REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės įmonei „Regitra“ priklausančiame Kauno egzaminų centre rugpjūtį atlikus vidinį patikrinimą nustatyta vairuotojų egzaminavimo procedūrų pažeidimų. Apie tai informavus centro darbuotojus, kilo panika. Kai kurie jų vadovybės veiksmuose įžvelgia norą atsikratyti esą neparankiais žmonėmis, rašoma antradienio „Lietuvos žiniose“ (LŽ).

REKLAMA
REKLAMA

Su patikrinimo išvadomis nesutinkantys ir esą dėl blogų darbo sąlygų protestuojantys būsimų vairuotojų egzaminuotojai praėjusio penktadienio rytą surengė pusvalandį trukusį įspėjamąjį streiką.

REKLAMA

Egzaminas vėlavo

Kauno egzaminų centre minėtą dieną apie 9 val. jau nebuvo matyti jokių streiko požymių. Darbuotojai plušėjo kaip įprasta, o jų laukė būriai norinčiųjų laikyti vairavimo teorijos ar praktikos egzaminus.

Centro direktoriaus pavaduotojas Rytis Polikauskas LŽ tvirtino, esą jokio streiko nebuvo, tik 8 val. vyko darbuotojų iniciatyva surengtas pasitarimas. „Visi dirba. Tik nuotaikos nekokios“, - trumpai paaiškino jis. Išsamiau papasakoti apie centre neseniai susiklosčiusią padėtį R.Polikauskas atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA

Kitokio atsakymo LŽ sulaukė iš centro darbuotojų. Vieni tvirtino, kad streiko iš tiesų būta, be to, ketinama ir vėl streikuoti, jei vadovybė nepagerins darbo sąlygų bei nemažins pastaruoju metu centre tvyrančios įtampos. Kiti egzaminuotojai buvo ne tokie kalbūs ir patarė dėl informacijos kreiptis į administraciją, nes jie esą gali pasakyti ne tai, ką reikia.

Tai, kad Kauno egzaminų centras praėjusį penktadienį laiku nepradėjo darbo, LŽ patvirtino vairavimo egzamino čia laukę kauniečiai. Turėjusieji prie automobilio vairo sėsti 9 val. tai padarė vėliau nei planuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Egzaminas vėlavo. Dėl kokių priežasčių, mums niekas nepaaiškino. Tiesiog laukėme, kol būsime pakviesti. Tokiai įstaigai pretenzijų nepareikši“, - teigė eilėje laukę jaunuoliai.

Sužinojo apie nuobaudas

LŽ šaltinių teigimu, maždaug pusė iš dvidešimt septynių Kauno egzaminų centro darbuotojų praėjusią savaitę buvo raštu informuoti apie jiems gresiančias drausmines nuobaudas. Tai jiems pranešta ir žodžiu per neeilinį susirinkimą. Neoficialiai teigiama, kad nuobaudos skirtos ir kai kuriems šiuo metu atostogaujantiems darbuotojams.

REKLAMA

Centro specialistas Irmantas Dumbliauskas LŽ prisipažino žinantis pirmines vidinio patikrinimo išvadas. „Žinau, už ką man skyrė nuobaudą. Tai menkas pažeidimas, kurį padariau dėl žioplumo“, - tikino jis. Paaiškinimą dėl savo veiksmų I.Dumbliauskas parašė prieš išeidamas atostogauti.

Egzaminų centro darbuotojas labai susidomėjo LŽ skambučiu jam, mat įtaria, kad kažkas ketina užimti jo darbo vietą.

„Manimi arba mano darbo vieta kažkas domisi. Parašytas skundas, jame minimi tikrovės neatitinkantys faktai“, - teigė I.Dumbliauskas. Jis pabrėžė, kad tokie skundai tarp centro darbuotojų kelia įtampą, sklinda įvairiausių gandų.

REKLAMA

Nėra pietų pertraukos

Kauno egzaminų centro darbuotojai piktinasi neturintys oficialiai reglamentuotos pietų pertraukos ir taip dirbantys jau nuo 2003 metų. Pavalgyti jie gali tik tada, kai centre nėra laukiančiųjų laikyti vairavimo egzaminus.

„Oficialios pietų pertraukos nėra. Nežinau, ar kas nors iš kolegų jos yra prašęs. Tokia darbo specifika - negalima, kad atvažiavę laikyti egzamino žmonės lauktų, kol baigsis pietų pertrauka“, - komentavo I.Dumbliauskas.

Centro direktoriaus pavaduotojas R.Polikauskas, paklaustas apie šią pavaldinių problemą, iš pradžių sutriko ir į klausimą neatsakė. Tik pasufleravus, kad darbuotojai galbūt pietauja pagal sudarytą grafiką, jis pritariamai linktelėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekia atsikratyti?

Baimė netekti darbo ar mokamų priedų centro darbuotojams kelia nerimą ir verčia rengti streikus. Palaikyti egzaminų centro atstovus ketina ir kai kurios kitos vairavimo mokyklos.

Šiuo metu egzaminų centro darbuotojai vidutiniškai kartu su priedais gauna 2500-2800 litų atlyginimą į rankas.

„Mums kyla įtarimų, kad per vidinį patikrinimą specialiai ieškota priekabių, jog neatlaikytume įtampos ir savo noru išeitume iš darbo. Dar vienas būdas priversti žmones išeiti ir taip sumažinti etatų skaičių ar atlyginimus yra priedų nemokėjimas“, - LŽ tikino vienas centro darbuotojas, panoręs likti neįvardytas.

REKLAMA

Anot jo, darbuotojai įsitikinę, kad mažinti jų skaičių esą siekianti išeitinių kompensacijų nenorinti mokėti „Regitros“ Kauno skyriaus vadovybė, kuri nurodymus, kaip įgyvendinti šiuos planus, gavo iš pagrindinio biuro Vilniuje.

„Egzaminų centro direktorius oficialiai atostogauja, bet retsykiais pasirodo darbe ir kaskart praneša kokią nors nemalonią žinią“, - sakė šaltinis.

Jo tvirtinimu, vadovybės elgesys byloja apie gresiančias permainas centre ir nenorą atsiskaityti su darbuotojais taip, kaip privaloma pagal įstatymus. Pašnekovas aiškino, kad padalinio vadovų viena neoficialių funkcijų - be finansinių nuostolių atsikratyti įmonei neparankiais žmonėmis.

REKLAMA

Jis pasakojo, esą vienas egzaminų centro vyriausiasis specialistas buvo priverstas parašyti prašymą savo noru pereiti į mažiau apmokamas specialisto pareigas. „Darbuotojų perkėlimas, pareigų pažeminimas sukelia nesaugumo jausmą, konfliktines situacijas. Daug kas gali pasitraukti iš darbo, to tikriausiai ir siekiama“, - įsitikinęs jis. Esą savo noru į kitas pareigas perkeliamas centro darbuotojas su LŽ kalbėti atsisakė.

Tuo metu egzaminų centro direktoriaus pavaduotojas R.Polikauskas tvirtino, kad neįvardytas vyriausiasis specialistas toliau dirba savo darbą, o žinia apie jo perkėlimą į kitas pareigas tėra gandai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepagrįstomis kalbomis R.Polikauskas vadino ir tai, kad vienas egzaminų centro darbuotojas jau neteko darbo. LŽ buvo pranešta, kad jis „savo noru“ buvo perkeltas į visiškai su anksčiau vykdytomis funkcijomis nesusijusias pareigas.

Nekomentuoja, kol vyksta tyrimas

„Regitros“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė, operatyviai reagavusi į LŽ prašymą pakomentuoti Kauno egzaminų centre susiklosčiusią padėtį, oficialų atsakymą atsiuntė raštu. Jame teigiama: „Šių metų rugpjūčio mėnesį valstybės įmonei „Regitra“ atliekant vidinį patikrinimą „Regitros“ Kauno egzaminų centre nustatyti vairuotojų egzaminavimo veiklos procedūrų pažeidimai. Jų būta per pirmąjį šių metų pusmetį itin padidėjus klientų, siekiančių laikyti egzaminus vairuotojo pažymėjimui gauti, srautui. Sprendimą dėl nustatytų pažeidimų įvertinimo valstybės įmonės „Regitra“ vadovybė priims baigusi tyrimą. Kol šis tyrimas nebaigtas, įmonė pažeidimų nekomentuoja.“

Kristina KUČINSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų