REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Privilegijų ratas plečiasi

Generalinis prokuroras, jo pavaduotojai bei jų sutuoktiniai oro uostuose nuo šiol bus aptarnaujami kaip ypatingos svarbos asmenys. Tokį Vyriausybės sprendimą išplėsti asmenų ratą, kurie galės mėgautis šia privilegija, vieni vadina būtinybe, kiti – sovietine atgyvena. Plačiau apie tai - „Balso.lt“ reportaže.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vyriausybė, pritarusi tai numatantiems Skrydžių, kuriais vežami labai svarbūs asmenys, vykdymo tvarkos aprašo pakeitimams.

REKLAMA

Labai svarbūs asmenys aptarnaujami oro uosto keleivių terminale specialiai įrengtose patalpose - labai svarbių asmenų aptarnavimo salėje.

Generaliniam prokurorui, jo pavaduotojams bei jų sutuoktiniams, kaip ir daugeliui labai svarbių asmenų, bus taikomos aviacinio saugumo tikrinimo procedūros.

Nuo jų atleidžiami tik Lietuvos prezidentas, premjeras, Seimo pirmininkas, užsienio reikalų ministras, Konstitucinio Teismo pirmininkas, kadenciją baigę šalies prezidentai bei juos lydintys asmenys, taip pat analogiški užsienio valstybių pareigūnai, Europos Komisijos pirmininkas ir nariai, Europos Parlamento pirmininkas, Europos Sąjungos Tarybos generalinis sekretorius, tarptautinių teismų pirmininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Jurgis Razma: „Sąrašą reikia siaurinti, o ne plėsti“

Tėvynės sąjungos narys Jurgis Razma mano, kad sąrašas asmenų, kurie oro uoste aptarnaujami kaip labai svarbūs asmenys, yra per daug platus ir sako, jog tokios privilegijos turėtų apsiriboti aukščiausiais valstybės vadovais.

Pasak J. Razmos,  siekis suteikti išskirtinį patogumą tam tikriems asmenims yra nulemtas iš sovietinių laikų užsilikusio mąstymo, jog visuomenėje turi būti išskirtinių asmenų. Anot jo, Seimo nariams nėra jokios būtinybės turėti išskirtinį aptarnavimą. „Vieno generalinio prokuroro aš nesureikšminčiau. Tiesiog tai primena bendresnę problemą“, - sako J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Razma sako, šiuo atveju būtų palinkėjęs Vyriausybei tą klausimą svarstyti iš esmės, užuot į sąrašą įrašius dar vieną pareigūną. „Po kiek laiko apsižiūrės, vėl norės kažką įrašyti. Geriau, kad tų asmenų ratas būtų susiaurinamas, o ne  plečiamas“, - tikino parlamentaras.

Česlovas Juršėnas: „savo Vyriausybe pasikliaunu“

Socialdemokratas Česlovas Juršėnas pritaria tokiam Vyriausybės sprendimui ir neįžvelgia nieko bloga, kad generalinis prokuroras, jo pavaduotojai bei sutuoktiniai oro uostuose bus aptarnaujami kaip labai svarbūs asmenys. „Tai yra rimti ir atsakingi žmonės“, - sako Č. Juršėnas.

REKLAMA

Seimo pirmininkas nemato problemos, kad sąrašas asmenų, kuriems taikomos tokios privilegijos, yra plečiamas. „Sąrašas gali būti siaurinamas, gali būti plečiamas, bet turi būti tam tikros ribos. Vyriausybė tą daro sveiko proto ribose. Aš savo Vyriausybe pasikliaunu“, - sakė Č. Juršėnas, pridurdamas, kad jei Vyriausybė „persistengs“, susilauks atitinkamos kritikos.

Į klausimą, ar Seimo nariai irgi turi būti aptarnaujami kaip labai svarbūs valstybei asmenys, Č. Juršėnas atsakė trumpai drūtai: „Reikėtų pagalvoti. Kodėl gi ne!“



Eligijus Masiulis: „Sovietinė atgyvena“

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eligijus Masiulis mano, kad generaliniam prokurorui tokios privilegijos yra nereikalingos.

„Tai yra tik eilinis pavyzdys, kad vietoj to, jog privilegijos būtų siaurinamos, jos yra plečiamos“, - sakė jis.

Pasak E. Masiulio, vadinamoji „VIP“ paslauga oro uostuose yra atgyvenusi ir jos reikėtų atsisakyti, o pačios tokių privilegijų dalybos, anot jo, primena sovietinio mentaliteto palikimą, nes

„Vakarų oro uostuose labai retai tokie dalykai yra  taikomi“.

E. Masiulis sako, jog Seimo nariai oro uostuose irgi neturėtų būti aptarnaujami kaip labai svarbūs asmenys. „Čia būtų galima kalbėti apie aukščiausio rango vadovus, prezidentus, karalienes... Kada kalbama apie tam tikrą etiketą. O visa kita –  yra atgyvena, kurios nedelsiant reikia atsisakyti“, - sakė E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ramunė Visockytė: „Lai susimoka patys“

Darbo partijos narė Ramunė Visockytė sako priešiškai žiūrinti į tokį Vyriausybės sprendimą. Pasak jos, įmonių vadovai, verslininkai  ir kiti eiliniai tarnautojai, kurie nori būti aptarnaujami kaip svarbūs asmenys, turi už tokias paslaugas susimokėti patys, kad juos šitaip aptarnautų. „Tai turėtų būti papildoma paslauga už atskirą mokestį“, - sakė ji.

Nors parlamentarė  tvirtina, kad tokių asmenų sąrašas turėtų būti siaurinamas, vis dėl to Visockytė mano, kad Seimo nariai oro uoste turėtų būti aptarnaujami kaip ypatingi asmenys. Anot R. Visockytės, Vyriausybės nariai, prezidentas ir Seimo nariai yra valstybės vadovaujančių institucijų atstovai.

Tačiau, anot jos, tokiame sąraše neturėtų būti valdininkų ir visų eilinių asmenų. „Kai politikas taps eiliniu žmogumi, irgi vaikščios taip pat, kaip ir visi kiti“, - aiškino ji. R. Visockytės teigimu, generalinis prokuroras taip pat  turėtų pats mokėti už šias paslaugas, nes yra eilinis valstybės valdininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų