REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienio pavakarę Plungės Mykolo Oginskio rūmuose nuaidėjo patrankų salvės ir suskambo muzika. Apie taip iškilmingai pradėtą jau trečiąjį tarptautinį M.Oginskio festivalį – pirmadienio – „Lietuvos žiniose“.

REKLAMA
REKLAMA

Visą mėnesį Plungėje, Telšiuose ir Rietave netils klasikinė muzika, atliekama jaunųjų talentų ir aukščiausios klasės profesionalų. Festivalio renginiai yra nemokami.

REKLAMA

Per iškilmingą trečiojo tarptautinio festivalio atidarymą koncertavo Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (vadovas Juozas Domarkas), Kauno valstybinis choras (vadovas Petras Bingelis). Dainavo solistai Dalia Kužmarskytė, Algirdas Janutas, Vytautas Juozapaitis, Laima Jonutytė, Ieva Prudnikovaitė.

Atidarymo koncertas prasidėjo tradiciškai - orkestras užgrojo M.Oginskio polonezą. Tūkstantinė salė šios muzikos klausėsi tarsi himno - atsistoję. Oginskių rūmų arklidžių salėje žiūrovai vos tilpo, nors šiemet atvykti į šią koncertų salę nėra labai patogu. Rūmų kieme vyksta didžiulis remontas, tačiau žiūrovams per molyną buvo nutiestas skaldos takelis.

REKLAMA
REKLAMA

Per visus festivalio koncertus bus galima išgirsti puikių atlikėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir visos Europos. Festivalis vyks M.Oginskio rūmuose Plungėje, Žemaitės dramos teatre Telšiuose, Oginskių dvaro muzikantinėje Rietave. Be to, muziejininkai, paveldosaugininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Japonijos, Olandijos diskutuos apie dvarų kultūrinį paveldą.

Festivaliu norima pagerbti Mykolo ir Bogdano Oginskių atminimą. Festivalis glaudžiai siejamas su brolių veikla. Jų pastangomis Plungėje ir Rietave buvo atidarytos pirmosios Lietuvoje muzikos mokyklos. M.Oginskio globojamoje Plungės muzikos mokykloje mokėsi ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Festivalį rengia ir koordinuoja Plungiškių draugija, kuri prieš pat festivalį tradiciškai suorganizavo sueigą. Draugijos prezidentas Bronislovas Lubys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos ir koncerno „Achemos grupė“ prezidentas, paklaustas, kodėl verslininkai turi remti kultūrą ir meną, teigė: „Remti būtina, tačiau tai neturi būti vienpusiška - čia turi bendradarbiauti verslas ir valstybė. Kokia iš to nauda? Jei visi ko nors pasiekę žmonės bent kartais atsigręžtų į savo gimtąjį kaimą, jaunimas taip nebėgtų į užsienius.“

REKLAMA

Plungiškių draugijos viceprezidentė ir Plungės M.Oginskio meno mokyklos direktorė Genovaitė Žiobakienė atskleidė, kad organizuojant festivalį reikia įdėti daug pastangų, tačiau stengtis verta - žiūrovai nekantraudami laukia į Plungę, Telšius ir Rietavą atvykstančių menininkų. Į festivalį veržiasi ir patys muzikantai - festivalis tik prasidėjo, o jau yra norinčiųjų dalyvauti kitų metų M.Oginskio festivalyje.

Alvydas JANUŠEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų