REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per savaitę šviesioji „Brent“ nafta Londono biržoje pabrango 2,5 dolerio ir šiandien kainuoja 113,55 JAV dolerius už barelį. Pasak „Lietuva Statoil“ pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Skirmanto Mačiuko, praėjusi savaitė rinkoje buvo gana rami, tačiau naftos kainoms kristi neleidžia tebesitęsianti įtampa dėl Rusijos – Gruzijos konflikto bei įsismarkavęs audrų sezonas Karibų jūros regione, kuriame sukoncentruota didelė dalis naftos perdirbimo gamyklų.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos spauda praėjusią savaitę pranešė, kad Rusijos vyriausybė nori pristabdyti naftos produktų tiekimą į Europą kaip atsaką į Europos Sąjungos pareiškimus dėl Rusijos laikysenos ir veiksmų Gruzijos, Abchazijos ir Pietų Osetijos teritorijų atžvilgiu. Kol kas naftos produktų tiekimas į artimiausius uostus Lenkijoje nėra sustabdytas, tačiau ekspertai įvardina, kad ši šalis gali būti tarp pirmųjų, kuri pajus pasikeitusią Rusijos eksporto politiką.

REKLAMA

Praėjusios savaitės pabaigoje rinką pasiekė informacija, jog dėl Karibų jūroje vėl įsismarkavo audros - Haitį ir Dominikos Respubliką nusiaubęs trečios pagal stiprumą kategorijos uraganas „Gustavas“ artėja prie JAV. Kaip ir prieš trejus metus tuo pačiu metu JAV pakrantę griovusi „Katrina“, jis kelia grėsmę Luizianos ir Teksaso valstijoms, kuriose sukoncentruota apie ketvirtadalį JAV naftos perdirbimo pramonės. Dėl uragano uždaromi uostai, stabdomos gamyklos ir evakuojami darbuotojai. Penktadienį buvo pranešta apie dar vieną Karibuose besiformuojančią audrą „Hanna“, kuri, pasiekusi Bahamų salas, gali artėti prie Floridos valstijos, kurioje yra svarbių JAV naftos pramonės objektų. Informacija apie įtemptą meteorologinę situaciją paveikė rinką ir kilstelėjo naftos žaliavos kainas aukštyn.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak S. Mačiuko, šios dvi priežastys kelia didžiausią riziką naftos kainai. Tačiau praėjusią savaitę rinką pasiekė ir gerų žinių, kurios prilaikė kainos augimą. Dalis OPEC narių pranešė, jog per rugsėjo mėnesį vyksiantį organizacijos vadovų susitikimą greičiausiai nebus nuspręsta mažinti naftos tiekimo apimtis. „Toks sprendimas būtų geras ženklas rinkai ir jis galėtų prilaikyti tiek žaliavos, tiek jos produktų kainų augimą trumpuoju ar net ilgesniu laikotarpiu. Tačiau būtų sudėtinga tikėtis, kad naftos produktų kaina ateityje ženkliai kristų, nes prieš akis laukia du įtempti mėnesiai – rugsėjis ir spalis“, - teigia S. Mačiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šie mėnesiai rinkai yra sudėtingesni, nes rugsėjį dalis didžiųjų naftos perdirbimo gamyklų uždaromos planiniam remontui ir jis dažnai užsitęsia ilgiau negu planuota, o tuomet rinkoje mažėja produktų atsargos. Spalio mėnesį rinkoje vasarinės klasės degalai yra keičiami į žieminius – taigi vyksta pasiruošimo žieminiam sezonui darbai, dėl kurių susidaro papildoma įtampa rinkos dalyviams. Rugsėjis yra kritinis mėnuo ir dėl Karibų jūroje siaučiančių audrų, kurios sutrikdo produktų gamybos ir tiekimo cirkuliaciją pasaulinėje rinkoje ir augina naftos kainas.  

REKLAMA

Praėjusi savaitė Roterdamo naftos produktų biržoje buvo rami. Benzino ir dyzelino Platts indeksas keitėsi nežymiai – benzino Platts pakilo 15 JAV dolerių tonai degalų, o dyzelino Platts kilo mažiau – 13 dolerių.

Didmeninėje rinkoje litras benzino pabrango 5 ct, dyzelinas – 3 ct, o dujų kaina nesikeitė. Mažmeninėje rinkoje per savaitę litras benzino pabrango apie 3 ct, dyzelino ir dujų kaina nesikeitė.

Šiandien litras A 95 markės benzino „Statoil“ degalinėse kainuoja 3,84 Lt, dyzelinas – 4,02 Lt, biobenzinas E-85 – 3,33 Lt, o dujos – 2,10 Lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų