REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors referendumo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) veiklai pratęsti idėja sukritikuota kaip žlugusi iš anksto, Seimo nariai jos laikosi stipriai įsikandę. Maža to, parlamentarų grupė antradienį nutarė atidaryti sąskaitą, kurios lėšomis būtų finansuojama referendumo agitacinė reklama. Ir siūlo gyventojams prie jos prisidėti.

REKLAMA
REKLAMA

Tai internetiniam puslapiui „Balsas.lt“ sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis, pridurdamas, kad  trečiadienį paaiškės, kokiais pradiniais įnašais bus pildoma sąskaita, ir ar prie to prisidės partijos.

REKLAMA

Prireikė ir gyventojų paramos

Sąskaitą, kurios lėšomis bus finansuojama agitacija sudalyvauti referendume, planuojama atidaryti jau šią savaitę. Prognozuojama, kad šią sąskaitą papildys ir verslininkų lėšos. Be to, ketinama kreiptis į šalies gyventojus, kad šie irgi prisidėtų finansiškai.

Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas tikina, kad dėl tokios sąskaitos buvo sutarta vienbalsiai, nes, anot jo, apie šį referendumą visuomenė yra per menkai informuojama.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V. Mazuronio, už tokią iniciatyvą antradienį pasisakė apie 40 asmenų. „Šiandien buvo priimtas sprendimas, kad tokią sąskaitą reikėtų atidaryti,  o technines detales mes aptarsime rytoj“, - „Balsui.lt“ sakė V. Mazuronis.

Paklaustas, kodėl žmonės turėtų investuoti lėšas į šią sąskaitą, kai pati referendumo idėja yra sukritikuota kaip žlugusi iš anksto, V. Mazuronis aiškino, kad  „iš žmonių, kurie pritaria šiam referendumui, būtų atimta teisė paremti šią idėją“.

A. Čaplikas samprotauja, kad  žmonės galėtų kažkiek pinigų paaukoti skambindami telefonu, dėl to reikia tartis su ryšio bendrovėmis, kad jos pagelbėtų renkant lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, skirstant laiką, kiek kuri partija galės įtikinėti, kodėl reikalinga pratęsti IAE veiklą,  buvo atsižvelgta į tai, kiek frakcijų narių palaikė pradinę idėją skelbti referendumą.

Daugiausia laiko referendumo agitacijai gavo „Darbo partija“, mažiausiai – konservatoriai. Radijuje agitacijai skirta 480 minučių, o televizijoje – 450 minučių.

Agitacija už referendumą IAE veiklai pratęsti per Lietuvos nacionalinę televiziją ir radiją prasidės rugsėjo 12 dieną. Tądien agituos „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

REKLAMA

Referendumo kaina – 4 milijonai

Konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl IAE darbo pratęsimo bus organizuojamas kartu su spalio 12-ąją vyksiančiais rinkimais į Seimą.

Konsultacinis referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Dabar rinkimuose savo valią gali pareikšti apie 2,7 mln. gyventojų.

Vyriausioji rinkimų komisija yra suskaičiavusi, kad referendumui reikės beveik 4 mln. litų.

Europos Komisijos duomenimis, techninės IAE uždarymo išlaidos gali svyruoti iki 1,367 mlrd. eurų.

REKLAMA

Elektrinės veiklai nutraukti Lietuva 1999-2006 metais gavo 529 mln. eurų paramą iš Europos Sąjungos (ES) biudžeto, o dar 865 mln. eurų numatyta skirti 2007-2013 metais.



Derybų nėra, referendumas – yra?

Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė ; birželio mėnesį tikino, esą ES institucijų lygmeniu jokios derybos dėl IAE veiklos pratęsimo nevyksta.

„Iš šono žvelgiant ir faktai rodo, kad vyksta tik techninio lygio konsultacijos, kartoju, ne derybos, o techninio lygio konsultacijos ir informacijos pateikimas Europos Komisijos techniniu lygmeniu“, - po susitikimo su Seimo vicepirmininku, konservatoriumi Andriumi Kubiliumi vasaros viduryje sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau tada dalis Seimo narių subtiliai nutylėjo, kokią naudą duotų šis referendumas deryboms, kurios nevyksta.

Seimo IAE regiono problemų komisijos pirmininkas Andrius Baranauskas ; „Balsui.lt“ tada neigė, esą konsultacinis referendumas būtų laiko ir pinigų švaistymas. „Tai būtų parama mūsų derybinei grupei“, - sakė Seimo narys.

Kokia būtų tokio referendumo nauda, tada negalėjo pasakyti ir Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis, tvirtindamas, kad žmonės esą ne viską žino.  „Vyksta derybos, diskusijos, konsultacijos, tai to ir negalima sakyti.<...> Konsultacijų ir derybų niekas nekomentuoja, sako tik rezultatus“, - tada aiškino jis.

REKLAMA

Eurokomisarė tada sakė, kad kalbant apie atominės elektrinės antrojo reaktoriaus darbo pratęsimą laiko pradėti deryboms tarp ES valstybių narių vyriausybių lyg ir pakaktų, tačiau, jos nuomone, ES šalys narės nėra linkusios atsižvelgti į Lietuvos pageidavimus IAE darbą pratęsti iki 2012 metų.

Veidmainystė?

Socialdemokratų frakcijos narys Algimantas Salamakinas kiek anksčiau tikino, jog surengti referendumą dėl IAE veiklos pratęsimo nėra prasminga. „Žinant, kiek ateina žmonių į Seimo ir savivaldybių rinkimus, tai šis referendumas bus paskelbtas neįvykęs“, - sakė A. Salamakinas, pridurdamas, kad politikai turi imtis derybų Briuselyje, o ne rengti referendumą.

REKLAMA

A. Salamakino manymu, politikai imasi referendumo iniciatyvos žinodami iš anksto, kad jis bus žlugęs. Taip, anot jo, yra elgiamasi dėl artėjančių Seimo rinkimų „Artėja rinkimai, kiekviena partija bando save parodyti, kokie jie kovotojai“, - sako Seimo narys.

Europos teisės departamento generalinis direktorius Deividas Kriaučiūnas komitete savu laiku irgi klausė, ar yra oficialiai sumodeliuotos pasekmės, kas bus po referendumo, kurio metu šalies gyventojai išreikš vienokią ar kitokią nuomonę. D. Kriaučiūnas irgi tvirtino, kad vietoj privalomojo referendumo rengiamas konsultacinis problemos neišspręs.



Traukinys palauks?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva norėtų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą, nes naują jėgainę ketina pasistatyti tik maždaug po dešimtmečio, o Ignalinos jėgainę planuojama visiškai sustabdyti 2009-ųjų pabaigoje.

Kadangi tam, kad IAE veikla būtų pratęsta, turi pritarti visos ES šalys, o tokioms procedūroms laiko liko nedaug, referendumo „būtinybės“ klausimas lieka neaiškus. 

Trys Baltijos šalys kartu su Lenkija vietoj dabar Visagine stovinčios atominės jėgainės planuoja statyti naują, tačiau vis labiau abejojama, ar tai pavyks padaryti iki 2015 metų, kaip skelbta anksčiau.

REKLAMA

Nemaža dalis tam skirtų ES paramos lėšų jau įsisavinta. Naują elektrinę pasistatyti ketinama maždaug per dešimt metų.

Ekspertų skaičiavimais, elektra vartotojams, jei nebus sukurta naujų pajėgumų, po Ignalinos AE uždarymo gali pabrangti iki 60 ct už kilovatvalandę. Neoficialūs šaltiniai teigia, jog Valstybės saugumo departamento (VSD) analizės ne kartą perspėjo Vyriausybę, jog kaina galinti augti ir iki 80 ct už kilovatvalandę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų