REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo rinkimuose, kurie įvyks spalio 12 d., dalyvaus 21-os partijos kandidatai, o oficialus koalicinis sąrašas bus vienas. Galutiniai kandidatų sąrašai bus paskelbti visuomenei po poros dienų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip portalą „Balsas.lt“ informavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, rinkimuose grumsis tik viena oficiali koalicija - „Darbo partija + jaunimas“. Jos lyderiai – Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir Leiboristų partijos vadovas Viktoras Fiodorovas. Šiam sąrašui teks įveikti 7 proc. rinkiminį barjerą, kai visiems kitiems daugiamandatėje apygardoje, norint patekti į parlamentą, pakaks ir 5 proc.

REKLAMA

Tiesa, dvi partijos savo kandidatus žada kelti tik vienmandatėse apygardose: pensininkai (vadovaujami Vytauto Kadžio) įsirašė į Pilietinės demokratijos partijos keliamų kandidatų gretas, o Tautinės partijos „Lietuvos kelias“ (vadovė – Lilijana Astra) kandidatai bandys patekti į Seimą per „Jaunosios Lietuvos“ sąrašą.

Taigi, rinkimuose dalyvauja Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (vadovas Andrius Kubilius), „Tvarka ir teisingumas“ (pirmininkas Rolandas Paksas, sąrašo lyderis – Valentinas Mazuronis), Naujoji sąjunga (Artūras Paulauskas), Pilietinės demokratijos partija, kartu su „pensininkais“ (Algimantas Matulevičius), Lietuvos rusų sąjunga (Sergejus Dmitrijevas), Liberalų ir centro sąjunga (Artūras Zuokas), Lietuvos socialdemokratų partija (premjeras Gediminas Kirkilas), Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (Eligijus Masiulis), Lietuvos lenkų rinkimų akcija (Valdemaras Tomaševskis), „Frontas“ (Algirdas Paleckis), Lietuvos centro partija (Arūnas Grumadas), Tautos prisikėlimo partija (Arūnas Valinskas), Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga (žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė), Lietuvos socialdemokratų sąjunga (pirmininkas Arvydas Akstinavičius, sąrašo lyderis, Kovo 11-osios akto signataras prof. Bronius Genzelis), „Jaunoji Lietuva“ (ir „Lietuvos kelias“, Stanislovas Buškevičius).

REKLAMA
REKLAMA

Dvi partijos kandidatus kels tik vienmandatėse apygardose. Lietuvos laisvės sąjunga kelia 3 kandidatus, Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“ – 2. Lietuvos laisvės sąjungai vadovauja Vytautas Šustauskas, o Lietuvos liaudies sąjungai „Už teisingą Lietuvą“ - l. e. p.Vytautas Lazinka.

Iš viso Seime yra 141 vieta. Dalis Seimo narių (70) bus išrinkta pagal sąrašus, dalis – vienmandatėse apygardose, kurių yra 71. Politinės partijos neprivalo kelti kandidatų visose vienmandatėse apygardose. Partijų iškeltiems kandidatams nereikia surinkti 1 tūkst. konkrečios apygardos gyventojų parašų, o save savarankiškai išsikėlę pavieniai asmenys šį reikalavimą įvykdyti privalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, ir partijos, kurios nėra finansuojamos valstybės ir negali girtis turtingais rėmėjais, susiduria su problemomis. Paskutinė pirmadienį į traukinį spėjo įšokti Lietuvos socialdemokratų sąjunga (LSDS).

Jos lyderis A. Akstinavičius portalui „Balsas.lt“ neslėpė, kad iki paskutinės minutės nebuvo aišku, kiek kandidatų partija galės įregistruoti. Mat VRK partija turi pateikti ne tik užstatą už sąrašą, bet ir įnašą už kiekvieną vienmandatės apygardos kandidatą – po 2150 litų. „Buvome numatę kelti 51 žmogų sąrašu ir beveik tiek pat vienmandatėse, tačiau pinigų klausimas pakišo koją ir vienmandatėse nuo LSDS balotiruosis tik 27 asmenys“, - sakė A. Akstinavičius.

Visų partijų sąrašus ir kandidatų pavardes VRK žada savo internetinėje svetainėje paskelbti per porą dienų. Pasak Z. Vaigausko, reikia laiko sutikrinti pateiktus dokumentus ir apdoroti duomenis.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų