REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltijos šalių regione potencialaus karo kibirkštimi, panašiai kaip Gruzijoje, gali būti čia tebesantis sovietinis palikimas, rašoma "The Economist" antradienio numeryje.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija tvirtina, kad Estijoje ir Latvijoje šalyse priimti kalbos ir pilietybės įstatymai diskriminuoja rusakalbius.

Šimtai tūkstančių žmonių (daugiausia rusų), atvykę sovietinės okupacijos laikotarpiu, automatiškai netapo Estijos ir Latvijos piliečiais, kai šios šalys atkūrė savo nepriklausomybę.

REKLAMA

Daugelis jų buvo natūralizuoti paskutinį XX amžiaus dešimtmetį, bet vis dar atsiranda laikančiųjų kalbos egzaminus ir prašančių suteikti pilietybę.

Atstumtieji, negavę pilietybės asmenys, kurių yra dešimtys tūkstančių, turi rusiškus pasus ir virto potencialiu košmaru Baltijos šalims ir jų rėmėjams.

Pernai Taline kilę neramumai dėl nerangaus valdžios sprendimo perkelti sovietmečio laikų karo paminklą sukėlė įtampą, kuri lig šiol neatslūgsta.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje problema kita (čia rusakalbių yra nedaug ir visi jie 1991-aisiais automatiškai gavo pilietybę) - jos teritorija eina tranzitinis Rusijos karinių pajėgų kelias į Kaliningrado sritį. Todėl galimybių provokacijai yra daug.

Rusija nutraukė naftos tiekimą vamzdynu, kurį esą reikia remontuoti, bet atsisakė už tiekimo sutrikimą kompensuoti Lietuvai. Stipriai su Kremliumi susijusių politikų vadovaujamos populistinės partijos puikiai jaučiasi per spalį vyksiančių visuotinių rinkimų kampaniją.

Baltijos šalių ginkluotosios pajėgos yra nedidelės bei parengtos prisidėti prie NATO pastangų tokiose tolimose šalyse kaip Afganistanas, o ne ginti kraštą nuo tikro puolimo iš Rusijos. NATO karinis kontingentas - tik saujelė naikintuvų (šiuo metu keturi iš Vokietijos) bazuojasi Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar yra kibernetinės gynybos centras Estijoje, ir visos trys šalys turi NATO standartus atitinkančius radarus, kurie gali pasiekti tolimus Rusijos rajonus.

Stiprinti visa tai nesukeliant rusams paranojos būtų sunku: "Nesitikėkite fanfarų, -sakė vienas NATO pareigūnas. - Mes tai padarysime tyliai, profesionaliai".

Tikimasi, kad Baltijos šalys pačios išleis daugiau gynybai - nelengva užduotis, kai aštriai kandžiojasi ūkio plėtros lėtėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų