REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankas tvirtina, kad bankų griūtis Jungtinėse Valstijose mūsų šalies paliesti neturėtų. Esą Lietuvoje dominuojantys Skandinavijos bankai su krizės purtoma rinka turi labai mažai bendro.

REKLAMA
REKLAMA

Centrinio šalies banko Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriaus viršininkas Mindaugas Leika „Respublikai“ teigė, esą Lietuvos bankų sistemai dar toloka iki vakarietiško modelio. Nors keista, būtent tai turėtų šaliai padėti išvengti smūgio, dar labiau braškant JAV finansų sektoriui.

REKLAMA

„Lietuva finansiniu požiūriu yra kaimas. Ganėtinai saugus kaimas. Pirma, mūsų šalies bankų sistemos investicijos JAV rinkoje yra beveik nulinės. Antra, investiciniai bankai (kaip užvakar bankrotą paskelbęs JAV milžinas „Lehman Brothers“ - aut. past.) nėra svarbūs mūsų bankų partneriai. Pagrindiniai mūsų bankų verslo partneriai – jų pirminiai bankai Skandinavijoje“, - aiškino M.Leika.

Pasak jo, skandinavų bankai JAV didelių lėšų neinvestuoja - jų pinigai daugiausia sukasi pačioje Skandinavijoje ir Baltijos šalyse. Tad „Lehman Brothers“ griūtis jiems neturėtų skaudžiai atsiliepti. „Amerikoje vyksta investicinės bankininkystės krizė, o mūsų bankai – tradiciniai“, - ramino Lietuvos banko specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Esą amerikiečiai nusvilo žaisdami su būsto paskolomis. „Paskolų rinkos virsta vertybiniais popieriais: aš išduodu paskolą, o paskui ją parduodu, gaunu savo procentus, ir man neįdomu, ką klientas veikia, man nusispjauti, ar klientai yra mokūs, - aiškino M.Leika. – Tas modelis nesuveikė“.

Tiesa, pašnekovas pripažino, kad nėra absoliučių garantijų, kad skandinavų bankai iš amerikietiškos griūties išneš sveiką kailį. „JAV investiciniai bankai nėra svarbūs skandinavai. Su jais prekiaujama, bet labai abejočiau, ar tie nuostoliai bus dideli. Be abejo, nežinau vidinių niuansų - kuris bankas kur ir kiek pinigų įdėjo, čia reikia švedų klausti. Bet kiek žinome, Skandinavijos bankai investicijų toje rinkoje neturi“, - sakė M.Leika.

Šarūnas Černiauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų