REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) ir aukštųjų mokyklų vadovai ragina valdžios atstovus „neimituoti studijų įmokų problemos sprendimo“.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį LSAS, atsižvelgdamas į tai, kad kai kurios aukštosios mokyklos jau renka studijų įmokas iš studentų, su aukštųjų mokyklų rektorių ir direktorių konferencijų vadovais pasirašė bendrą kreipimąsi į Vyriausybę bei Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) dėl studijų įmokų kompensavimo už rudens semestrą Lietuvos aukštosioms mokykloms.

REKLAMA

Pasak LSAS pranešimo, kreipimesi Vyriausybė raginama pritarti 2008 rugpjūčio 18 dieną pasirašytam ŠMM ministro Algirdo Monkevičiaus ir studentų organizacijų ketinimų protokolui, numatančiam, kad visi valstybinių aukštųjų mokyklų studentai, studijuojantys visiškai arba dalinai valstybės finansuojamose vietose, studijų įmoką mokėtų pagal 2008 -2009 metų rudens semestro rezultatus.

LSAS prezidentė Indrė Vareikytė teigė, jog šiuo pareiškimu siekiama atkreipti valdžios atstovų dėmesį, jog negalima problemos spręsti imantis absurdiškų priemonių, kai politikai aukštosiose mokyklose ieško tų pačių lėšų, kurias pažadėjo skirti papildomai. Studentų organizacija siekia apginti teisėtą studentų interesą į kokybiškas studijas, neapkraunant jų neteisėtomis įmokomis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot I.Vareikytės, rugpjūčio pabaigoje buvo kreiptasi į premjerą su prašymu skirti papildomai 28,8 milijonus litų, kad būtų padengtos valstybinių aukštųjų mokyklų studijų įmokos.

LSAS prezidentės teigimu, pagal iki šiol galiojusią senąją tvarką, studentai iki rugsėjo 15 dienos turėdavo sumokėti įmokas už studijas, tačiau pasikeitus Aukštojo mokslo įstatymui, nuostata iš studentų imti įmokas avansu yra ydinga ir pažeidžianti studentų teisėtus lūkesčius.

Premjeras Gediminas Kirkilas praėjusią savaitę teigė, kad pinigai studijų įmokoms padengti bus rasti iki rugsėjo 15 dienos. Jų, pasak premjero, ketinama ieškoti tarp į biudžetą grąžinamų nepanaudotų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, nors šiuo metu yra teisinių prieštaravimų tarp skirtingų įstatymų, politinis sprendimas, kad studentai už studijas nemokės avansu, yra priimtas.

Finansų ministras Rimantas Šadžius anksčiau tvirtino, jog apmokėti visų studentų rudenines studijas valstybė nepajėgi.

Vyriausybė nepervedus pinigų deficitui, atsirandančiam dėl nesumokėtų studijų įmokų, Vilniaus universitetas mokestį už mokslą ketina rinkti jau spalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų