REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinis Vilniaus mažasis teatras (VMT) naująjį sezoną pradeda išsipildžiusiomis svajonėmis ir režisūros bei vaidybos debiutais.

REKLAMA
REKLAMA

Dvidešimtąjį sezoną Mažasis teatras... didesnis. Jame daugiau kūrėjų - jauni režisieriai ir aktoriai scena dalijasi su garsiais teatro metrais. Daugiau ir kvadratinių metrų - po dešimtmečio Gedimino 22 pagaliau įrengta tikra repeticijų salė.



Trečiasis prisilietimas.


Kaip ir kasmet, teatras džiugins visuomenę įdomiais spektakliais ir naujienomis. Po jo sparnu vasarą prisiglaudė Jaunųjų menininkų teatro studija. Joje - Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bakalaurai, režisieriaus Rimo Tumino mokiniai. Didės jis ir geografine prasme, žinią apie save skleisdamas per gastroles Rusijoje, Ukrainoje, Lenkijoje.

REKLAMA

Dydžio, gelmės teatras ieško ir praeityje, prisimindamas istorines asmenybes. Scenoje atgis Eugenijaus Ignatavičiaus ir Jono Vaitkaus poetinė drama „Svajonių piligrimas“ - ta pačia kalba, bet jau kitai kartai bylantis M.K.Čiurlionis. Tai trečiasis J.Vaitkaus režisūrinis prisilietimas prie MKČ: pirmąkart pjesė buvo statyta 1975 metais Kaune, vėliau kurtas vaidybinis filmas. Režisierius nuogąstavo, ar dabarties žmogus ją suvoks? „Buvo kitoks laikas, o tekstai nenori keistis.

REKLAMA
REKLAMA

Palikau pjesę, kokia ji yra“, - teigė J.Vaitkus. Nerimas išsisklaidė vos pradėjau dirbti su jauna aktorių trupe. „Jų kitokia plastika, mąstymas ir patirtis. Bet, sakyčiau, ji net jautresnė, skaudesnė. Supratau - turiu gerų pagalbininkų“, - džiaugėsi teatro kūrėjas.

J.Vaitkus žadėjo, kad rugsėjo 20 dieną į premjerą atėjęs žiūrovas išvys spektaklį-eskizą, kuriame netruks jausminės, vaizdinės impresijos. Naujajame pastatyme tarps kai kurie praeities fragmentai - išgirsime mus palikusių menininkų Kęstučio Genio, Vytauto Kernagio balsą, matysime kadrų iš vaidybinės juostos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išgirdo kaltinimų

Šiemet išsipildė sena teatro svajonė - įrengta repeticijų salė, atsirado ir kita gera galimybė - teatro glėbyje priglausti jaunus režisierius ir aktorius. „Dabar bus galima statyti kelis spektaklius vienu metu“, - sakė laikinai einantis teatro vadovo pareigas Andrius Žibikas.

VMT meno tarybos pirmininkė, aktorė Inga Burneikaitė-Tuminienė naujuosius teatro metus pavadino debiutinių premjerų sezonu. Startuojama net trimis. Rugsėjo 12-ąją žiūrovus kvies jaunos režisierės Gabrielės Tuminaitės režisūrinis pirmagimis - prancūzų klasiko Prospero Merimee drama „Atsitiktinai“. Pjesė buvo rodyta vasarą vykusiame „Tylos!“ festivalyje ir susilaukė dviprasmiškos reakcijos. Komanda išgirdo kaltinimą „sentimentalųjį Merimee“ pavertus komedija. „Nenorėčiau sutikti, nes ir autorius pjeses nurodė esant komedijomis“, - tvirtino G.Tuminaitė.



Absurdas ir pesimizmas

REKLAMA

Gabrielės kolega Vilius Malinauskas žiūrovus supažindins su čekų absurdo teatro dramaturgu ir režisieriumi Martinu Čičvaku. Spektaklio „Viskas gerai“ premjera įvyks rugsėjo 13 dieną. „Norime kurti aktualų spektaklį - kičo ir stereotipų parodiją“, - teigė V.Malinauskas. Rugsėjo 14-ąją po kritikos rentgenu atsidurs dar vieno R.Tumino mokinio, režisieriaus Artūro Areimos pastatymas „Kelias“. Filosofine ir pesimistine brito Jimo Cartwrighto pjese jaunasis režisierius mėgins spręsti dvasinės pusiausvyros lygtį. Pasitelkęs Friedricho Nietzsches ištaras, perkainodamas vertybes, režisierius keliaus į užribį, kuriame - viską praradę žmonės.



Rimti pakvailiojimai

VMT kiekvienais metais nori sulaukti ir mažųjų žiūrovų. Lapkritį jiems bus skirtas šiemet VMT režisierių gretas papildžiusio Vytauto V.Landsbergio spektaklis „Bimba ir Bamba“. Vaikų literatūros puoselėtojas supažindins su nuolat zyziančiais ir kraują geriančiais uodais. „Tai iš dalies muzikinis pastatymas, kuriame linksmai kvailiojama. Tais pakvailiojimais stengiamasi pasakyti šį tą rimta“, - kalbėjo V.V.Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų