REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Druskininkuose finišuojantį teatro festivalį penktadienį ir šeštadienį vainikuos tarptautinė Lietuvos ir Gruzijos kūrėjų premjera „Mano Hamletas“.

REKLAMA
REKLAMA

Spektaklį režisuoja Lietuvoje jau pažįstamo, vienintelio pasaulyje „Pirštų teatro“ iš Tbilisio vadovas Beso Kupreišvilis - vienas įdomiausių ir novatoriškiausių Gruzijos menininkų. Danijos princo Hamleto vaidmenį spektaklyje kuria Klaipėdos dramos teatro aktorius Vytautas Paukštė. Pirmą kartą šio garsaus aktoriaus profesinėje karjeroje jo partneriais scenoje tampa pirštais judinamos lėlės.

REKLAMA

Netradiciniam pastatymui adaptuoto garsiosios Viljamo Šekspyro dramos herojus - karjerą lėlių teatre baigiantis aktorius prabyla apie visą gyvenimą svajotą, bet taip ir nesuvaidintą „Hamleto“ vaidmenį. Aktoriaus rankose personažai iš įvairių pasakų netikėtai virsta Šekspyro dramos herojais: Raudonkepuraitė tampa Ofelija, senasis lėlininkas - Hamletu.

Prasideda visą gyvenimą širdyje nešiotos istorijos asmeniška interpretacija, jungianti dramos, lėlių ir pirštų teatro žanrus.

REKLAMA
REKLAMA

Režisierius sako norįs šią vieną populiariausių Šekspyro pjesių nuspalvinti šviesa, meile, vilties troškimu - tuo, ko šiandien trūksta visiems.

Daugybę žinomų režisierių interpretacijų Šekspyro „Hamleto“ tema matęs B. Kupreišvilis pripažįsta, jog jam natūraliai kyla noras pasišaipyti iš teatrinių klišių, atpažįstamų mizanscenų, suvienodėjusių intonacijų. Tad naujame pastatyme gruzinų režisierius nevengia ironizuoti dramos herojus, siužetines linijas, įterpti jo mėgiamų parodijų.

Žymiam Klaipėdos dramos teatro aktoriui V. Paukštei labiausiai intriguojantis atrodo stereotipų ir chrestomatinio požiūrio į Šekspyro kūrybą laužymas. Pasak V. Paukštės, atėję į šį spektaklį žiūrovai, vargiai galėtų atpasakoti tikslų „Hamleto“ siužetą. Šioje interpretacijoje pjesė sutrumpėjo, tačiau esmė išliko ta pati.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano Hamleto“ premjerą „Eglės“ sanatorijos salėje lydės aukcionas, kurio metu surinkti pinigai bus skirti Boržomio kurorto Gruzijoje gyventojams. Šis savo mineraliniais vandenimis garsėjantis miestas pasirinktas neatsitiktinai - jame pavasarį viešėjo Druskininkų miesto delegacija, vadovaujama vicemerės Kristinos Miškinienės. Pasak jos, vieno gražiausių Gruzijos kurortinių miestų skurdas ir sunkumai stipriai įsirėžė į atmintį. Būtent šiame mieste trykšta Lietuvoje pamėgto mineralinio vandens šaltiniai.

Po karinio konflikto su Rusija jame glaudžiasi daugybė pabėgėlių iš Pietų Osetijos, kurių kasdienybė toli gražu ne saldi. „Norisi ne tik pasidalinti sukaupta patirtimi su bandančiu atsigauti Gruzijos kurortu, bet ir ištiesti pagalbos ranką“, - sako geriausio Lietuvos kurorto titulą pelniusio Druskininkų miesto vicemerė ir meninių akcijų Boržomio gyventojams iniciatorė K. Miškinienė.

„Eglės“ sanatorijos salės fojė eksponuojama dokumentinių fotografijų paroda, kurioje prieš spektaklius galima susipažinti su Gruzijos gamtovaizdžių įvairove ir kontrastingu šios šalies gyvenimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų