyvenamųjų patalpų plotą.

REKLAMA

Iš viso teismui išsiųstame pareiškime įvardijami 6 epizodai, kuriais remiantis Klaipėdos politikų palaiminta tvarka esanti neteisėta.

Vienas jų - esą pažeistas LR Atliekų tvarkymo įstatymas, nes Savivaldybė, nutarusi įvesti vietinę rinkliavą iš atliekų turėtojų už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, neskelbė viešojo konkurso paslaugos teikėjui parinkti.

Žinia, šiukšlių išvežimu rūpinasi Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras, kuris samdo vežėjus, o Savivaldybė su šia įstaiga pasirašė koncesijos sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat aiškinama, jog Atliekų tvarkymo įstatymo konkrečiame punkte nurodyta, kad atliekų tvarkymo srityje taikomas principas „teršėjas moka“. Tai reiškia, kad atliekų tvarkymo išlaidas turi apmokėti atliekų turėtojas ir (ar) medžiagų bei gaminių, tarp jų - pakuočių, dėl kurių naudojimo susidaro atliekos, gamintojas ar importuotojas.

„Įvertinus nurodytų įstatymų teisės normas, darytina išvada, kad vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų bei atliekų tvarkymą gali būti nustatyta tik tokiu būdu, kai pareiga mokėti rinkliavą būtų tiesiogiai siejama su asmeniu, kuris naudojasi šia viešąja paslauga“, - teigiama teismui surašytame dokumente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal galiojančią praktiką teisės aktų galiojimas, kol vyksta teisiniai ginčai, paprastai būna sustabdomas, tačiau šiuo atveju

yra kitaip.

Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje institucijos, kuri yra trečiasis suinteresuotas asmuo minėtoje byloje, teisininkai „Vakarų ekspresą“ informavo, kad Administracinis teismas atsisakė sustabdyti Tarybos sprendimo galiojimą.

„Lieka dabartinė tvarka. Situacija nesikeičia tol, kol bus priimtas juridinis sprendimas. Jei teismas nuspręstų, kad rinkliava yra neteisėta, Tarybos sprendimas ją įvesti būtų panaikintas arba nuo rinkliavos įvedimo, arba nuo teismo sprendimo įsigaliojimo datos. Tačiau uostamiesčio Savivaldybė dar turėtų teisę skųsti Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendimą aukštesniajai instancijai“, - mūsų dienraščiui sakė teisininkai.

REKLAMA

Kol kas vienintelė Lietuvoje savivaldybė, kurioje už šiukšlių išvežimą mokama ne pagal gyvenamųjų ar komercinių patalpų plotą, o pagal gyventojų skaičių, yra Šiaulių. Tačiau ir ten jau artimiausiu metu gali būti pakeista tvarka, nes labai daug gyventojų nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos, todėl moka ne visi.

Klaipėdoje rinkliavą apsispręsta skaičiuoti pagal plotą dėl tos pačios priežasties: uostamiestyje tik 40 proc. gyventojų yra deklaravę savo gyvenamąją vietą.

Vis dėlto jau šį mėnesį Klaipėdos miesto tarybai turėtų būti teikiama tvirtinti keletas šios tvarkos naujovių: viena jų - daugiabučių namų bendrijoms siųsti vieną sąskaitą. Ją gavę patys gyventojai galės nuspręsti, kaip mokėti už šiukšlių išvežimą - pagal butų plotą ar pagal gyventojų skaičių.

REKLAMA

Taip pat bus siūloma įteisinti rinkliavos „lubas“ - 80 kv. metrų. Tai reiškia, kad didesniame nei 80 kv. metrų bute gyvenantys jo savininkai mokėtų tik už 80 kv. metrų apskaičiuotą rinkliavą už šiukšlių išvežimą.

Dėl šiukšlių išvežimo tvarkos prieš tai kontroliuojančias institucijas yra pasiekę skundai iš asocijuotų verslo struktūrų: vėlgi piktinamasi, kad nėra atsižvelgiama į sukaupiamų šiukšlių kiekį ir skaičiuojama pagal patalpų plotą.

„Precedentas palies visą šalį“

Šarūnas REIKALAS, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vadovas:

Ne mūsų reikalas spręsti, kaip skaičiuojama už atliekų tvarkymą, nes mes tik vykdome ir administruojame veiklą. Tačiau prasidėję teisiniai ginčai dėl atliekų tvarkymo Klaipėdos apskrities atveju neabejotinai taps precedentu, nes kvestionuojama ir kitose apskrityse galiojanti ar įsigaliosianti tvarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juridiniai asmenys sąskaitas už šiukšlių išvežimą gaus šią arba kitą savaitę, o tarp fizinių asmenų, įvertinus rugpjūčio mėnesio duomenis, yra apie 50 proc. tų, kurie jau susimokėjo už paslaugą. Daugiausiai tarp jų yra tų, kurie mokėjo už pusę metų, o ne už ketvirtį.

Preliminariai rugsėjo 25 dieną turėtų vykti Klaipėdos miesto tarybos posėdis, kuriame, be kitų klausimų, bus svarstomi pakeitimai ir dėl atliekų surinkimo. Jei Taryba palaimins, bus sudaryta speciali komisija, kuri nagrinės juridinių asmenų prašymus perskaičiuoti jiems taikomos rinkliavos dydį ir metodiką atsižvelgiant į vykdomos veiklos pobūdį. Tikrai neteisinga yra tai, kad, pavyzdžiui, antikvariato savininkas už šiukšlių išvežimą moka tiek pat ar net daugiau nei alkoholinių, maisto prekių parduotuvės valdytojas. Skaičiuojama pagal kvadratinius metrus, nors šiukšlių „pagaminama“ nevienodais kiekiais.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų