REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos užsienio reikalų ministerija laukia, kad be paties Kremliaus ir Nikaragvos siekiančias atsiskirti nuo Gruzijos  separatistines Pietų Osetijos ir Abchazijos respublikas pripažins dar 5 valstybės – Baltarusija, Sirija, Libija, Jordanija ir Marokas. Apie tai trečiadienį rašo dienraštis „Kommersant“.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad Baltarusija separatistinių respublikų pripažinimo klausimą veikiausiai svarstys po rugsėjo 28 dienos. Būtent tą dieną šalyje vyks parlamento rinkimai. Kada Pietų Osetijos ir Abchazijos pripažinimo klausimą svarstys likusios valstybės, nepranešama.

REKLAMA

Rusijos sprendimą pripažinti Gruzijos separatinių respublikų nepriklausomybę vieningai pasmerkė septynių Didžiojo aštuoneto (G8) valstybių vadovai. Be to, Rusijos pagrindinės sąjungininkės taip pat atsisakė palaikyti Maskvą.

Septynios Didžiojo aštuoneto  narės – Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija, JAV ir Didžioji Britanija irgi sako, kad Maskva, pripažindama šių regionų nepriklausomybę, pažeidė Gruzijos integralumą ir suverenitetą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš septynerius metus viršūnių susitikime Tadžikistane Kinija, keturios posovietinės Centrinės Azijos šalys ir Rusija vieningai deklaravo pagarbą teritoriniam valstybių vientisumui ir kritikavo jėgos panaudojimą. D. Medvedevas buvo nuvykęs į Tadžikistano sostinę Dušanbę, šitaip siekdamas gauti šių šalių paramą, tačiau liko nieko nepešęs.

Rusijos prezidentui  nepavyko perkalbėti Kinijos, Kirgizijos, Kazachstano, Uzbekistano ir Tadžikistano vadovų, kad šie pritartų tiek Rusijos veiksmams Gruzijoje, tiek sprendimui pripažinti Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Medvedevo poelgis Dušanbėje tik paryškino faktą, jog Rusija tampa izoliuota. Nepaisant to, Rusijos ambasadorius Briuselyje  Jevgenijus Čizovas tikina, kad „Rusija nesijaučia izoliuota ir nebijo tokia būti“.

Venesuelos prezidentas Hugo Chávezas palaikė Rusiją, šiai pripažinus separatistinių Abchazijos ir Pietų Osetijos respublikų nepriklausomybę. Tai buvo antroji valstybė pasaulyje, išreiškusi paramą Rusijai. Anksčiau tai padarė Baltarusija.

„Rusija pripažino Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę. Mes palaikome Rusiją. Rusija teisi ir gina savo interesus“, - tada sakė H. Chavezas.

REKLAMA

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka neseniai pareiškė, kad jo šalis svarstys klausimą dėl Pietų Osetijos bei Abchazijos respublikų pripažinimo. Tačiau tą darys tik po parlamento rinkimų rugsėjo pabaigoje.

A. Lukašenka, nors palaiko Rusiją, tačiau jau kurį laiką nepasiduoda Kremliaus spaudimui pripažinti šių respublikų nepriklausomybę.

Kai tik prasidėjo karas Gruzijoje, Baltarusijos valdžia ilgą laiką tylėjo ir nekomentavo situacijos. Tik po to, kai Rusija išreiškė viešą nepasitenkinimą Minsko pozicija, A. Lukašenka pareiškė, kad Kremliaus veiksmai Gruzijoje yra „išmintingi ir gražūs“.

REKLAMA

Pasauliui nesiteikiant sekti Rusijos pavyzdžiu Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas netgi yra pasakęs, kad dėl krizės Gruzijoje kaltos yra Jungtinės Amerikos Valstijos.

Po karinės invazijos į Gruziją Maskvai pasijutus izoliuotai, V. Putinas pareiškė, kad karas Gruzijoje prasidėjo Vašingtone, kuris esą šitaip siekė atkurti Šaltojo karo atmosferą, siekiant sustiprinti respublikonų kandidato Johno McCaino pozicijas kovoje dėl prezidento posto.

Pietų Osetija ir Abchazija de facto savo nepriklausomybę deklaruoja nuo 1990-ųjų, tačiau de jure nė viena pasaulio valstybė iki šiol nebuvo pripažinusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų