REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienis Lietuvos ir pasaulio biržose

Paskutinę savaitės dieną Vilniaus vertybinių popierių likvidžiausios akcijos brango, sekdamos įkandin užsienio rinkų. Tiesa, atpigus didelę įtaką indeksui turinčioms „Sanito“ ir „Lietuvos dujų“ akcijoms, žemyn 0,72 proc. iki 413,89 punkto ribos riedėjo ir biržos indeksas OMX,. Bendra VVPB apyvarta siekė 2,51 mln. litų, buvo sudaryti 485 sandoriai. Brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 8/11. Aktyviausiai prekiauta „Invaldos“ akcijomis, kurių kaina sumenko 1,12 proc., o apyvarta siekė 0,66 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinka vakar pakilo pranešus apie tai, kad investicinis banko „Lehman Brothers"

(-42 proc.) pirkėjas gali atsirasti dar šį savaitgalį. Tarp kandidatų minimi bankai „Bank of America" ir „Barclays". Ši naujiena aukštyn timptelėjo viso finansų sektoriaus akcijas. Be finansų, kilo ir automobilių gamintojų akcijų kainos, kurios pastaruoju metu buvo žymiai smuktelėjusios žemyn. Mat tikimasi, kad JAV vyriausybė suteiks finansinę pagalbą šiai pramonės šakai. „General Motors" akcijos vakar brango 11 proc., o „Ford" akcijos – beveik 5,0 proc. O dėl sumažėjusios naftos kainos aukštyn šoktelėjo aviacijos bendrovių ir mažmeninių tinklų akcijų kursai. Dow Jones indeksas vakar pakilo 1,46 proc., Standard & Poor's 500 – 1,38 proc., o Nasdaq – 1,32 proc.

REKLAMA

Azijos regiono akcijų rinkose bendros tendencijos šiandien nesimatė: labiausiai pakilo Korėjos Seoul Composite (+2,40 proc.) ir Australijos All Ordinaries (+1,76 proc.), žemiausiai nukrito Indonezijos Jakarta Composite (-3,53 proc.) ir Indijos BSE 30 (-2,26 proc.) biržų  indeksai. Didžiausios regione Tokijo biržos indeksas Nikkei 225 šiandien pakilo 0,93 proc. Dėl tų pačių priežasčių kaip ir JAV, Japonijos biržoje aukščiausiai kilo bankų akcijų kursai. Eksportuojančių savo produkciją kompanijų akcijų brangimą labiausiai lėmė naujiena iš šalies Ekonomikos ministerijos: pramonės gamyba Japonijoje liepą, lyginant su birželiu, padidėjo 1,3 proc.  

Naujienos iš JAV šiandien teigiamai paveikė Europos šalių biržas. Keturias dienas kritusius indeksus aukštyn tempia finansų sektoriaus akcijos. Pirmoje dienos pusėje bene labiausiai kilo bankų „UBS AG“ (+2,10 proc.), „Barclays PLC“ (+3,10 proc.) ir „Deutsche Postbank AG“ (+3,80 proc.) akcijų kursai. Pastarasis brango dar ir dėl to, kad kitas Vokietijos bankas „Deutsche Bank“ planuoja už 13 mlrd. JAV dolerių įsigyti jo 30 proc. akcijų paketą. Be to, brangstantys metalai žaliavų rinkose kilstelėjo ir šio sektoriaus kompanijų akcijų kainas. Tokių milžinių kaip „BHP Billiton PLC“ ir „Rio Tinto PLC“ akcijos brango atitinkamai 4,20 proc. ir 4,5 proc. Prekybos sesijos viduryje Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600  buvo pakilęs 1,11 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų