REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savarankiškai išsikėlę kandidatai iki antradienio vakaro privalo pateikti parašų rinkimo lapus apygardų rinkimų komisijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis Seimo rinkimų įstatymu, išsikėlę patys kandidatai privalo grąžinti parašų rinkimo lapus su ne mažiau nei vienu tūkstančiu remiančių kandidatą piliečių parašais apygardos rinkimų komisijoms ne vėliau kaip likus 40 dienų iki rinkimų.

Apygardos rinkimų komisija, gavusi parašų rinkimo lapus, ne daugiau kaip per 7 dienas juos patikrina.

REKLAMA

Šiuo metu Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) yra 19 save išsikėlusių kandidatų. Tarp jų yra žinomų politikų ar visuomenės veikėjų: parlamentaras Julius Veselka, Žemaičių partijos vadovas, buvęs Seimo narys Egidijus Skarbalius, skandalingai pagarsėjęs socialdemokratas Gintautas Mikolaitis.

Taip pat ekspremjeras Gediminas Vagnorius, buvęs Seimo narys Antanas Baskas, teisingumo ministro Petro Baguškos patarėjas Mantas Varaška, rinkimų sistemą kritikuojantis aktyvistas Liudvikas Ragauskis, Šiaulių pensininkų sąjūdžio pirmininkas Zigmantas Jasas, prieš ketverius metus Liberalų demokratų į Seimą iškeltas, bet į jį nepatekęs Dangirdas Mikšys ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal įstatymą neįskaičiuojami asmenų, neturinčių rinkimų teisės, rinkėjų, neįrašytų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašą, asmenų, kurie nėra įrašę visų įstatymo nustatytų duomenų parašai.

Taip pat rėmėjų parašai neskaičiuojami, jei yra įrašyti neteisingi duomenys, neskaičiuojami visi parašai piliečio, kuris už to paties asmens išsikėlimą pasirašė keletą kartų.

Jeigu yra nustatoma, kad piliečių parašai buvo rinkti neteisėtai ar juos renkant buvo padaryta kitų pažeidimų, apygardos rinkimų komisija Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) siūlo neregistruoti asmens kandidatu į Seimo narius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu parašų rinkimo lapuose, atmetus neįskaičiuojamus parašus, yra surinkta ne mažiau kaip vienas tūkstantis parašų, apygardos rinkimų komisija teikia Vyriausiajai rinkimų komisijai registruoti asmenį kandidatu į Seimo narius.

Prieš ketverius metus vykusiuose parlamento rinkimuose 71 vienmandatėje apygardoje buvo iškelta apie pusšimtį nepriklausomų kandidatų. Į Seimą tuomet pateko penki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų