REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Gediminas Kirkilas užtikrina, kad aukštųjų mokyklų studentams už aukštąjį mokslą avansu mokėti nereikės, tačiau Vyriausybės vadovas tuo pačiu pripažįsta, jog kol kas nerastas sprendimas, kaip bus kompensuojama rudenį studentų įmokų negausiančioms aukštosioms mokykloms.

REKLAMA
REKLAMA

"Sprendimo (dėl lėšų aukštosioms mokykloms - BNS) kol kas neturime. Kai tik surasime - pranešime", - pirmadienį BNS sakė G.Kirkilas.

REKLAMA

Premjeras dar praėjusią savaitę yra pareiškęs, jog po teisinių ir finansinių diskusijų jau rastas sprendimas, kaip nedidinant valstybės išlaidų rasti 32 milijonus litų, reikalingų tam, kad studijuojantiems netektų mokėti už mokslą rudenį, t.y. avansu dar nežinant semestro mokslo rezultatų.

Tiesa, paties sprendimo tąkart premjeras neatskleidė, paminėjęs, jog nenori leistis į detales.

Tuo metu švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius teigia, jog dėl trūkstamų lėšų Finansų ministerija aiškinsis ir tarsis individualiai su kiekviena aukštąja mokykla, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) šiuo atveju tebus tarpininkė.

REKLAMA
REKLAMA

"Teisine prasme studentai iš tiesų teisūs ir įmokos negali būti mokamos avansu. Finansų ministras praėjusią savaitę pasakė, kad šiuo atveju nebūtina perskirstyti lėšų ir yra galimybė su kiekviena aukštąja mokykla susitarti, kaip jai padėti. Taigi sprendimas rastas toks, kad Finansų ministerija su kiekviena aukštąja mokykla konsultuosis ir išsiaiškins situaciją, koks konkrečiai stygius yra, kokią kas biudžetinę situaciją turi. Kiek žinau, Rektorių konferencija ir jos vadovas kreipėsi į Vyriausybę, kad jau prasidėtų darbas su Finansų ministerija", - BNS pirmadienį sakė A.Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras teigė, jog naujausiais skaičiavimais, aukštosios mokyklos rudenį negaus ne 32 mln. litų, o 28,8 mln. litų.

"Mūsų ministerija iš savo vidinių išteklių prisidės padengiant trūkumą, bet tai nedidelė suma - apie 1 mln. litų", - sakė ministras.

Finansų ministras Rimantas Šadžius anksčiau tvirtino, jog apmokėti visų studentų rudenines studijas valstybė nepajėgi.

Švietimo ir mokslo ministras A.Monkevičius su studentais prieš porą savaičių pasirašė Ketinimų protokolą, kuriame pasižadama siekti, kad už studijas rudenį visų kursų studentai mokėtų ne avansu, o tik sužinoję to semestro, už kurį moka, studijų rezultatus. Ministras pažadėjo stengtis rasti tam reikalingus 32 mln litų.

Šių pažadų finansinį pagrįstumą sukritikavo prezidentas Valdas Adamkus bei parlamentaras Eligijus Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų