REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos diktatorius Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad, nepaisant bandymų užmegzti šiltesnius santykius su Europos Sąjunga, Baltarusija nesiruošia išmainyti draugystės su Rusija mainais į glaudesnį bendradarbiavimą su Vakarais.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesvarbu, kiek kartų mes bučiuosime Vakarams ir Amerikai į įvairias vietas, jie niekada mūsų nesupras“, – pareiškė A. Lukašenka.

REKLAMA

Vakar Europos Komisija pasiūlė pakviesti Baltarusijos užsienio reikalų ministrą Sergėjų Martynovą į aukšto lygio Europos Sąjungos (ES) susitikimą, šitaip nusižengdama tabu palaikyti kontaktus su paskutiniu Europos diktatūros bastionu.

Sprendimą nutraukti diplomatinius kontaktus su kaimynine Baltarusija ES priėmė prieš ketverius metus, tačiau panašu, kad Europos Komisija atlyžo.

ES užsienio reikalų komisarė Benita Ferrero-Waldner sakė, kad būtų galima surengti vadinamosios „troikos“ susitikimą su Baltarusijos atstovu.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad S. Martynovas susitiks su ES užsienio reikalų komisare Benita Ferrero-Waldner, Prancūzijos užsienio reikalų ministru Bernardu Kouchneriu ir ES užsienio politikos vadovu Javieru Solana.

ES Baltarusijos atžvilgiu vykdė izoliacinę politiką ir šiai šaliai yra įvedusi sankcijas, kurios numato, kad neturi būti palaikomi ryšiai su šios šalies prezidentu Aleksandru Lukašenka ir asmenimis, įtrauktais į vadinamąjį „juodąjį sąrašą“.

ES uždraudė išduoti vizas 41 Baltarusijos pareigūnams, sustabdė dvišalius santykius tarp Baltarusijos ir ES narių viršvalstybiniu lygmeniu ir nustojo Baltarusijai taikyti mažus prekybos tarifus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tvirtino pirmadienio internetinis dienraštis „euobserver.com“, S. Martynovo atvykimas į Paryžių pareikalautų  išimties – išduoti jam vizą.

Europos Komisija siūlymus susitikti su Baltarusijos atstovu pareiškė po to, kai praėjusį mėnesį šalis išlaisvino tris politinius kalinius. Šaltinių pastebėjimu, Baltarusija – sena Rusijos sąjungininkė, rodydama norą stiprinti santykius su ES, iš tiesų rizikuoja mokėti brangiau už dujas, kurias gauna iš Rusijos.

„Tai yra puikus laikas pergalvoti mūsų santykius su Baltarusija. Baltarusija siunčia desperatiškus signalus Vakarams“, – „euobserver.com“ Avinjono susitikime pareiškė ir Lietuvos užsienio reiklų ministras Petras Vaitiekūnas.

REKLAMA

Lietuvos santykiai su Baltarusija svyruoja tarp kritinio ir pragmatinio dialogo, kurį, viena vertus, diktuoja griežta ES pozicija autoritarinio prezidento A. Lukašenkos atžvilgiu, kita vertus – artima kaimynystė ir bendra 679 kilometrų siena.

Nepaisant tokio pozicijos Vakarų atžvilgiu, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka yra pareiškęs, kad jo šalis klausimą dėl Pietų Osetijos bei Abchazijos respublikų pripažinimo svarstys, tačiau tik po parlamento rinkimų, kurie  vyks rugsėjo pabaigoje.

A. Lukašenka jau kurį laiką nepasiduoda Kremliaus spaudimui pripažinti šių respublikų nepriklausomybę.

 „Ateis naujas parlamentas ir išnagrinės Pietų Osetijos bei Abchazijos klausimą. Pratylėti mes negalime“ – pareiškė paskutiniuoju Europos diktatoriumi laikomas politikas. A. Lukašenka teigė, kad Baltarusija ir toliau yra Rusijos sąjungininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų