REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mongolijoje apsilankiusį britų dienraščio „The Guardian“ žurnalistą sužavėjo tradicinis Naadamo festivalis. Palyginti su olimpinėmis žaidynėmis - mažiau pinigų ir politikos, tačiau ne noro laimėti.

REKLAMA
REKLAMA

Naadamas Mongolijoje - olimpiada, nacionalinė šventė ir Kalėdos kartu. Jau pirmasis kelionėje sutiktas žmogus ragino joje apsilankyti. Tiesa, ar pats dalyvaus, Boldas abejojo, nes turėjo prižiūrėti savo 500 avių, 500 ožkų ir 20 kupranugarių bandą.

REKLAMA

Naadamas švenčiamas visuose šalies miestuose, kaimuose ir klajoklių stovyklose, todėl visi kelyje sutikti mongolai vyko į šventę. Lenktynėse dalyvausiančius žirgus išduodavo tvarkingai sušukuotos uodegos bei supinti karčiai.

Be žirgų lenktynių festivalyje dar varžomasi imtynių ir šaudymo iš lankų rungtyse. Nuo XIII amžiaus, kai Čingischano pradėtose rengti žaidynėse išaiškėdavo geriausi kariai, pasikeitė nedaug kas. Žirgų balnai, jojimo stilius, lankai ir taikiniai vis dar tokie patys.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Naadanas turėdavo didelę religinę reikšmę, o po bolševikų revoliucijos virto itin populiaria nacionaline švente. Žaidynės vyksta per komunistų atėjimo į valdžią metines.

Bulgano miestas, kuriame vyko ypač didelės iškilmės, įsikūręs už 300 kilometrų nuo sostinės Ulan Batoro. Bulganas, kaip ir dauguma Mongolijos miestų, yra gana jaunas - pastatytas prieš 70 metų.

Šventė mieste prasidėjo tradiciniais mongolų šokiais. Vėliau vykusiuose žirgų lenktynėse dalyvavo 5-15 metų raiteliai, o nujoti reikėjo daug didesnį nei kitur įprastą atstumą - 35 kilometrus. Didelė žmonių minia troško paliesti laimėjusio žirgo prakaitą - jis turi atnešti sėkmę, gerovę ir energiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Arklių auginimo kultūra šalyje vis dar itin svarbi - mongolų kalboje yra apie 50 žodžių arklių skleidžiamiems garsams apibūdinti ir apie 200 žodžių spalvoms bei žymėms išreikšti.

Imtynės vyksta ne ringe, o žmonių apsuptyje ant žolės. Imtynininkai bando vienas kitą parversti ant žemės, o jeigu kuris užkrenta ant šalia esančio žiūrovo, tai reiktų laikyti didele sėkme. Pirmąsias tris vietas laimėjusieji pasidalija garbingus titulus - erelio, dramblio ir liūto. Nugalėtojas privalo sušokti erelio šokį.

Šaudymas į lankus anksčiau buvo svarbiausias Mongolijos sportas, tačiau dabar populiarumu nusileidžia žirgų lenktynėms ir imtynėms. Į taikinius šaudoma tokiais pat lankais, kuriais XIII amžiuje Čingischanas užkariavo Aziją bei grasino Europai.





News Bridgepix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų