REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatorius, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Kęstutis Čilinskas tvirtina, kad šiandien prasidedančios rudens sesijos darbotvarkė yra neteisėta. Anot jo, Seimo nariai, nusprendę posėdžiauti tik vieną dieną per savaitę, pažeidžia Konstituciją ir Seimo nario priesaiką. Seimo pirmininkas Čelsovas Juršėnas į tai atkerta, kad dirbant racionaliai užteks ir vienos darbo dienos.

REKLAMA
REKLAMA

K. Čilinskas piktinasi, kad Seimo valdyba dėl artėjančių Seimo rinkimų yra nustačiusi, jog Seimo posėdžiai vyks tik vieną kartą per savaitę – pirmadieniais – ir net tris dienas per savaitę Seimo nariai nebus Seime – jiems numatomi susitikimai su rinkėjais rinkiminėje kampanijoje. Konservatorius įregistravo pasiūlymą, kad rudens sesijos posėdžiai turėtų vykti kaip ir pavasario sesijos metu – du kartus per savaitę.

REKLAMA

Anot K. Čilinsko, didesnę dalį savaitės skiriant ne parlamentinei veiklai, o savanaudiškiems politiniams tikslams – politinei agitacijai – nebelieka laiko kokybiškai svarstyti Seime užregistruotus ir dar nenagrinėtus įstatymų projektus.

K. Čilinsko teigimu, Seimas pažeistų Konstituciją, jeigu nustatytų, kad rudens sesijos metu parlamentarai tiesioginę parlamentinę veiklą vykdo žymiai trumpiau nei pavasario sesijos metu. Konstitucinis teismas 2004 m. liepos 1 d. nutarime pabrėžė, jog Seimo nariai neturi teisės privilegijuotai naudoti savo darbo laiko ne parlamentinei veiklai. Konstitucinis teismas ypač akcentavo, kad pagal Konstituciją parlamentinė sesija apima Seimo posėdžius bei tarp jų vykstančius komitetų, kitų struktūrinių padalinių posėdžius ir kad Seimo nariams iš biudžeto mokama iš esmės už šią parlamentinę veiklą, rašoma K. Čilinsko pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys iškelia idėją, kad galbūt Seimo nariai tokiu atveju turėtų apkarpyti savo uždarbį – atsisakyti dalies atlyginimo, priedų transportui, raštinės išlaidoms ir t. t. „Politinės partijos gavo iš biudžeto milijonines lėšas, už kurias privalo pasirūpinti, kad Seimo nariai neturėtų daugiau kaip pusę darbo laiko gaišti politinei kovai. Priešingu atveju, imdami pilnus atlyginimus ir priedus, bet pusę darbo laiko nedirbdami politikai lyg apvaginėtų valstybę“, - tvirtina K. Čilinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net ir atsisakius dalies užmokesčio, vis tiek kiltų įtarimų, kad būtų šiurkščiai pažeidžiama Seimo nario priesaika – ją duodamas, Seimo narys prisiekia sąžiningai tarnauti Tautai ir laikytis Konstitucijos. „Seimo darbo laiko naudojimas rinkiminei agitacijai šiurkščiai pažeidžia šiuos reikalavimus“, - rašoma K. Čilinsko pranešime.

Jeigu dirbsim neracionaliai, net ir dviejų dienų neužteks

Tačiau ar K. Čilinsko priekaištai nėra pavėluoti? Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas teigia, kad prieštaravimų tokiam Seimo posėdžių grafikui pavasarį nebuvo, todėl jis, kai atėjo laikas, pateikė Seimo valdybai būtent tokį grafiką. Pagal statutą Seimo valdyba nustato Seimo posėdžių grafiką ir jį tvirtina.

REKLAMA

Anot Č. Juršėno, „grafikas patvirtintas, ir pagal jį ruošiamės dirbti“.

„Jeigu mes racionaliai dirbsim, tai mus užteks ir vienos posėdžio dienos. Jeigu dirbsim neracionaliai, tai ir dviejų posėdžio dienų neužteks priimti rimtiems įstatymams“, - portalui „Balsas.lt“ sakė Seimo pirmininkas.

Tiek Č. Juršėnas, tiek pats K. Čilinskas teigė abejojantys, kad Seimo nariai galėtų pritarti konservatoriaus siūlomai pataisai. Abejonės pasitvirtino – Seimas patvirtino, kad parlamentarai posėdžiaus tik pirmadieniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų