REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prestižines Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijas šiemet pretenduoja gauti devyniolika kūrėjų. Iš jų premijų komitetas turės atrinkti ne daugiau kaip šešis ypač įvertinimo nusipelnusius menininkus.

REKLAMA
REKLAMA

Šią svarbią menininkams premiją gauti pretenduoja aktorė Rūta Staliliūnaitė-Matulionienė (rekomenduoja Kauno menininkų namai), žurnalistė Nijolė Angelė Baužytė (rekomenduoja LRT ir Valstybinis jaunimo teatras), fotomenininkai Vitalijus Butyrinas (rekomenduoja Vilniaus apskrities kultūros centras) ir Algimantas Aleksandravičius (rekomenduoja Lietuvos fotomenininkų sąjunga), kino režisierius Algimantas Puipa (rekomenduoja VšĮ Uljana Kim ir ko).

REKLAMA

Tarp pretendentų ir trys rašytojai: Ramutė Skučaitė (rekomenduoja NVO Konfederacija vaikams), Henrikas Algis Čigriejus (rekomenduoja Lietuvos rašytojų sąjunga) bei Vanda Juknaitė (rekomenduoja Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Kandidatų į nacionalinę premiją sąraše taip pat yra vertėjas ir poetas Antanas Gailius (rekomenduoja Lietuvių literatūros vertėjų sąjunga), knygos dailininkas Eugenijus Karpavičius (rekomenduoja Lietuvos dailininkų sąjunga), atlikėjas ir pedagogas Algirdas Budrys (rekomenduoja Kauno valstybinė filharmonija), džiazo ir vizualaus meno kūrėjas Vladimiras Tarasovas (rekomenduoja UAB „Baltų lankų“ leidyba), vizualaus meno kūrėjas Gitenis Umbrasas (rekomenduoja Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių bendrija).

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet premija gali būti skirta ir dainininkėms Veronikai Povilionienei (rekomenduoja Vilniaus mokytojų namai ir AGATA), Juditai Leitaitei (rekomenduoja Lietuvos nacionalinė filharmonija), kompozitoriams Ramintai Šerkšnytei (rekomenduoja Lietuvos kompozitorių sąjunga), Giedriui Kuprevičiui (rekomenduoja Kauno technologijos universitetas ir Lietuvos kompozitorių sąjunga), vizualaus meno kūrėjams Artūrui Railai (rekomenduoja ŠMC) ir Deimantui Narkevičiui (Rekomenduoja Lietuvos institutas).

Kultūros ir meno premija siekia 800 minimalaus gyvenimo lygių (MGL) dydžio arba 104 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki 2007 metų kasmet skirta ne daugiau kaip devynios kultūros ir meno premijos, kurių finansinė išraiška buvo 340 MGL. Tačiau 2006 metų sausio 26 d. Vyriausybės nutarimu premijos padidintos daugiau nei dvigubai, siekiant, kad nacionalinė premija atitiktų jos išskirtinumą ir reikšmę. Be to, pernai pirmą kartą teiktos šešios, o ne devynios premijos.

Prestižinės premijos laureatus apdovanojimo komiteto nariai paprastai skelbia gruodį. Premijos iškilmingai teikiamos Prezidentūroje per Vasario 16-osios minėjimą.

Nacionalinės premijos teikiamos nuo 1989 metų. Jomis jau apdovanoti daugiau nei pusantro šimto menininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų