REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministras R.Šadžius neįžvelgia problemos, įkurdinęs savo darbuotojus bene brangiausiai Lietuvoje patalpas nuomojančiuose „Vilniaus vartuose“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvai pasiūlęs „voveraitės taktiką“ taupant „žiemai (sunkiems laikams) biudžeto lėšas, finansų ministras Rimantas Šadžius savo ministerijai šio principo netaiko. Dalis jo pavaldinių darbuojasi prabangiuose „Vilniaus vartuose“, o šių patalpų nuomos fantastiška kaina vis labiau apauga gandais.

REKLAMA

Socialdemokrato R.Šadžiaus valdoma Finansų ministerija (FM), raginanti šalį susiveržus diržus kovoti su infliacija, lengva ranka išleidžia milijonus litų.



("LŽ" nuotr.)

Ministras minėjo milijonus.

Teisindamasi darbui reikalingų patalpų stygiumi, FM du savo departamentus įkurdino netoli pagrindinio pastato esančiame laisvalaikio ir verslo centre „Vilniaus vartai“, kur patalpų nuomos kaina - viena didžiausių Lietuvoje. Prieš mėnesį finansų ministras viešai paskelbė, kad už darbuotojams sudarytas malonias darbo sąlygas ministerija per metus paklos apie 12 mln. litų, taigi vien patalpų nuoma mokesčių mokėtojams vieną mėnesį kainuos 1 milijoną.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Kražių ir J.Savickio gatvių ribojamame skvere FM yra nusitaikiusi pasistatyti trijų aukštų priestatą su dviejų aukštų požemine aikštele. Žaliosios zonos atsisakyti nenorinčius gyventojus dar rugpjūčio pradžioje perkalbėti bandęs ministras R.Šadžius aiškino, kad priestatas leistų sutaupyti valstybės lėšų. Esą statyboms prireiktų apie 38 mln. litų, o dabar tik už patalpų „Vilniaus vartuose“ nuomą per metus bus suplota 12 mln. litų.



Kita versija

Vakar, kalbėdamas su LŽ, finansų ministras jau vengė nurodyti konkrečią nuomos kainą. „Aš nežinau detalių, kurios jus domina. Galiu pasakyti, kad „Verslo vartuose“ dirba du mūsų departamentai. Bet nežinau nei koks ten plotas, nei kokia kaina“, - tikino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminus, kad pats R.Šadžius vos prieš mėnesį susitikime su gyventojais viešai nurodė konkrečią sumą, ministras bandė tikinti, kad „12 milijonų turbūt nėra tikslus skaičius“. „Ten mažiau. Bet aš mintinai tų skaičių nežinau, ne per mane jie praeina“, - kalbėjo jis. Jeigu nežino, tai gal tie skaičiai dar didesni?

Paklaustas, ar leisdama valstybės milijonus patalpų nuomai FM elgiasi ūkiškai, R.Šadžius pareiškė: „Dėl to mes ir galvojame, kad mums reikėtų priestato. Jis kainuotų pigiau nei nuoma, nereikalautų komunikacijų, ir žmonės laiko negaištų kaip dabar, kai departamentų darbuotojai turi vaikščioti iš vieno pastato į kitą.



Arčiau - tik Lukiškės

REKLAMA

FM specialistai LŽ pateikia kitą nuomos versiją nei ministras. Pasak jų, viešasis skelbimas dėl nuomos paslaugų pirkimo buvo paskelbtas praėjusių metų sausio pradžioje.

Tuo metu prabangius „Vilniaus vartus“ statyti bebaigiąs bendrovės „Ranga IV investicijos“ vadovas Laimutis Pinkevičius aktyviai ieškojo, kas ryžtųsi įsikurti „amžiaus projektu" vadintame pastate. Kaži ar verta stebėtis, kad už valstybės pinigus čia atsidūrė socialdemokrato vadovaujamos Finansų ministerijos darbuotojai. L.Pinkevičius, itin dosniai remiantis socialdemokratus per visus rinkimus, turėjo būti svetingas šeimininkas.

REKLAMA

Pagrindinis reikalavimas, kurį kėlė patalpų ieškanti FM, buvo išlyga, kad pastatas būtų ne toliau kaip vienas kilometras nuo FM pastato. Kitaip neva išaugtų susisiekimo ir komunikacijų tiesimo kaštai. Ministras R.Šadžius vakar LŽ neslėpdamas sakė: „Vilniaus vartai" - arčiausiai FM esantis biurų pastatas. Arčiau yra tik Lukiškių kalėjimas."



Dvigubai brangiau

2007-ųjų birželį FM 5 metams pasirašė patalpų nuomos sutartį su vienintele į skelbimą atsiliepusia bendrove operatore „BPT Optima Retail“. Kokio dydžio patalpas ministerija nuomojasi „Vilniaus vartuose“, kiek kainuoja vieno kvadratinio metro nuoma - paslaptis. FM atstovų teigimu, jos atskleisti negalima be antrosios pusės - tai yra verslininkų sutikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelis konkretesnis atsakymas - per mėnesį už patalpų nuomą FM sumoka iki 110 tūkst. litų. Kas šiuo atveju klysta: ar finansų ministras, neskiriantis milijono nuo tūkstančio, ar jo pavaldiniai, nurodantys mažesnę sumą nei ministras, bet nepateikiantys tai pagrindžiančių sutarčių?

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober Haus“ specialistų teigimu, šiuo metu administracinių patalpų Vilniaus centre nuoma gali svyruoti nuo 40 iki 85 litų už kvadratinį metrą (be mokesčių) - tai priklauso nuo patalpų būklės, pastato infrastruktūros ir kt. „Vilniaus vartuose“ ši kaina gali būti dvigubai didesnė - siekti 100 litų už kvadratinį metrą.

REKLAMA

Patalpų yra

Pasak Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko, buvusio finansų ministro Jono Liongino, jei R.Šadžius tikrai minėjo 12 milijonų litų sumą kaip kainą už nuomą, tai yra milžiniški pinigai. „Tarkime, vienos mokyklos langams pakeisti reikia maždaug 400-500 tūkst. litų. Galime paskaičiuoti, kiek mokyklų galima aprūpinti už minėtą sumą“, - kalbėjo jis.

Seimo BFK pirmininko teigimu, galvojant apie papildomas darbo vietas dar prieš 8 metus buvo parengtas projektas, pagal kurį virš FM minimaliomis sąnaudomis turėjo būti pastatytas dar vienas aukštas. Dabar, tarsi jį pamiršusi, FM kuria priestato statybos planus.

REKLAMA

J.Lionginui abejonių sukėlė ir tai, ar FM dera nuomotis patalpas iš privačių struktūrų. „Prieš kelerius metus iš FM išsikėlė Turto bankas ir paliko laisvas patalpas. Kai kurie ministerijos skyriai galėtų persikelti į kitas valstybines įstaigas - tarkime, „Valstybės žinios“ turi nemažai patalpų, yra buvusios Sveikatos apsaugos ministerijos pastatas Gedimino prospekte, kur tik vienas ar du aukštai užimti. Manau, valstybės institucija privačiam verslui neturėtų mokėti tokių milžiniškų pinigų už nuomą“, - svarstė parlamentaras.

„Reikės pasikviesti finansų ministrą ir paklausti, kaip ten iš tikrųjų yra“, - sakė jis LŽ.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų