REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp Prezidentūros, Seimo ir ministerijų klajojant klausimui, kas yra „gerai besimokantis" studentas, akademinė bendruomenė klausia, ar išvis turėtume išdavinėti diplomus tiems, kurie neatitinka šios sąvokos.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija sutaria su universitetais

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius vasarą drauge su atostogų neišėjusia Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) sutarė, kad iš studentų imti studijų įmoką avansu yra neteisėta, todėl šį rudenį pagal praėjusios sesijos rezultatus mokėti neteko.

REKLAMA

Ministras ir studentai sutaria ir kitu klausimu - kad „gerai besimokančiu" reikia laikyti ne tą studentą, kurio vidurkis yra aukštesnis nei aštuoni, bet tą, kuris sesiją baigia be akademinių skolų.

„Vilniaus universitetas (VU) nepritaria nuomonei, kad gerai besimokantis studentas turi būti tik aštuntukininkas. Aš pats dėstau ir galiu pasakyt, kad vienai merginai parašiau šešetą, nors ji lankė visas paskaitas ir laiku pateikė visus rašto darbus. Bet jeigu ji ne tokia protinga kaip kurso draugai, tai dėl to turime jai liepti mokėti už studijas? Ji yra prastesnė?" - įstatymų leidėjų klausė VU akademinių reikalų prorektorius Juozas Galginaitis VU studentų atstovybės inicijuotoje diskusijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią poziciją išreiškė ir VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentų atstovybės pirmininkė Eugenija Golubova. Jos teigimu, studentai pirmiausia nori geros kokybės mokslo ir aiškiai apibrėžtos vertinimo sistemos, o tik paskui - pažymio kaip rodiklio, kas turi mokėti studijų įmoką, o kas ne.

Matas - geriausi studentai

Seimo atstovai, užvirę šią visą košę prieš išeidami atostogų, ir sugrįžę iš poilsio, užuot atsakę, ar studijų reforma vykdoma ir kaip, šneka apie konkurenciją, bendrą vertinimo sistemą ir visa lemiantį aštuonetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mokslinėje erdvėje studijų reforma nevyksta, bet mentalinėje erdvėje - taip. Akademinė bendruomenė jau suvokė, kad reikia modernizuoti aukštąjį mokslą ir mūsų visuomenė supranta, kad turime kažką keisti", - sakė parlamentarė Aušrinė Marija Pavilionienė.

Jos teigimu, Seimas yra aptaręs, kokia yra universiteto misija, kaip turi būti vykdomi rektoriaus rinkimai, kaip paveikia paskolų sistema studentams - tačiau čia studijų reforma sustojo.

A.M.Pavilionienės nuomone, „gerai besimokančiu" laikyti tą studentą, kuris sesiją baigia be akademinių skolų, negalima, nes nusižengsime konkurencijos principams, o ir studentai taps pilkąja mase, nes praras interesą gauti aukštus pažymius. „Man visai patiko buvusi vertinimo sistema, kai 5 yra praeinamasis balas, 7-8 yra gerai, 9 - labai gerai, o 10 - puiku. Aš nesutinku, kad universitetas yra paslaugų teikėjas, jis formuoja asmenybę ir formuoja pasaulėžiūrą", - sakė parlamentarė.

REKLAMA

Jai pritarė ir Seimo narys Gintaras Steponavičius. „Pasakymas, kad „gerai besimokantis" studentas yra tas, kuris mokosi be skolų, nuleidžia kartelę. Pats esu dėstęs universitete ir žinau, kad yra studentų, kurių tikslas - gauti patenkinamą balą ir išlikti", - sakė parlamentaras.

Tačiau, G.Steponavičiaus teigimu, universitete yra ir tokių studentų, kurie noriai mokosi ir siekia žinių, todėl negalime visų vertinti pagal apatinę ribą.

Agnė VAITASIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų