REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus sako, kad jei Rusijos pamišėliai sumanytų užimti Lietuvą, jie tą padarytų per keletą minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Šitaip  jis pareiškė duodamas interviu vokiečių dienraščiui „Sueddeutsche Zeitung“.

REKLAMA

V. Adamkus  „Sueddeutsche Zeitung“ teigė manantis, kad įvykiai Gruzijoje tebuvo ilgalaikių Rusijos planų įgyvendinimo pradžia.

Aiškindamas, kodėl, jo manymu, Rusija dėl dviejų mažų provincijų provokuoja tarptautinę bendruomenę, V. Adamkus sakė: „Turint ilgalaikių planų, reikia kur nors pradėti“.

Prezidentas teigė manąs, jog jo minimi planai susiję pirmiausia su Krymu, po to - su Baltijos šalimis, dar po to - su Pietų Kaukazu.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei pamišėliai Rusijoje suplanuotų įsiveržimą į mūsų šalį, jie galėtų mus užimti per keletą minučių“, - sakė V. Adamkus.

V. Adamkaus nuomone, įvykiai esą vystosi kaip tik šia kryptimi, tačiau jis turįs vilties, kad pasaulis tam pasipriešins.

Rusijos veiksmus Lietuvos vadovas aiškino tuo, jog šios šalies vadovai tebesiilgi didelės rusų ar sovietinės imperijos.

„Matome daug įrodymų to, jog žavėjimasis žlugusia sovietų sistema didėja“, - sakė V. Adamkus, kartu suabejodamas dabartinių Rusijos vadovų noru, kad jų šalis būtų „globalaus, integruoto, kūrybingo ir taikaus pasaulio dalimi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Adamkus neabejojo, kad Rusija nori išlaikyti Baltijos šalis savo įtakos zonoje, tačiau, prezidento nuomone, to bus siekiama ne karinėmis priemonėmis, o mėginant atkirsti jas nuo energijos srautų.

„Jie (Rusija - BNS) mėgins palaužti mus ekonomiškai, kad taptume Rusijos ekonomikos dalimi, mėgins perimti mūsų ekonominės ir politinės sistemos kontrolę“, - samprotavo Lietuvos vadovas.

V. Adamkus teigė, kad Lietuva tebėra „energetinė sala“ ir kad jis mėginsiąs per kooperaciją energetikos srityje su Skandinavijos šalimis, Estija, Latvija ir Lenkija padaryti Lietuvą mažiau priklausomą.

REKLAMA

Išsakydamas savo nuomonę apie Rusiją ir Vokietiją sujungsiantį Šiaurės Europos („Nord Stream“ - BNS) dujotiekį, Lietuvos prezidentas sakė, kad toks dujotiekis, be jokios abejonės, neatitinka Lietuvos interesų ir poreikių.

„Deja, tenka susitaikyti su „realpolitik““, - apgailestavo V. Adamkus.

Kalbėdamas apie Baltijos šalių ir Rusijos požiūrio į istoriją skirtumus, prezidentas teigė rusus 60 metų mėginus Baltijos šalių gyventojus išnaikinti ir kartu reiškė įsitikinimą, jog, kad ir ką jie dabar planuotų, „mūsų sunaikinti“ jiems nepavyksią.

Atsakydamas į abejones dėl to, ar žodis „išnaikinti“ nesąs per stiprus sovietų represijoms pavadinti, V. Adamkus sakė: „Jei tai, jog šimtai tūkstančių žmonių buvo deportuota, jog mes patys negalėjome spręsti savo likimo, nėra vertinama kaip mėginimas išnaikinti, tada aš abejoju moraliniais principais tų, kurie tai neigia. Galbūt mes, Baltijos šalių gyventojai, nesusikalbame su kitomis tautomis, kai kalbama apie tai, kas yra priespauda ir išnaikinimas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų