REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rusų dramos teatro naujasis vadovas režisierius Jonas Vaitkus nutarė būsimus savo aktorius išmokyti tikrosios rusų kalbos. Remiamas „Gazprom“ dujų tarpininkės „Dujotekanos“ ir galbūt fondo „Russkij mir“, įsteigto buvusio Rusijos prezidento V.Putino.

REKLAMA
REKLAMA

Sukėlė nerimą

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius prof. Eduardas Gabnys prisipažino, kad, gavęs J.Vaitkaus pasirašytą kvietimą atvykti į seminarą, sunerimo. Užvakar per Vilniaus rusų dramos teatre vykusį seminarą turėjo būti nagrinėjama, ar tikslinga jaunųjų šios trupės artistų mokymams kviestis aktorius iš Rusijos dramos teatrų. „Radau tą kvietimą ir sunerimau.

REKLAMA

Seminare dalyvauja Rusijos piliečiai. Visuomeninis ir politinis kontekstas yra sudėtingas, tad kilo abejonių, ar tai nebus kokia nors politinę potekstę turinti akcija“, - sakė prof. E.Gabnys. Tik kai J.Vaitkus patikino, kad politikos nebus, o vyks tik darbo susitikimas, akademijos rektorius sutiko atvykti į spaudos konferenciją, tačiau seminare jau nedalyvavo.

Prof. E.Gabnys suprato, jog J.Vaitkaus tikslas - pakviesti rusų artistų, kad šie išmokytų Lietuvos studentus tikrosios ar grynosios rusų tarties, kurios esą akademijos dėstytojai išmokyti nesugeba. Mat nuo 2009 metų akademija renka naują aktorių kursą Rusų dramos teatrui. Šiems studentams esą ir talkintų 5-6 specialistai iš Rusijos. „Kultūriniai mainai visada yra prasmingi ir tikslingi, tačiau ir patys esame pajėgūs parengti profesionalius aktorius be pagalbos iš šalies“, - tikino prof. E.Gabnys.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl nepasinaudoti

Režisierius J.Vaitkus vakar teigė, kad toks Rusijos aktorių importas yra „absoliučiai finansuojamas Aleksandro Kaliagino (garsus Rusijos aktorius - aut.) vadovaujamos „Sojuz teatralnych dejatelei“ („Teatro veikėjų sąjunga“, - aut.). Režisierius neslėpė, kad Rusų dramos teatras gauna pinigų ir iš kitų Rusijos paramos fondų, bet konkrečiai jų neįvardijo. „Jei matome, kad galima gauti paramos, kodėl tuo nepasinaudojus? Pinigų per daug nebūna“, - klausė ir atsakė J.Vaitkus.

Šiuo metu pagrindinis Rusų dramos teatro rėmėjas yra „Gazprom“ dujų tarpininkė Lietuvoje „Dujotekana“. Ekspertų manymu, neatmestina ir fondo „Russkij mir“, įsteigto buvusio Rusijos prezidento V.Putino, parama, nes šis prieš metus įsteigtas fondas milžiniškas lėšas skiria rusų tėvynainiams remti. Galbūt tai tik sutapimas, tačiau tą pačią dieną, kai vyko minėtasis seminaras, oficialus fondo „Russkij mir“ tinklalapis išplatino pranešimą, kad „rusų tėvynainiai Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje su pasitenkinimu pažymi, kad gerokai padidėjo iš Rusijos gaunama humanitarinė parama Baltijos šalyse gyvenantiems tėvynainiams?“ Rusijos vyriausybė, kaip teigiama pranešime, vadovaujama premjero V.Putino, baigia rengti įprastinės trejų metų paramos tėvynainiams programą, kuri bus pradėta vykdyti tais pačiais 2009 metais, kai bus surinkta ir nauja studentų grupė Rusų dramos teatrui.

Beje, ir pats teatras neslepia gaunantis paramą iš Rusijos. „Didelę paramą šiam darbui teikia Rusijos Federacijos ambasada Lietuvoje. Pastaraisiais metais teatras vis glaudžiau bendradarbiauja su Rusijos teatro veikėjų sąjunga. 2004 metų lapkritį grupė jaunų aktorių mokėsi meistriškumo klasėse Maskvoje pagal rusakalbių teatrų NVS ir Baltijos šalyse rėmimo programą“, - tai tik citata iš Rusų dramos teatro tinklalapio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų