REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas perspėjo šalies premjerą Ehudą Olmertą, kad smūgis Irano branduolinės programos objektams gali išprovokuoti rimtą karinį konfliktą, sekmadienio numeryje skelbia britų dienraštis „The Sunday Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, S. Peresas yra pirmasis žymus Izraelio politikas, raginantis atsisakyti preventyvaus smūgio Iranui planų. Dauguma šalies politinio elito atstovų grasina Teheranui aviacijos smūgiais, jei šis nenutrauks savo branduolinės programos.

85 metų S. Peresas, kurio nurodymu prieš kelis dešimtmečius buvo pradėta vykdyti paties Izraelio branduolinio ginklo programa, sakė, kad karinėmis priemonėmis šios problemos išspręsti neįmanoma. „Tokia ataka įžiebtų didesnį karą“, - sakė jis „Sunday Times“ žurnalistui.

REKLAMA

Izraelio prezidentas taip pat smarkiai kritikavo JAV užsienio politiką, tvirtindamas, kad ji pernelyg remiasi karine jėga siekiant įtvirtinti demokratiją Artimųjų Rytų šalyse. Pasak S. Pereso, amerikiečiai verčiau turėtų naudoti ekonominę įtaką, kuri nesukeltų tokio didelio pasipriešinimo.

„Jei saudoarabams arba Jordanijos karaliui pasiūlysite rinkimus, jie atsisakys, nes demokratiją jie supranta kaip naują religijos formą, o patys nori likti musulmonai. Bet jei Amerikos verslininkai pasiūlytų jiems steigti aukštųjų technologijų įmones, jie tik apsidžiaugtų“, - sakė Izraelio vadovas.

S. Presas sakė, kad „Ahmadinejadui sustabdyti“ reikia ne karinės jėgos, o platesnės tarptautinės koalicijos. Jis net išsakė prielaidą, kad būsimoms Irano vyriausybėms galėtų būti leista disponuoti branduoliniu ginklu. „Jei Šveicarija rytoj pareikštų turinti branduolinį ginklą, ar kas nors dėl to sunerimtų?“- klausė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų