REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos futbolo rinktinė pirmosiose 2010 m. pasaulio futbolo čempionato atrankos turnyro rungtynėse 3:0 sutriuškino Rumunijos ekipą. Įvarčius nugalėtojams pelnė Marius Stankevičius, Saulius Mikoliūnas ir Mindaugas Kalonas.

REKLAMA
REKLAMA

Mariaus Stankevičiaus, Sauliaus Mikoliūno ir Mindaugo Kalono pavardės Rumunijoje bent keletą dienų prilygs keiksmažodžiui - būtent šių trijų Lietuvos rinktinės saugų galingi smūgiai Kluže palaidojo vietos nacionalinę ekipą. 3:0 - tokiu rezultatu Lietuva fantastiškame mače nušlavė Europos futbolo elitui priskiriamą Rumunijos rinktinę.

REKLAMA

Pirmojo kėlinio pradžioje atlaikę galingą rumunų šturmą lietuviai po truputį apsiprato aikštėje ir 9 minutę sukūrė pirmą progą prie varžovų vartų, bet po perdavimo iš krašto iš kelių metrų kamuolio į vartus nesugebėjo nukreipti Deividas Česnauskis. Rumunai į tai atsakė pavojingu Nicolae Dica bandymu, tačiau svečiams pavyko apsiginti.

Šeimininkų pastangos aukštais perdavimais pralaužti lietuvių gynybą nedavė vaisių, o 32 minutę rumunai buvo pasiųsti į nokdauną - nestabdydamas kamuolio jį į viršutinį vartų kampą nukreipė gynėjas Marius Stankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kėliniui artėjant į pabaigą Rumunijos rinktinė užgulė mūsų komandos vartus. Geriausią galimybę turėjo tas pats Dica, baudos smūgiu pataikęs į skersinį, o prieš pat teisėjo švilpuką visą savo meistriškumą teko pademonstruoti vartininkui Žydrūnui Karčemarskui, vargais negalais atmušusiam bandymą galva.

Po didžiosios pertraukos šeimininkų žaidimas dar pagyvėjo - rumunai ėmė atakuoti bei spausti varžovus. Pirmąją progą turėjo po keitimo aikštėje pasirodęs Marius Niculae, kurio baudos smūgį po Irmanto Zelmiko pražangos atrėmė Karčemarskas. Netrukus tas pats Niculae iš 9 metrų pasiuntė kamuolį greta skersinio, bet lietuviai atsilaikė ir sudavė varžovams dar vieną smūgį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

69 minutę Lietuvos rinktinės kontrataka baigėsi tolimu Mikoliūno šūviu iš 17 metrų, po kurio Lobontas liko bejėgiškai stovėti lyg įbestas - 2:0.

Tai šeimininkus nužudė - po šio epizodo Vitoro Piturcos auklėtiniams nepavyko sukurti beveik nieko, o lietuviai dvikovą užbaigė fantastiška gaida - nuo atsarginių žaidėjų suolelio pakilęs ir Audrių Kšanavičių pakeitęs Mindaugas Kalonas įsiveržė į varžovų baudos aikštelę, suklaidino du gynėjus ir iš arti sušaudė vartininką, užbaigdamas rumunų triuškinimą.

REKLAMA

Lietuviai iškovojo įspūdingą pergalę, o 20 tūkstančių vietos aistruolių, susirinkusiems Klužo stadione, besibaigiant rungtynėms beliko nušvilpinėti savus futbolininkus.

Lietuvos rinktinės sudėtis: (4-5-1): Žydrūnas Karčemarskas; Marius Stankevičius, Ignas Dedura, Irmantas Zelmikas, Arūnas Klimavičius; Deividas Šemberas, Audrius Kšanavičius, Linas Pilibaitis, Deividas Česnauskis, Saulius Mikoliūnas; Tomas Danilevičius. Atsarginiai: Paulius Grybauskas, Marius Žaliūkas, Tadas Papečkys, Mantas Savėnas, Mindaugas Kalonas, Edgaras Česnauskis, Edgaras Jankauskas.

REKLAMA



Neparankus varžovas

Beveik niekas neabejoja, kad Rumunija mūsiškiams yra itin neparanki komanda. Varžovai propaguoja greitą, technišką futbolą, mėgsta žaisti trumpais, staigiais perdavimais. Tad toks žaidimo stilius atletiškiems ir fizine jėga paremtą futbolą demonstruojantiems baltams dažnai tampa sunkiai įkandama mįsle.

Užtenka pažvelgti į tarpusavio susitikimų statistiką. Po Nepriklausomybės atkūrimo lietuviai su rumunais susitiko šešis kartus ir visas dvikovas laimėjo pietiečiai. 1998 metų pasaulio čempionato atrankos varžybose rumunai mūsiškius įveikė 3:0 ir 1:0, o 2002 metų analogiškame turnyre - 1:0 ir 2:1. Dar du kartus abi rinktinės žaidė draugiškus mačus. Deja, ir juos mūsiškiai pralaimėjo - 0:1 ir 0:3.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad lietuviai Kluže pirmiausia siekė sulaužyti nemalonią tradiciją. Optimizmo pridėjo pergalė prieš Moldovos rinktinę 3:0 draugiškose rungtynėse Marijampolėje rugpjūtį.

Sudėtį koregavo traumos

Prieš atrankos ciklo pradžią Lietuvos rinktinės treneriams netrūko problemų dėl traumuotų žaidėjų. Pirmiausia iš rikiuotės iškrito pagrindinė vidurio gynėjų pora - Andrius Skerla ir Tomas Žvirgždauskas. Per minėtą susitikimą su moldavais A. Skerla stipriai pasitempė kojos raumenį, o T. Žvirgždauskas, Švedijos čempionate žaisdamas „Halmstads“ komandos gretose, susižeidė Achilo sausgyslę. Buvo spėjama, kad šį duetą greičiausiai pakeis rinktinės senbuvis Ignas Dedura iš Maskvos „Spartak“ ir Edinburgo „Hearts“ gynėjas Marius Žaliūkas.

REKLAMA

Po penkerių metų pertraukos į rinktinę pakviestas ir „Kauno“ gynėjas Nerijus Radžius, tačiau A lygos rungtynėse su Klaipėdos „Atlantu“ jis timptelėjo koją ir mėnesį gydysis. Jo vietą užims Lenkijos klubo Zabžės „Gornik“ legionierius Tadas Papečkys.

Rinktinės lazaretą papildė ir puolėjas Robertas Poškus, šią savaitę per treniruotę susižeidęs kojos raumenį. R. Poškaus nepalieka ramybėje problemos: anksčiau mirė jo tėvas, o futbolininkas, žlugus deryboms su Kijevo „Arsenal“ bei Grozno „Terek“, trečią mėnesį dairosi komandos.

REKLAMA

Dvi savaites prieš šį susitikimą kirkšnies skausmai kamavo ir saugą Edgarą Česnauskį, laimė - jis pasveiko.

Varžovai be lyderių

Varžovų komanda taip pat turi nuostolių. Dėl traumų rumunams padėti negalėjo jos lyderiai Cristianas Chivu ir Adrianas Mutu, susižeidęs yra ir Razvanas Ratas. Florentino Petre nebuvimas aiškinamas tuo, jog praėjusį sekmadienį jis su Grozno „Terek“ komanda žaidė Rusijos čempionato mačą Vladivostoke, tad dėl varginančios kelionės iš Tolimųjų Rytų treneriai žaidėjui leido pailsėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisydamas netekčių, Rumunijos rinktinės treneris Victoras Piturca teigė sieksiantis pergalės: „Ne kartą įsitikinau, kad esame ne vieno, dviejų ar trijų žaidėjų komanda. Mūsų stiprybė visumoje, žaidėjai geba pavaduoti vienas kitą. Privalome per pirmąsias rungtynes su Lietuva ir Farerų salomis surinkti 6 taškus. Grupėje sieksime pirmosios vietos. Daugelis favoritais laiko prancūzus, o mums geriausiu atveju skiria antrąją vietą. Bet kodėl negali nutikti priešingai?“

Nuotaikos optimistinės

Lietuvos rinktinė prieš šias rungtynes į treniruočių stovyklą rinkosi ne Vilniuje, kaip įprasta, o Slovakijoje. Iš ten komanda vakar (penktadienį) perskrido į Rumuniją.

REKLAMA

„Stovykla praėjo sklandžiai, viskas pagal planą. Vyrai patenkinti. Į Klužą vykstame ne pralaimėti. Surinkome tikrai gerą ir pajėgią rinktinę, todėl sieksime sužaisti su rumunais sėkmingai. Reikia pagaliau perrašyti istoriją. Praėjusį atrankos ciklą mes pradėjome lygiosiomis Italijoje, tad tikimės sėkmingos pradžios ir dabar. Žaidėjų nuotaikos pakilios, jie gerai nusiteikę“, - LŽ viltingai kalbėjo rinktinės trenerio asistentas Vitalijus Stankevičius.

„Gaila dėl Roberto Poškaus. Net 90 procentų tikimybė, kad jis tikrai nežais. Sumušta ir Tado Papečkio koja. Tačiau pagaliau atsigavo Edgaras Česnauskis, jis jau sportuoja visa jėga“, - sakė treneris.

Po rungtynių su Rumunija kitas atrankos rungtynes lietuviai žais trečiadienį Marijampolėje su Austrijos rinktine.

Vilmantas Remeika

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų