REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį kalbėdamas visuomeninių organizacijų, remiančių Gruziją Rusijos agresijos akivaizdoje, aktyvistų pasitarime Gruzijos ambasadorius pareiškė negalįs patikėti, kad Rusiją išties valdo prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Pasak Georgijaus Kerdikošvilio, jam tiesiog gaila pačios rusų tautos.

REKLAMA
REKLAMA

Demokratinės politikos instituto organizuotame renginyje dalyvavęs ambasadorius demonstravo nuotraukas ir vaizdo medžiagą, liudijančias apie Rusijos karinių pajėgų veiklą bei jų daromą žalą suverenios Gruzijos teritorijoje.

REKLAMA

G. Kerdikošvilis sakė, kad Rusija laiko visą pasaulį kvailiais ir mėgina įrodyti, jog mažytė Gruzija užpuolė ją pati. „Tai absurdas. Tas pats, kas teigtum, jog kažkas nuogas įšoko į gyvačių lizdą tam, kad būtų nužudytas“, - sakė diplomatas.

Dėkodamas Lietuvos vadovams už paramą G. Kerdikošvilis pabrėžė, jog savo puolimą Rusija planavo ne vieną naktį. „Reikia pripažinti – jie mus pergudravo. Tikėjomės puolimo iš Abchazijos pusės, o jie pasielgė kitaip. Kai sustabdėme jų armiją, iš kažkur, tarsi šalia stovėję, atsirado apie pusantro tūkstančio jų tankų. Norint perdislokuoti tokį kariuomenės kiekį iš nuolatinių bazavimosi vietų, net ir maksimalia sparta jiems būtų prireikę bent dešimties ar penkiolikos dienų“, - tvirtino ambasadorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, nors Rusijos pajėgos ir pasitraukė iš Gorio, vos už pusantro kilometro nuo miesto ribos jos įrengė savo postą. Anot diplomato, tiek ten, tiek prie Počio uosto rusų kariai stato įtvirtinimus, rausia blindažus.

G. Kerdikošvilis taip pat apkaltino Rusijos pajėgas tyčia uždegus Gruzijos miškus, taip pat ir Boržomio tarpeklyje, kur padegamuoju skysčiu esą tyčia buvo išdeginta apie aštuoniasdešimt procentų miško – taip pat ir ne pirmą amžių žėlę unikalūs pušynai.

Atsakydamas į klausimą, kaip vertina pačią Rusijos valdžią, G. Kerdikošvilis buvo ironiškas. „Medvedevas – yra toks žmogus – jis ten lyg prezidentas ar ne? Nei jis, nei ta vadinamoji Dūma, kilnojanti rankas, kaip Brežnevo ir Andropovo laikais, nieko nevaldo. Yra ten dar kitas žmogus – Vladimiras Putinas – kuris (kur tai matyta) Olimpiados metu, būdamas tik premjeru, atskrido iš Pekino į Vladikaukazą, kad asmeniškai koordinuotų puolimą prieš Gruziją. Maskvoje viešpatauja tokios pačios banditiškos gaujos, kaip ir Abchazijoje ar Pietų Osetijoje“, - sakė diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, kad ankstesnių penkių šimtų tūkstančių pabėgėlių, apleidusių namus jau keliolika metų Rusijos kontroliuojamose teritorijose, gretas dabar papildė dar bent šimtas dvidešimt tūkstančių. Pasak jo, nuo Gorio iki pat Cchinvalio nebeliko gruzinų. Ten esą išvis niekas nebegyvena. Kartu atstovas dėkojo Baltijos šalių ir Lenkijos vadovams, kurių atvykimas, kartu su Gruzijos pajėgų pademonstruotu pasiryžimu gintis, esą sustabdė Tbilisio šturmą.

Kuriamas koordinacinis centras

Renginio metu visuomeninės organizacijos sutarė kurti koordinacinį centrą, kuris turėtų padėti operatyviai gauti bei platinti objektyvią informaciją apie įvykius Gruzijoje. Pirma didelė vieša akcija numatoma rugsėjo mėnesio pabaigoje, tačiau daugiau detalių žadama pateikti vėliau.

REKLAMA

Vienas renginio organizatorių Paulius Saudargas portalui „Balsas.lt“ patvirtino, kad dalyvauti sutiko jaunieji krikdemai, ateitininkai, Lietuvos skautija, Demokratinės politikos institutas, kitos organizacijos. „Jaučiame, kad informacijoje dominuoja propagandinis momentas, sieksime, kad visuomenę pasiektų ne vien tai, kas perduodama oficialiais kanalais. Atsiranda filmuotos medžiagos, kurią galima platinti įrašius į kompaktinius diskus ir pan. Taip pat koordinuosime galimus paramos veiksmus – ėjimą į gatves ir t. t.“, - sakė jis.

REKLAMA

***

Rusijos invazija į Gruziją prasidėjo prieš porą savaičių, kai vėl paaštrėjo konfliktai tarp Gruzijos vyriausybinių pajėgų bei Rusijos faktiškai valdomos Gruzijos teritorijos – Pietų Osetijos, kur Rusijos palaikomas ir ginkluojamas režimas keliolika metų nepaklūsta centrinei Tbilisio valdžiai ir neva siekia nepriklausomybės.

Įsiveržusi į Gruzijos teritoriją ir toli peržengusi konfliktinių teritorijų ribas, sunaikinusi daugybę civilinių objektų bei pajėgas atitraukti delsianti Rusija susilaukė griežtos Vakarų kritikos. Nei Nepriklausomų valstybių sandrauga, nei vadinamoji Šanchajaus organizacija neišreiškė tokiems veiksmams pritarimo. Tiesa, Rusijos vadovai konflikto eskalavimu kaltina pačią Gruziją, kurios valdžią vadina „kriminaliniu režimu“, o taip pat Jungtines Amerikos Valstijas ir teigia esantys pasirengę naujam šaltajam karui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų